PML View
ln94207_84
mrp-layer | PDT/mrp/tamw/train-2/ln94207_84.mrp.gz |
---|
a-layer | PDT/pml/tamw/train-2/ln94207_84.a.gz |
---|
m-layer | PDT/pml/tamw/train-2/ln94207_84.m.gz |
---|
t-layer | PDT/pml/tamw/train-2/ln94207_84.t.gz |
---|
w-layer | PDT/pml/tamw/train-2/ln94207_84.w.gz |
---|
treex-layer | PDT/treex/tamw/train-2/ln94207_84.treex.gz |
---|
s-1
Růžová
bublina
s-2
Vybrané
kapitoly
z
dějin
žvýkačky
s-3
Daniel
Kumermann
s-4
Který
čuně
zase?!
s-5
Řev
rázu
spíše
symbolického:
s-6
Ten,
kdo
křičí,
se
totiž
neptá.
s-7
Dobře
ví,
o
koho
jde.
s-8
Stejně
tak
si
je
i
adresát
výtky
podle
ostrosti
a
výšky
tónu
okamžitě
jist
nejen
tím,
že
jde
o
něj,
ale
i
tím,
co
skandál
vyvolalo.
s-9
Jeho
milovaný
kousek
žvýkací
gumy,
který
si
tak
pečlivě
odložil
na
spodek
desky
stolu,
se
stal
kořistí
nepřítele
a
asi
jej
čeká
potupný
konec
v
odpadním
koši.
s-10
Že
by
šel
ještě
vyndat?
s-11
Ale
ne,
to
už
není
ono...
s-12
Scéna
číslo
dvě:
Kráva
patří
do
chlíva.
s-13
Lidi
nežvýkají,
to
jenom
krávy.
s-14
Tak
si
miláčku
laskavě
rozmysli,
jestli
chceš
patřit
do
téhle
třídy,
nebo
se
radši
postěhuješ
do
chlíva?
s-15
Opravdu
volba!
s-16
Autorka
nekompromisních
slov
se
nad
miláčkem
obludně
tyčí
a
on
si
může
být
zcela
jist,
že
kdyby
odpověděl
po
pravdě,
skončil
by
s
poznámkou
v
žákovské
knížce.
s-17
Nezbývá
tedy
než
se
opět
pokořit
a
až
na
dno
duše
ukrýt
vzdor
spolu
s
vírou,
že
pravda
jednou
zvítězit
musí.
s-18
Již
staří
Řekové...
s-19
Ano,
pravda.
s-20
Pravda
o
tom,
že
žvýkání
pro
žvýkání
bylo
odjakživa
činností
veskrze
lidskou
-
kam
paměť
lidského
rodu
sahá.
s-21
Začněme
co
nejtradičněji:
Již
staří
Řekové...
s-22
Filozofovali,
řešili
geometrické
úlohy,
bojovali
s
bohy
i
mezi
sebou
navzájem.
s-23
To
vše
a
mnohé
jiné
nás
škola
s
radostí
naučí.
s-24
Se
stejnou
radostí
však
zamlčí,
že
Řekové
často
a
s
oblibou
žvýkali
kousky
ztuhlé
mízy
mastikového
keře
(pistacia
lenticus),
který
se
pěstuje
především
na
ostrově
Chios.
s-25
Známý
antický
lékař
a
botanik
Dioscorides
psal
v
prvním
století
našeho
letopočtu
obsáhle
o
léčebném
a
hygienickém
účinku
žvýkání.
s-26
Pro
historii
žvýkací
gumy,
jak
ji
známe
dnes,
se
však
musíme
přenést
na
jiný
kontinent.
s-27
Keř,
kterého
si
Kolumbus
na
ostrově
Santo
Domingo
povšiml,
je
příbuzným
řecké
mastiky
a
jeho
mízu
místní
Indiáni
používali
stejně
jako
Řekové.
