PML View
ml_007.07
a-layer | PDTSC/full/ml_007.07.a.gz |
---|
m-layer | PDTSC/pml/ml_007.07.m.gz |
---|
t-layer | PDTSC/full/ml_007.07.t.gz |
---|
w-layer | PDTSC/pml/ml_007.07.w.gz |
---|
mrp-layer | PDTSC/mrp/ml_007.07.mrp.gz |
---|
treex-layer | PDTSC/treex/ml_007.07.treex.gz |
---|
s-1To
je
,
myslím
,
v
roce
1965
,
nebo
1968
.
s-2A
kde
?
s-3U
nás
na
dvoře
v
Bojkovicích
.
s-4Chovala
jste
jen
prasátka
?
s-5Chovali
jsme
králíky
a
slepice
,
někdy
jsme
měli
i
husy
nebo
kačeny
.
s-6Mívali
jsme
ještě
i
krávu
.
s-7Pořád
něco
chováte
?
s-8Už
ne
,
teď
už
nic
nechovám
.
s-9Měla
jsem
psíka
,
ten
mně
letos
uhynul
,
tak
už
nemám
nic
.
s-10Proč
ne
?
s-11Vždycky
když
odjedu
pryč
,
tak
to
nemá
kdo
krmit
,
tak
už
teď
nic
nechovám
.
s-12Jak
často
jste
dělali
zabijačku
?
s-13Mívali
jsme
ji
každý
rok
.
s-14Vždycky
jsme
chovali
dvě
prasata
a
každý
rok
jsme
mívali
zabijačku
.
s-15Co
jsem
byla
v
Bojkovicích
,
tak
vždycky
.
s-16Už
i
když
dědečci
nežili
,
tak
jsem
ještě
kolik
roků
chovala
prasata
.
s-17Ale
potom
se
dcery
zlobily
,
že
se
na
tom
dřu
sama
,
že
kolem
toho
musím
chodit
a
kdesi
cosi
,
tak
mi
to
zakázali
,
abych
to
nechovala
.
s-18Tak
už
teď
nechovám
nic
,
mám
akorát
zahradu
.
s-19Každý
rok
vám
zabíjel
pan
Drošafta
?
s-20Ano
,
každý
rok
nám
zabíjel
.
s-21Měli
jsme
takového
domácího
řezníka
.
s-22Vždycky
dělal
velice
dobré
zabijačky
.
s-23Ještě
žije
,
ale
už
je
taky
starý
,
takový
dodělaný
,
ale
byl
to
velice
šikovný
a
veselý
člověk
.
s-24Velice
dobré
zabijačky
dělal
.
s-25Vzpomenete
si
,
kdy
jste
naposled
zabíjeli
?
s-26Zabíjeli
jsme
,
myslím
,
tak
před
pěti
roky
.
s-27Před
pěti
roky
naposledy
.
s-28Jak
probíhá
taková
zabijačka
?
s-29Musí
se
vyvést
prasátko
ze
chlévka
.
s-30Pěkně
se
uváže
za
nohu
,
vyvede
se
ven
a
zastřelí
se
.
s-31Má
takovou
flintičku
,
zastřelí
ho
do
hlavy
a
potom
se
z
jedné
strany
bodne
do
srdce
a
vypustí
se
krev
.
s-32Když
se
vypustí
všechna
krev
,
tak
se
hodí
do
"
troků
"
,
posype
se
smolou
a
musí
se
pěkně
opařit
,
všechno
očistit
,
vyčistit
všechny
štetiny
.
s-33Všechno
se
z
toho
musí
oddělat
,
poočisťovat
a
potom
se
to
dobře
opláchne
,
pověsí
na
řetěz
,
aby
se
to
dalo
pěkně
očistit
.
s-34Umyje
se
to
a
potom
se
to
rozřeže
a
všechno
se
z
toho
prasete
vytáhne
.
s-35Střeva
a
tak
,
aby
se
to
dalo
všechno
do
pořádku
.
s-36Potom
se
to
všechno
pomalu
porcuje
a
vaří
,
dává
se
maso
do
kotle
.
s-37Musí
se
tam
dát
všechno
:
hlava
,
podbradky
,
uši
.
s-38Všechno
se
vyčistí
a
dá
se
to
uvařit
.
s-39Mozek
se
vytáhne
na
omáčku
,
nebo
se
z
toho
udělá
"
pařežina
"
,
taková
mozková
míchanice
na
svačinu
,
aby
si
pojedli
.
s-40Jinak
se
to
všechno
uvaří
a
udělají
se
z
toho
jitrničky
,
tlačenky
a
všechno
možné
,
co
se
dá
.
s-41Co
se
dělá
s
tou
krví
?
s-42Krev
se
dává
do
jelit
,
to
se
dává
do
"
obcházenice
"
.
s-43Nevím
,
jak
se
tomu
říká
v
Čechách
,
u
nás
se
říká
"
obcházenica
"
.
s-44Z
toho
se
potom
dělají
ta
jelita
.
s-45Je
na
zabijačce
legrace
?
s-46Je
.
s-47Tam
se
užije
srandy
!
s-48Manželův
bratr
byl
veliký
srandista
,
věděl
mnoho
všelijakých
vtípků
a
legrací
.
s-49Vždycky
jsme
se
nasmáli
,
nadělali
jsme
se
všelijakých
hloupostí
.
s-50Děcka
se
obyčejně
tou
krví
políčily
a
létaly
po
celém
dvoře
,
všude
to
bylo
roznesené
.
dependency tree
•
text view