ps2017-049-06-003-252.ana Český parlamentní korpus, Poslanecká sněmovna, 2020-06-03 ps2017-049-06-003-252 [ParCzech.ana]
View options
Show : Audio - Tags : PoS Tag Features Lemma
Javascript seems to be turned off, or there was a communication error. Turn on Javascript for more display options.
(10.40 hodin) Místopředseda PSP Vojtěch Filip Děkuji panu poslanci Bendlovi . S přednostním právem nyní pan poslanec Jurečka a poté pan ministr zemědělství Miroslav Toman . Musím , pane ministře , respektovat pořadí přihlášených s přednostním právem . Pane poslanče , máte slovo . Poslanec Marian Jurečka Děkuji . Vážený pane místopředsedo , pane ministře , členové vlády , kolegyně , kolegové , kolem tohoto návrhu za poslední dva týdny bylo opravdu hodně diskusí v mediálním prostoru . Já jsem ty diskuse vnímal jednak ze strany spíš odborné veřejnosti zemědělců a pak lidí , kteří se tomuto tématu věnují ani ne tak do hloubky , ale spíše jdou po povrchu . A řeknu několik konkrétních příběhů a příkladů . Já jsem toto pondělí - a na mém facebookovém profilu si to můžete dohledat - navštívil čtyři zemědělce v Moravskoslezském kraji . Ten první byl podnik zhruba kolem 2 500 ha , pak jsem byl na farmě Luční dvůr Petra Klečky , který má zhruba asi 200 ha , je to farma , která produkuje dlouhodobě především brambory a cibuli , pak jsem byl na farmě , která byla kousek vedle , také zhruba do 200 ha , a pak ta třetí byla také zhruba kolem 120 ha , kde byla produkce mléka . A paradoxně všichni čtyři tito zástupci zemědělců , a řekněme , že to byli ti střední a malí , řekli : my principiálně toto vítáme . A teď popíšu ty příběhy , které mi třeba popisoval právě tenhle zemědělec , ten Petr Klečka . Ten říkal , stojíme ve skladu a díváme se : Tady mám poslední dva kamiony cibule . Celá ta cibule byla původně dohodnutá , že si ji odebere jeden nejmenovaný řetězec . Já ho tady jmenovat nebudu . Ten řetězec mi asi před 14 dny řekl - ty poslední dva kamiony my si nevezmeme , protože my jsme se rozhodli , že chceme dovézt cibuli z Holandska . - Takže byť ta cena by byla myslím stejná , dá se to ověřit , tak ta cibule skončí na hnoji . On to ten farmář vyveze na hnůj . A popisoval velmi konkrétní příběh , který se týká brambor a který ukazuje to , že byť volný trh , jednotný , v mnoha případech nám vyhovuje , jsme exportní zemí , tak musím říct , že v případě zemědělských komodit a potravin fungují velmi dobrá protekcionalistická opatření , kdy si jednotlivé členské státy různými nelegislativními nástroji chrání ten svůj trh . Ten příklad brambor , který on popisoval , byl takový . Říkal : Ty brambory tady mám , ale dneska dochází k tomu , že je v Holandsku nadprodukce , je tam 1 milion tun brambor navíc , za tři týdny se začne sklízet a ty brambory ze staré sklizně potřebují zemědělci prostě prodat stůj co stůj . - Takže z toho Holandska to ten farmář prodá zhruba za korunu padesát , doveze se to sem , teď by člověk řekl , tak ten zákazník to bude mít za super cenu , ten argument levných potravin , jak to často zaznívalo . Tady se to přebalí , zabalí se to do toho balení . Bohužel , pro mě iracionálně to dělají firmy , které našim zemědělcům prodávají sadbu , a jejich hlavní byznys je prodej sadby , takže si samy ty firmy podřezávají tímto krokem své odběratele , čemuž já úplně nerozumím . Ale ve finále to skončí tak , že ty brambory jsou na pultu za 19 korun . Obrovský podíl té marže nejde ve prospěch toho zákazníka , ten zůstane u toho obchodního řetězce . A český zemědělec prostě za korunu padesát v tenhle okamžik ty brambory bude prodávat těžko , ale zákazník nevydělá na tom rozdílu . Takže popisuji ty konkrétní příběhy , abychom zkusili porozumět tomu , že když se řekne pojem volný trh bez bariér , bez vstupu nějakých rozhodnutí managementu řetězců , které mají sídla ve svých zemích , tak na jedné straně to , co se učí v hodinách ekonomie , vypadá velmi jednoduše a principiálně by mělo fungovat , ale v tom světě , který tady je dnes , a v tom , jak ty vazby mezi sebou fungují , to takhle už potom nefunguje . A když se tady zmíní - třeba poslední dva tři týdny cena květáku . Kdyby u nás český zemědělec za posledních 25 let nebyl donucen od té produkce odejít z různých důvodů , a květák jsme tady uměli dělat , tak by tady ta nabídka byla daleko silnější a ta cena by byla nižší . Takže ty argumenty , které na jedné straně se vykládají , jak je to hrozně jednoduché , jak to , že to vozíme někde z jihu Španělska apod . , že to je ve prospěch zákazníka , jeho nižší ceny , tak zdaleka ne vždy a u všech komodit to tak funguje . Ten návrh samozřejmě má své nedokonalosti . Já jsem si toho vědom , proto také já jsem byl ten poslanec , který na zemědělském výboru předložil návrh na vrácení do druhého čtení , a tenkrát jsem ho dával především z důvodu , který se týkal dvojí kvality potravin , a