s-28
Zatímco
karibští
Indiáni
strčili
do
úst
kousek
surové
gumy
v
té
podobě,
jak
jej
utrhli
od
kůry,
Mayové
na
poloostrově
Yucatán
přivedli
žvýkání
na
vyšší
úroveň.
s-29
Mízu
stromu
sapodilla
(achras
sapota)
sklízeli
a
upravovali
systémem,
který
se
používá
dodnes.
s-30
Kůru
stromu
nařízli
do
tvaru
písmene
v
a
do
špičky
řezu
umístili
nádobu,
do
níž
šťáva
ukapávala.
s-31
Získanou
mléčnou
gumovitou
látku
pak
čistili,
vařili.
s-32
Teprve
výsledný
substrát
byl
hoden
žvýkání.
s-33
Zrodila
se
žvýkačka
s-34
Významnou
roli
v
dějinách
žvýkačky
sehrál
mexický
diktátor
Antonio
Lopez
de
Santa
Anna.
s-35
Poté,
co
byl
v
roce
1845
jako
prezident
svržen
a
na
deset
let
vypovězen
na
Kubu,
vydal
se
do
New
Yorku
s
jedinou
myšlenkou
-
získat
zpět
vládu
nad
Mexikem.
s-36
K
tomu
jsou
ovšem
zapotřebí
peníze,
spousty
peněz.
s-37
Jednou
z
nejžádanějších
komodit
na
světě
byl
v
té
době
kaučuk,
kterého
nebylo
dost
a
dovážel
se
z
daleka.
s-38
Tak
jako
každý
Mexičan,
i
Santa
Anna
znal
a
občas
žvýkal
mízu
sapodilly
zvanou
chicle
(prý
z
mayského
slova
tsictle),
a
tak
se
zrodil
nápad
pokusit
se
z
chicle
udělat
náhražku
kaučuku.
s-39
Právě
v
té
době
přihrála
náhoda
Santa
Annovi
do
cesty
Thomase
Adamse,
fotografa
a
především
vynálezce
všeho
druhu.
s-40
Oba
si
okamžitě
padli
do
oka
a
dohoda
byla
jistá:
s-41
Santa
Anna
má
chicle
(zanedlouho
jí
nechal
do
New
Yorku
přivézt
celou
tunu)
a
Adams
technické
schopnosti.
s-42
Asi
rok
se
Adams
a
jeho
nejstarší
syn
snažili
-
chicle
vařili,
čistili,
přidávali
množství
různých
látek
a
míchali
s
pravým
kaučukem.
s-43
Vše
s
nulovým
výsledkem.
s-44
Když
asi
po
roce
své
úsilí
vzdali,
rozhodl
se
Adams,
že
vše,
co
mu
z
chicle
ještě
zbylo,
hodí
do
řeky.
s-45
Psal
se
rok
1869
a
do
hry
vstoupila
další
náhoda:
s-46
Thomas
Adams
vstoupil
do
drogistického
obchodu
na
rohu
Broadwaye
a
Chambersovy
ulice
a
spolu
s
ním
tam
byla
i
malá
holčička,
která
požádala
o
žvýkací
gumu
za
jednu
penci.
s-47
V
tom
okamžiku
se
Adamsovi
zúročily
roky
vynalézání.
s-48
Vzpomněl
si
totiž,
jak
Santa
Anna
čas
od
času
uloupl
kus
gumy,
strčil
do
pusy
a
žvýkal.
s-49
Vyptal
se
proto
prodavače,
co
to
vlastně
děvče
chtělo.
s-50
Byl
to
parafin
značky
White
Mountain,
jehož
žvýkaní
prý
žádné
veliké
potěšení
nepůsobí.
s-51
Tehdy
se
zrodila
skutečná
žvýkací
guma.
s-52
Dvě
stovky
kuliček
s-53
Adams
se
vrátil
domů
a
ještě
tentýž
večer
vyrobil
se
svými
čtyřmi
syny
dvě
stovky
gumových
kuliček
bělošedavé
barvy.
