wsj0261.cz

wsj0261.cz

ProjectPCEDT

Javascript seems to be turned off, or there was a communication error. Turn on Javascript for more display options.

Byla to tedy čtvrtina, nebo polovina šálku? Nijak důvtipná otázka, pokud ovšem nejste vrchní cukrář restaurace Chez Panisse v tomto městě a právě jste neztratil drahocenný osobní poznámkový sešit s recepty na dezerty. Restaurance Chez Panisse byla časopisem Connoisseur letos zařazena na seznam 30 nejlepších restaurací na světě. Roztrhaný černý pořadač, přetékající recepty nashromážděnými za 18 let, který držel pohromadě gumičkami, byl právě v kabelce Lindsey Shereové, když byl nedávno odcizen z jejího domu. Policie v Berkeley nemá žádná vodítka, ovšem pochybuje o tom, že by byl zločin motivován touhou po sladkostech. Spíše se domnívá, že pachatel vzal z peněženky paní Shereové peníze a všechny tipy v pořadači o rozměrech 5x8 palců vyhodil. Restaurace Chez Panisse, jejíž zakladatelka Alice Watersová je považována za vynálezce kuchařského umění známého jako kalifornská kuchyně a jejíž stálí zákazníci si rezervují místa měsíc předem, prozatím kvůli krádeži nenabízí strávníkům vanilkovou zmrzlinu. Lindsey Shereová jednak může vycházet ze své kuchařky, publikované před čtyřmi lety nakladatelstvím Random House, která oplývá recepty na takové speciality jako šerbet z kiwi, angreštový blázínek (smetanová pochoutka z rozmačkaných dušených angreštů) a "oeufs a la neige" z lískových oříšků. A za druhé, fanoušci, kteří s soucítí, poslali Lindsey Shereové kopie jejích receptů, jež si během let vystřihli z časopisů. Stále obměňované menu hlavních jídel o pěti chodech - od otevření v roce 1971 se údajně neopakovalo jediné jídlo - přesto vyžaduje neustálou improvizaci. A to vyvíjí ještě větší tlak na přípravu moučníků v Chez Panisse. "Připravujeme to, na co známe postup," říká obchodní manažer Richard Mazzera. Řada lidí v cukrářském oboru v oblasti zátoky San Francisco nevěří, že by si Lindsey Shereová vedla jen jediný exemplář tak cenných poznámek, přesto obdržela morální podporu od Baker's Dozen, skupiny kalifornských šéfcukrářů, která se pravidelně setkává, aby prodiskutovala otázky typu jak zamezit roztékání pěnových pusinek a jak jídelní zvyklosti hovězího dobytka ovlivňují složení másla. Lindsey Shereová nabídla odměnu ve výši 500 dolarů za navrácení sešitu, avšak předpokládá, že řadu receptů bude muset znovu vymyslet od začátku. "Je to obrovská práce," říká. "Existuje tolik možných poměrů, uvážíte-li, kolik věcí se vyrábí z vajec, másla a mléka."


Download Source DataDownload textDependenciesPML ViewPML-TQ Tree View