J.
Cibulka
a
kol.:
POHYB
OLOVA,
KADMIA
A
RTUTI
V
BIOSFÉŘE
Doc.
Ing.
J.
Cibulka,
DrSc.,
z
Vysoké
školy
zemědělské
v
Praze
vydal
v
prosinci
1991
velmi
potřebnou
monografii,
zpracovávající
z
nejrůznějších
pohledů
problematiku
3
nejdůležitějších
rizikových
prvků
v
našem
životním
prostředí.
Celkem
20
kapitol
zpracovalo
vedle
citovaného
autora
dalších
12
spolupracovníků
z
nejrůznějších
výzkumných
pracovišť.
Ve
spolupráci
a
za
podpory
ministerstva
životního
prostředí
ČR
se
tak
podařilo
vydat
monografii,
která
nemá
v
našich
podmínkách
obdobu.
V
úvodních
kapitolách
se
hovoří
o
znečišťování
životního
prostředí,
především
atmosféry,
kadmiem,
rtutí
a
olovem,
dále
se
uvádí
výskyt
těchto
prvků
ve
vodních
ekosystémech,
v
nejrůznějších
půdách
a
rostlinné
vegetaci
až
po
kontaminace
hospodářských
i
volně
žijících
zvířat.
Zde
se
pak
autoři
zabývají
průnikem
těchto
rizikových
prvků
z
diety
do
mléka,
reprodukčních
orgánů
a
dalších
tkání,
hovoří
se
o
esencialitě
pro
zvířata,
o
negativním
působení
těžkých
kovů
na
biotechnologické
procesy
a
jejich
kvalitu
a
jeden
úsek
knihy
je
věnován
i
působení
výskytu
těžkých
kovů
v
potravním
řetězci
na
zdraví
lidí.
Samostatnou
kapitolu
tvoří
pojednání
o
limitech,
normách
a
legislativě
a
konečně
pak
navazuje
analytická
problematika,
umožňující
exaktní,
objektivní
a
reprodukovatelné
stanovení
hodnocených
rizikových
prvků.
Monografie
končí
statí
o
prognóze
a
dalším
vývoji
celé
řešené
problematiky.
Krátká
recenze
se
nemůže
zabývat
mimořádně
významnými
otázkami,
jež
jsou
v
knize
prezentované
(vztah
kadmia
k
poruchám
sterility
u
zvířat
i
lidí,
výskyt
kadmia
v
dovážených
fosfátových
hnojivech,
zamoření
životního
prostředí
olovem
z
automobilů,
význam
rtuti
z
mořidel
či
v
zubních
plombách,
možnosti
zbavení
prostředí
(půdy)
těžkých
kovů,
jejich
nálezy
v
rybách
našich
i
dovezených,
těžké
kovy
v
houbách,
jejich
pohyb
v
celém
potravním
řetězci
od
půdy
a
vody
až
do
organismu
člověka
atp.).
Monografie
má
432
str.,
každá
z
20
kapitol
uvádí
literární
citace
samostatně
(celkem
jde
o
více
než
2 300
citací)
a
bude
jistě
zajímat
nejen
analytiky
a
specialisty
příslušného
oboru,
nýbrž
především
zemědělce,
veterinární
a
humánní
lékaře
i
toxikology.
Měla
by
se
stát
nezbytnou
součástí
knihoven,
které
jsou
u
podniků
a
institucí,
jejichž
pracovní
náplní
je
získávání
zdravých
potravin
rostlinného
i
živočišného
původu
obecně
a
obzvláště
pak
těch,
jejichž
cílem
je
výroba
biopotravin.
Zájemci
o
získání
této
monografie
musí
spěchat,
poměrně
malý
náklad
(
1 100
ks)
a
přijatelná
cena
(120
Kčs)
vzhledem
k
mimořádnému
významu
celé
problematiky
již
předem
signalizují
pravděpodobnost
brzkého
rozebrání.
Zdeněk
Sova