ln94205_53

ln94205_53

ProjectPDT
Genrenews

Javascript seems to be turned off, or there was a communication error. Turn on Javascript for more display options.

František Trnka varuje před důsledky vybíjení stád

Praha (em) - Vysoké ceny masa a jeho dovoz ze zahraničí jsou důsledkem bezhlavého vybíjení kvalitních stád. Než se množství skotu opět vyrovná, uplyne podle předsedy LSU Františka Trnky šest osm let. Do doby nelze prý výraznější snížení cen masa, které se u hovězího pohybuje kolem 120 korun za kilogram, očekávat. Trnka spolu s poslancem Jaroslavem Sýkorou na včerejší tiskové konferenci LSU upozornili, že stavy dobytka klesly o 50 procent.

Řezníci nemají podle jejich slov co na práci, neboť dovážené maso přichází opracované. Některé zpracovatelské podniky nabízejí 35 za kilogram živé váhy, aby měly vůbec co porážet. Dnešní zemědělci pěstují především obilí, tvrdí představitelé unie. Sýkora uvedl, že zná i čtyřsethektarové farmy, které nechovají ani jednu krávu. Na takových farmách budou za několik let pole vyčerpaná, bez živin a humusu, dodal k tomu F. Trnka. Umělá hnojiva takové půdě nepomohou, jen ji spálí.

Trnka kritizuje ministerstvo zemědělství, že se programově vyhýbá sdělit jakékoli kvóty spotřeby potravin. Kdyby stanovilo např. minimální množství spotřeby masa, které by bylo možné od zemědělců vykoupit, zemědělci by věděli, kolik zhruba vyrobit, a nevybíjeli by stáda zbytečně.

Tak je tomu podle Trnky ve státech západní Evropy. Stanovení potravinového prahu bude LSU v parlamentě podporovat.


Download Source DataDownload textDependenciesPML ViewPML-TQ Tree View