ln94205_11

ln94205_11

ProjectPDT
Genredescription

Javascript seems to be turned off, or there was a communication error. Turn on Javascript for more display options.

Bifenyly byly v mléce po celý rok pod limitem

Spotřebitelský servis Ovlivňuje letní a zimní krmivo nějak jakost potravin, konkrétně mléka, másla a jogurtů? Najít odpověď na tuto otázku bylo cílem testu provedeného ČOI.

Produkty týchž výrobců byly testovány v období letních krmných dávek a znovu v době zimních krmných dávek. U všech vzorků bylo provedeno senzorické hodnocení, fyzikálně-chemický rozbor, mikrobiologické vyšetření a obsah cizorodých látek, zejména polychlorované bifenyly a těžké kovy.

Z 30 vzorků mléka od 7 výrobců nevyhovělo požadavkům platných norem 7 vzorků, a to především z důvodu vyššího počtu mezofilních mikrobů, aerobních a koliformních bakterií. Jeden vzorek měl závady v chuti a jeden nižší tukuprosté sušiny. Nevyhověla mléka z Benešovské, Trojské, Slánské, Kolínské a Radlické mlékárny a z Olmy Olomouc.

Z 12 vzorků másla od tuzemských výrobců nevyhověly při komplexním hodnocení 4. Důvodem byl vyšší obsah vody a vyšší počet bakterií. V hodnocení chuti a vůně se všechny vzorky umístily jako velmi dobré a dobré.

Z 28 vzorků jogurtů 14 pocházelo od sedmi tuzemských výrobců, 10 od 4 výrobců ze SRN a 4 od tuzemských firem se zahraniční účastí. Při komplexním hodnocení nevyhovělo z 18 tuzemských jogurtů 5 a z 10 zahraničních 1. Z testu vyplývá, že zahraniční jogurty mají lepší mikrobiologickou čistotu, ale tuzemské jogurty byly lepší v senzorickém hodnocení chuti a vůně. Z 18 tuzemských se 10 umístilo ve skupině velmi dobrých a dobrých výrobků, Z 10 zahraničních pouze dva.

Důležité je zjištění, že obsah polychlorovaných bifenylů a těžkých kovů byl u všech vzorků mléka, másla a jogurtů podstatně nižší, než stanoví hygienické limity, a to v období zimních i letních krmných dávek. (dr)


Download Source DataDownload textDependenciesPML ViewPML-TQ Tree View