PML View

jg_017.04

a-layerPDTSC/full/jg_017.04.a.gz
m-layerPDTSC/pml/jg_017.04.m.gz
t-layerPDTSC/full/jg_017.04.t.gz
w-layerPDTSC/pml/jg_017.04.w.gz
mrp-layerPDTSC/mrp/jg_017.04.mrp.gz
treex-layerPDTSC/treex/jg_017.04.treex.gz

s-1Ale asi jenom třikrát a potom jsme si koupili vždycky vykrmené , protože je s tím spousta práce .

s-2Každý potom závidí , když prase visí na háku , každý by se o něj podělil , ale když se to krmit , to žádnému nevoní .

s-3Ještě pořád děláte zabijačky ?

s-4Samozřejmě .

s-5Jenomže teď kamarád řezník umřel , jeho syn svůj krám , tak mně to zabíjí druhý kamarád a tamto ostatní si dělám sám .

s-6To jste šikovný .

s-7Naučil jsem se to od něj .

s-8Co všechno děláte ?

s-9Teď se nechá říct nic .

s-10Nejhorší je to přes zimu , protože člověk kam , venku je všechno sklizené .

s-11Když se potom udělá pěkně , máme na zahradě bazén , takže se starám o bazén .

s-12Máme taky takovou malou zahrádku , fóliovníček , tak tím se tak zabýváme , abychom měli , co dělat ,

s-13Myslela jsem při zabijačce .

s-14Nic .

s-15Maso se musí napytlíkovat , musí se dát do mrazáku , aby to rychle zmrzlo .

s-16Je s tím taky starost , když potom není velká zima , musí se to rychle uskladnit , aby to bylo v chladu , aby se to nezkazilo .

s-17Děláte i jitrnice ?

s-18Jitrnice , jelita , tlačenku , sádlo se škvaří , všechno to , co k tomu patří .

s-19Jak se to dělá ?

s-20Maso se musí uvařit .

s-21Musí být vařené tak akorát , pak se to rozdělí : do jitrnic zvlášť , do jelit zvlášť , do tlačenky zvlášť .

s-22Když se dělá tlačenka , musí se to rozkrájet na kostičky , pak se tam dají semleté kůže , aby to drželo pohromadě , nacpe se to do papírů a se to vařit .

s-23Vaří se to půl druhé hodiny .

s-24Kdyby se dělala tmavá , vaří se dvě hodiny .

s-25Jitrnice : to se musí maso namlít , musí být pečená buchta a pak to se pěkně semele .

s-26Buchta se musí pěkně rozmačkat , aby tam nebyly kousky , a pak se to musí ochutit : sůl , pepř , nové koření , majoránka , česnek .

s-27Ještě se musí do tlačenky nastrouhat cibule .

s-28To na jitrnice se musí pěkně promíchat a pak se to nadije do střev a se to vařit .

s-29Jitrnice se vaří asi tak dvacet minut .

s-30Když se dělají jelita , dají se tam škvarky , rozsekají se , kousky masa se musí taky nasekat , kroupy , krev a musí se tam dát sádlo , aby to nebylo suché .

s-31Teď se to promíchá , se tam jenom sůl a pepř a zase do střev a vařit .

s-32Pak jenom jíst .

s-33To je docela umění , ne ?

s-34Ani ne .

s-35Když to člověk dělá taková léta , tak to jde vlastně samo .

s-36Jak vlastně probíhá taková zabijačka ?

s-37Napřed se musí přivézt prase .

s-38To zavezu kamarádovi .

s-39 to tam mechanizované .

s-40Zabije ho , opaří , pak ho vyvrhne , prostě ta střeva .

s-41To se dnes vyhazuje .

s-42Nechají se akorát plíce , jazyk , srdce a ovarové maso , co se vaří .

s-43Ostatní se tam u něj do lednice .

s-44Druhý den potom rozseká bůčky , rozseká kotlety , vykostí kýtu a to se potom jenom uskladní .

s-45To je zajímavé .

s-46Pamatujete si na nějakou výjimečnou zabijačku ?

s-47Pamatuju .

s-48Jezdím pro prase kamarádovi , chová je vždycky pro své kamarády .

s-49Nemohli jsme ho dostat do klece , a tak jsme ho potom museli zabít tam u něj .

s-50Bylo to divoké a byla to fuška , ale dopadlo to dobře , .


dependency treetext view