s-54
Druhý
den
je
vzal
ke
svému
příteli
drogistovi
z
Jersey
City
s
tím,
že
by
mu
mohly
vydržet
na
pár
měsíců.
s-55
Nevydržely,
celá
dávka
se
při
ceně
dvě
kuličky
za
cent
vyprodala
během
dopoledne.
s-56
Adamsova
rodina
dala
dohromady
své
veškeré
jmění
-
podle
některých
zdrojů
35,
podle
jiných
55
dolarů
-
a
zrodil
se
žvýkačkový
průmysl.
s-57
Když
o
deset
let
později
obrátil
ke
gumě
pozornost
louisvilleský
lékárník
John
Colgan,
existovala
již
řada
žvýkačkových
milionářů
(mezi
nimi
Adams).
s-58
Přesto
však
byly
dveře
pro
zlepšovatele
otevřeny
dokořán,
většina
gumy
byla
stále
ještě
jen
povrchově
oslazený
či
ochucený
kousek
chicle.
s-59
Colgan
použil
aromatický
balzám
ze
stromu
tolu,
který
sloužil
jako
základ
sirupů
proti
kašli,
a
smíchal
jej
z
gumou.
s-60
Výsledek,
který
dostal
obchodní
jméno
Taffy
Tolu
se
ujal
okamžitě,
Colgan
zavřel
lékárnu
a
během
krátké
doby
se
přidal
k
milionářskému
klubu.
s-61
Vousáč
místo
vepříka
s-62
Podobnou
cestu
nastoupil
v
roce
1881
jiný
lékárník
Edward
E.
Beeman
z
Clevelandu.
s-63
Nejen
to.
s-64
Jako
první
pozdvihl
dosud
jen
předmět
zábavy
na
vyšší
rovinu.
s-65
Svou
předchozí
úspěšnou
praxi
postavil
na
pepsinovém
prášku,
který
zlepšoval
zažívání
a
který
sám
objevil.
s-66
Ještě
úspěšnější
kariéru
výrobce
žvýkaček
založil
na
přidávání
pepsinového
prášku
do
gumy.
s-67
Jeho
výrobek
se
však
skutečně
rozšířil
až
v
okamžiku,
kdy
nahradil
obrázek
vepříka
na
obalu
vlastní
důstojnou
vousatou
tváří.
s-68
Díky
tomu
se
stal
jedním
z
nejznámějších
lidí
Ameriky.
s-69
Tehdy
došlo
ve
stejném
městě
k
podstatnému
technickému
průlomu:
s-70
William
J.
White,
obchodník
s
popcornem,
vyřešil
problém,
jak
do
chicle
dostat
libovolnou
příchuť
a
především
jak
ji
v
ní
udržet.
s-71
Zjistil,
že
se
guma
dobře
váže
s
kukuřičným
sirupem,
který
je
schopen
absorbovat
prakticky
jakoukoliv
chuťovou
esenci.
s-72
První,
kterou
on
sám
přivedl
na
trh,
byla
peprmintová.
s-73
V
rámci
reklamní
kampaně
předal
osobně
každému
členu
washingtonského
Kongresu
jednu
krabici
své
gumy
značky
Yucatan.
s-74
Tak
se
mu
tam
zalíbilo,
že
o
něco
později
do
Kongresu
sám
úspěšně
kandidoval.
s-75
Jeho
postavení
mu
při
pozdější
návštěvě
Velké
Británie
umožnilo
audienci
u
krále
Edwarda
VII.
s-76
I
král
dostal
svou
krabici
gumy
a
nádavkem
i
doslova
trhoveckou
prezentaci.
s-77
Samozřejmě,
že
novinové
zprávy
o
králi
s
krabicí
gumy
byly
reklamou
k
nezaplacení.
s-78
I
když
konzervativní
Anglie
jeho
čin
odsoudila,
guma
se
zde
chytila
a
Británie
se
pro
žvýkačku
stala
bránou
do
Evropy.
