PML View
ln94204_27
mrp-layer | PDT/mrp/tamw/train-5/ln94204_27.mrp.gz |
---|
a-layer | PDT/pml/tamw/train-5/ln94204_27.a.gz |
---|
m-layer | PDT/pml/tamw/train-5/ln94204_27.m.gz |
---|
t-layer | PDT/pml/tamw/train-5/ln94204_27.t.gz |
---|
w-layer | PDT/pml/tamw/train-5/ln94204_27.w.gz |
---|
treex-layer | PDT/treex/tamw/train-5/ln94204_27.treex.gz |
---|
s-1
Pivovar
Bernard
nestačí
vyrábět
s-2
Majitelé
podniku
chtějí
kvalitou
a
tradicí
dosáhnout
výroby
piva
Bernard
jako
značkového
nápoje
s-3
Eva
Seifertová
s-4
Výroba
a
odbyt
piva
v
pivovaru
Bernard
v
Humpolci
vzrostly
proti
roku
1991
o
více
než
pět
set
procent.
s-5
S
odhadovaným
výstavem
piva
140 000
hl
pro
letošní
rok
se
řadí
mezi
malé
pivovary.
s-6
Jak
uvedl
Stanislav
Bernard,
jeden
ze
tří
společníků
veřejněobchodní
společnosti
Bernard,
malé
pivovary
přispívají
v
každé
zemi
k
udržení
kultury
v
pivovarnictví
a
rozšiřují
spektrum
značek
na
trhu.
s-7
Humpolecký
pivovar
vydražila
v
rámci
malé
privatizace
koncem
roku
1991
trojice
podnikatelů
-
Stanislav
Bernard,
Rudolf
Šmejkal
a
Josef
Vávra.
s-8
V
průběhu
tří
let
se
jim
podařilo
nahradit
všechna
zastaralá
výrobní
zařízení
s
výjimkou
varny.
s-9
Podle
slov
S.
Bernarda
získalo
pivo
obnovou
výrobní
technologie
vyšší
kvalitu.
s-10
K
tomu
přispělo
i
dodržování
technologické
kázně
a
důsledné
dodržování
čistoty.
s-11
Pivo
vaří
z
vody
čerpané
z
vlastních
studen
a
z
pečlivě
vybíraných
surovin.
s-12
Orientují
se
převážně
na
domácí
suroviny
-
chmel
ze
Žatce,
slad
z
Moravy.
s-13
Chmelové
extrakty
dovážejí
z
Německa
pro
vysoký
obsah
hořkých
látek.
s-14
V
pivovaru
se
snaží
o
profilaci
piva
Bernard
jako
značky,
která
není
pro
spotřebitele
levná.
s-15
Podle
údajů
S.
Bernarda
je
přesto
o
jejich
pivo
takový
zájem,
že
doslova
nestačí
vyrábět.
s-16
Situaci
měla
vyřešit
privatizace
nedalekého
pelhřimovského
pivovaru
již
před
třemi
roky.
s-17
Jak
řekl
pro
LN
S.
Bernard,
pivovar
by
tak
mohl
zvýšit
dnešní
nedostatečnou
výrobní
kapacitu.
s-18
Dodnes
se
však
táhne
již
druhý
soudní
proces
mezi
právovárečníky
a
státním
podnikem.
s-19
Jeho
výsledek
je
zatím
v
nedohlednu.
s-20
Majitelé
Bernarda
tvrdí,
že
se
rozhodně
nebojí
konkurence
ze
strany
malých
a
středních
pivovarů.
s-21
Ta
je
podle
nich
spíše
prospěšná.
s-22
Rozpor
nevidí
mezi
malými
pivovary,
ale
obřími
a
zbytkem.
s-23
V
loňském
roce
zaznamenala
firma
Bernard
reálný
obrat
84
milionů
korun,
letos
očekává
asi
99
milionů
korun.
s-24
Hospodaření
firmy
za
loňský
rok
označil
S.
Bernard
jako
vyrovnané
s
nulovým
ziskem,
avšak
se
všemi
splněnými
závazky
vůči
spořitelně,
finančnímu
úřadu
i
dodavatelům.
s-25
Společnost
sice
splácí
úvěry,
ale
nepřestává
investovat.
s-26
Jenom
splácet
úvěry
a
žít
z
podstaty
je
cestou
rovnou
do
pekla,
dodal
S.
Bernard.
s-27
Společnost
Bernard
zaměstnává
pětašedesát
osob.
s-28
Do
jejich
výrobního
sortimentu
patří
světlá
desítka,
jedenáctka,
dvanáctka
a
polotmavá
jedenáctka.
s-29
Ze
750
odběratelů
převažují
zákazníci
z
oblasti
Humpolce,
Pelhřimova,
Jihlavy,
Pardubic,
Kolína,
Prahy,
Brna,
Hodonína
a
Břeclavi.
s-30
Zhruba
do
dvou
procent
z
objemu
výroby
vyvážejí
na
Slovensko.
s-31
Po
špatných
zkušenostech
s
platbami
některých
odběratelů
v
minulých
dvou
letech
přistoupili
v
pivovaru
Bernard
k
systematické
kontrole
pohledávek.
s-32
Na
základě
pravidelných
měsíčních
inventur
nepropadá
dnes
do
dlouhodobých
pohledávek
už
téměř
nic.
s-33
Pivo
Bernard
bylo
naposledy
oficiálně
ohodnoceno
a
oceněno
na
Mezinárodním
veletrhu
pivovarnictví
a
sladovnictví
Pivex
94
zlatými
poháry
odborné
i
laické
poroty.
dependency tree
•
text view