pozměňováky , které tam je potřeba ještě případně vyladit . Ale i v této věci je potřeba si najít nějakou ještě řekněme lepší cestu , jak hledat ten cíl . Ten tady zazněl , že chceme prostě podpořit českého zemědělce , českou pestrou krajinu . Ale ten návrh se nebavil nikdy o pomerančích , kivi , exotickém ovoci , o tom , co tady neumíme vyrábět . Ten cílil k tomu , co tady můžeme produkovat , to znamená , nebylo to omezení poptávky v těch komoditách , kde bychom byli extrémně dražší . Proto to nemohlo vést ke zvýšení ceny , naopak . A já se přiznám , že když nakupuji a někdy vidím , že tady prostě máme komoditu , kterou tady můžeme vyrábět - hovězí maso , jsme v tom špička , český zemědělec v produkci masného hovězího je zhruba na sedmém místě na světě , máme špičkový genetický materiál , vozíme ho do celého světa - a když tady vidím dovezené hovězí maso z Jižní Ameriky s obrovskou uhlíkovou stopou , s tím , že ten , kdo to tam vyrábí , to vyrábí s obrovskými dopady na životní prostředí , s tím , že to vyrábí někdo , kdo nedodržuje zdaleka standardy sociální a jiné , které dodržují naši zemědělci , tak se přiznám , s tím mám já osobně velký problém . My jsme tady teď skončili tu nejakutnější fázi koronavirové krize a skloňovalo se tady , že chceme být ve zdravotnických pomůckách , v lécích více soběstační . To tady padalo v mnoha diskusích a na tom byla shoda . A já si kladu otázku : neměli bychom se také zamýšlet nad tím , že by Česká republika a Evropská unie měly být více soběstačné v tom , co tady můžeme vyrábět ? Ten příklad hovězího masa a té Jižní Ameriky si můžete ověřit . Tak prosím pěkně , zkusme společně , když se to vrátí do druhého čtení , hledat lepší nástroje . Já jsem si vědom toho , že bychom se nad tím měli zamyslet . Já osobně sám si myslím , že např . třeba v oblasti veřejných zakázek a tam , kde potraviny objednávají školní jídelny , nemocnice , veřejné instituce , tak by bylo dobré si říct , že by tady měl být třeba nějaký podíl nejenom domácích potravin , regionálních potravin , ale třeba i biopotravin . Jsou státy , které toto mají - Slovinsko apod . To si myslím , že je jedna z cest , jak k tomu dospět . Myslím si , že třeba i otázka lepšího značení potravin , protože informace o původu hlavní složky potraviny dneska zákazník má jenom u hlavních druhů masa . To se zavádělo zhruba před čtyřmi lety , kdy zákazník , když dneska vezme hovězí , drůbeží , vepřové , tak si může přečíst , kde to zvíře bylo narozeno , kdy bylo poraženo . Ale když jdete koupit brambory nebo si jdete koupit nějaký jiný druh zeleniny , tak tu informaci , kdo byl ten konkrétní zemědělec , hledáte těžko . Ano , je tam nějaká informace o zemi původu , ale ten příběh třeba při balení té potraviny může potom zkreslit výrazně tu informaci pro toho zákazníka . Jsou firmy , které toho zneužívají , řekněme si to úplně otevřeně . Které se živí tím , že prostě dovezou jinou komoditu ze zahraničí a pak ji vydávají za českou . A velmi těžko se v dnešní legislativě vůči tomu hledá nějaký nástroj . A je to nekalá konkurence vůči našim zemědělcům , protože někdo to vydává , že to je české , že to je farmářské , domácí , a ono to vůbec není z České republiky . A jestliže my tady debatujeme v jiných souvislostech o klimatických změnách , o dopadech sucha na naši krajinu , tak jestli prostě nebudeme vytvářet prostor , protože i v oblasti zemědělství a potravinářství jim dáme větší šanci mít nějakou předvídatelnou jistotu poptávky , odbytu , tak tu pestřejší krajinu budeme mít velmi těžko . A já tady musím za sebe - a nejenom za sebe , ale asi za většinu zemědělců - říct , že mně opravdu vadí , když se cokoli , co se snaží mířit na podporu zemědělství a potravinářství , posuzuje metrikou a optikou " to je pro Agrofert " . Já jsem zemědělec , který je malý zemědělec , a mě to uráží . A když se bavím s ostatními , tak je to uráží taky . Protože potom se těžko posuneme dál , těžko budeme hledat nějaké cesty , jak těmto lidem pomoci . A je potřeba si uvědomit , že to má nejenom rozměr krajiny a klimatu , ale kdybychom posílili naši soběstačnost tam , kde to můžeme mít , kde to můžeme vyrábět , kde to dává ekonomickou logiku , tak je to více než 40 tisíc nových pracovních míst v České republice u nás na venkově , tam , kde se někdy ta pracovní místa vytvářejí velmi těžce . Takže zkusme nad tím přemýšlet v těchto souvislostech a nedělat rychlé jednoduché šablony a soudy , ale mluvit s těmi , kterých se to týká , jít za těmi středními a malými farmáři . Já chápu , že i tam jsou někdy rozdílné pohledy . Já jsem mluvil se zástupci Asociace soukromého zemědělství , ale mluvil jsem také s těmi , kteří jsou jejich členy , a to byli jiní než v té pondělní debatě , u kterých jsem byl , a ti měli ten pohled zase třeba jiný .
Download XML • Download text
• Dependencies • Wavesurfer • Named Entities