s-79
Pokusy
a
omyly
s-80
Ještě
jeden
milník
si
zaslouží
zmínku
-
zrod
bublinové
žvýkačky.
s-81
Objevila
se
v
roce
1906,
kdy
Frank
Henry
Fleer
vyrobil
první
syntetickou
gumovou
bázi,
která
umožnila
vyfouknout
bublinu.
s-82
Vyfouknout
ano.
s-83
Co
však
následovalo,
bylo
neštěstí.
s-84
Bublina
totiž
snadno
praskla
a
guma
byla
velice
lepkavá
-
k
dětskému
obličeji
lnula
takřka
dokonale.
s-85
Trvalo
to
až
do
roku
1928,
než
se
tento
problém
podařilo
překonat.
s-86
Mladý
účetní
z
Fleerovy
firmy
Walter
Diemer,
inspirován
svým
šéfem,
míchal
ve
volném
čase
gumu
s
rozmanitými
ingrediencemi
metodou
pokusu
a
omylu
(jeho
znalosti
chemie
byly
nulové).
s-87
Trvalo
mu
čtyři
měsíce,
než
svůj
objev
dokázal
stabilizovat
tak,
že
byl
průmyslově
použitelný.
s-88
V
den,
kdy
svůj
výrobek
představil
vedení
podniku,
měl
k
dispozici
pouze
růžovou
potravinářskou
barvu.
s-89
Takže
dnes
nejcharakterističtější
žvýkačková
barva
je
ryzí
náhodou.
s-90
Kráva
nebo
drak?
s-91
Koncem
roku
1928
byly
tedy
položeny
všechny
základy
současné
světové
žvýkačkové
produkce
-
vlastní
gumu
dnes
nevyrábějí
jen
některé
z
nejmenších
státečků
světa;
s-92
případně
ty,
v
nichž
je
žvýkačka
chápána
jako
ideologická
diverze.
s-93
Všechny
technologické
změny
od
té
doby
jsou
již
jen
menší
úpravy.
s-94
Nutno
zdůraznit
slovo
technologické.
s-95
Změny
struktury
trhu,
které
přicházejí
jako
odpověď
na
konkrétní
společenskou
objednávku,
bývají
totiž
často
významné.
s-96
Jde
především
o
zdravotní
(či
pseudozdravotní)
námitky
proti
žvýkání.
s-97
Tento
boj
začal
již
počátkem
století
značkou
Dentyne.
s-98
Tehdy
ještě
obsahovala
malé
množství
cukru,
v
současnosti
tatáž
guma
nemá
cukr
žádný.
s-99
Mnohé
dnešní
žvýkačky
obsahující
cukr
mívají
i
přídavek
uhličitanu
vápenatého,
který
neutralizuje
ústní
kyseliny.
s-100
Máte
problémy
s
plombami,
žádný
problém,
řada
firem
již
vyrábí
nepřilnavou
gumu.
s-101
O
kladném
vlivu
žvýkaček
na
psychiku
dnes
již
lékaři
vesměs
nepochybují.
s-102
Podle
průzkumů
uskutečněných
v
řadě
zemí
se
většina
dentistů
domnívá,
že
při
vhodné
volbě
zaručují
žvýkačky
ústní
hygienu,
a
proto
je
jejich
vliv
spíše
pozitivní.
s-103
Nemluvě
o
tom,
kdy
přímo
slouží
k
rovnoměrnému
vstřebávání
léku,
či
dokonce
k
odnaučování
kouření.
s-104
A
tu
se
dostáváme
zpět
k
počátku
tohoto
textu.
s-105
Všimli
jste
si
někdy,
že
velká
většina
skvělých
učitelů,
kteří
ve
spojení
se
žvýkačkou
tak
rádi
mluví
o
dobytku,
vyznává
estetiku
kouře
vycházejícího
z
úst?
s-106
Krávou
tedy
člověk
být
nesmí,
drakem
však
ano...
s-107
Foto
archív
dependency tree
•
text view