ln94205_53
ln94205_53
View options
Tags:
Javascript seems to be turned off, or there was a communication error. Turn on Javascript for more display options.
František
Trnka
varuje
před
důsledky
vybíjení
stád
Praha
(em)
-
Vysoké
ceny
masa
a
jeho
dovoz
ze
zahraničí
jsou
důsledkem
bezhlavého
vybíjení
kvalitních
stád.
Než
se
množství
skotu
opět
vyrovná,
uplyne
podle
předsedy
LSU
Františka
Trnky
šest
až
osm
let.
Do
té
doby
nelze
prý
výraznější
snížení
cen
masa,
které
se
u
hovězího
pohybuje
až
kolem
120
korun
za
kilogram,
očekávat.
Trnka
spolu
s
poslancem
Jaroslavem
Sýkorou
na
včerejší
tiskové
konferenci
LSU
upozornili,
že
stavy
dobytka
klesly
až
o
50
procent.
Řezníci
nemají
podle
jejich
slov
co
na
práci,
neboť
dovážené
maso
přichází
opracované.
Některé
zpracovatelské
podniky
nabízejí
až
35
Kč
za
kilogram
živé
váhy,
aby
měly
vůbec
co
porážet.
Dnešní
zemědělci
pěstují
především
obilí,
tvrdí
představitelé
unie.
Sýkora
uvedl,
že
zná
i
čtyřsethektarové
farmy,
které
nechovají
ani
jednu
krávu.
Na
takových
farmách
budou
za
několik
let
pole
vyčerpaná,
bez
živin
a
humusu,
dodal
k
tomu
F.
Trnka.
Umělá
hnojiva
takové
půdě
nepomohou,
jen
ji
spálí.
Trnka
kritizuje
ministerstvo
zemědělství,
že
se
programově
vyhýbá
sdělit
jakékoli
kvóty
spotřeby
potravin.
Kdyby
stanovilo
např.
minimální
množství
spotřeby
masa,
které
by
bylo
možné
od
zemědělců
vykoupit,
zemědělci
by
věděli,
kolik
zhruba
vyrobit,
a
nevybíjeli
by
stáda
zbytečně.
Tak
je
tomu
podle
Trnky
ve
státech
západní
Evropy.
Stanovení
potravinového
prahu
bude
LSU
v
parlamentě
podporovat.
Download Source Data • Download text
• Dependencies • PML View • PML-TQ Tree View