Bifenyly
byly
v
mléce
po
celý
rok
pod
limitem
Spotřebitelský
servis
Ovlivňuje
letní
a
zimní
krmivo
nějak
jakost
potravin,
konkrétně
mléka,
másla
a
jogurtů?
Najít
odpověď
na
tuto
otázku
bylo
cílem
testu
provedeného
ČOI.
Produkty
týchž
výrobců
byly
testovány
v
období
letních
krmných
dávek
a
znovu
v
době
zimních
krmných
dávek.
U
všech
vzorků
bylo
provedeno
senzorické
hodnocení,
fyzikálně-chemický
rozbor,
mikrobiologické
vyšetření
a
obsah
cizorodých
látek,
zejména
polychlorované
bifenyly
a
těžké
kovy.
Z
30
vzorků
mléka
od
7
výrobců
nevyhovělo
požadavkům
platných
norem
7
vzorků,
a
to
především
z
důvodu
vyššího
počtu
mezofilních
mikrobů,
aerobních
a
koliformních
bakterií.
Jeden
vzorek
měl
závady
v
chuti
a
jeden
nižší
tukuprosté
sušiny.
Nevyhověla
mléka
z
Benešovské,
Trojské,
Slánské,
Kolínské
a
Radlické
mlékárny
a
z
Olmy
Olomouc.
Z
12
vzorků
másla
od
tuzemských
výrobců
nevyhověly
při
komplexním
hodnocení
4.
Důvodem
byl
vyšší
obsah
vody
a
vyšší
počet
bakterií.
V
hodnocení
chuti
a
vůně
se
všechny
vzorky
umístily
jako
velmi
dobré
a
dobré.
Z
28
vzorků
jogurtů
14
pocházelo
od
sedmi
tuzemských
výrobců,
10
od
4
výrobců
ze
SRN
a
4
od
tuzemských
firem
se
zahraniční
účastí.
Při
komplexním
hodnocení
nevyhovělo
z
18
tuzemských
jogurtů
5
a
z
10
zahraničních
1.
Z
testu
vyplývá,
že
zahraniční
jogurty
mají
lepší
mikrobiologickou
čistotu,
ale
tuzemské
jogurty
byly
lepší
v
senzorickém
hodnocení
chuti
a
vůně.
Z
18
tuzemských
se
10
umístilo
ve
skupině
velmi
dobrých
a
dobrých
výrobků,
Z
10
zahraničních
pouze
dva.
Důležité
je
zjištění,
že
obsah
polychlorovaných
bifenylů
a
těžkých
kovů
byl
u
všech
vzorků
mléka,
másla
a
jogurtů
podstatně
nižší,
než
stanoví
hygienické
limity,
a
to
v
období
zimních
i
letních
krmných
dávek.
(dr)