Řetězce
restaurací
s
kuřecím
sortimentem
znepokojeny
ztrátou
zákazníků
ŘETĚZCE
RYCHLÉHO
OBČERSTVENÍ
s
kuřecím
sortimentem
čelí
prohlubujícímu
se
poklesu
obchodu
a
snaží
se
vymyslet
nové
marketingové
strategie.
Zpráva
Crest
Report,
která
monitoruje
nákupy
zákazníků,
uvádí,
že
počet
zákazníků
v
restauracích
s
kuřecím
sortimentem
se
ve
druhém
čtvrtletí
snížil
o
10
%,
zatímco
celkový
počet
zákazníků
rychlého
občerstvení
klesl
o
2
%.
Pokles
prodeje
kuřat
zapříčinil
zejména
prodej
konkurenčního
zboží,
jako
jsou
předvařená
jídla,
domů
dovážené
pizzy
a
podobné
pokrmy,
říká
mluvčí
zprávy,
která
byla
publikovaná
firmou
NPD
Group
zabývající
se
výzkumem
trhu
v
Port
Washington
ve
státě
New
York.
Ztráta
dalších
zákazníků
je
nejnovějším
z
řady
problémů.
Řetězce
Church's
Fried
Chicken
Inc.
a
Popeye's
Famous
Fried
Chicken
Inc.,
které
se
spojily,
mají
stále
potíže
kvůli
tomu,
že
jejich
restaurace
jsou
umístěné
ve
stejných
oblastech.
Řetězcům
s
kuřecím
sortimentem
stále
více
konkuruje
i
společnost
McDonald's
Corp.,
protože
letos
začala
prodávat
sendvič
McChicken
a
nedávno
zkušebně
prodávala
i
samostatné
kousky
kuřat.
Nové
vedení
společnosti
Kentucky
Fried
Chicken,
která
je
součástí
společnosti
PepsiCo
Inc.,
reagovalo
prodejem
nových
kuřecích
sendvičů
větší
a
střední
velikosti
pro
obědvající
zákazníky.
Společnost
testuje
nesmažené
výrobky,
například
"grilované
kuře",
a
snaží
se
tak
přilákat
zákazníky
upřednostňující
zdravější
stravu.
Společnost
Kentucky
Fried
Chicken
zkouší
dodávat
kuřata
i
domů,
což
by
mohlo
mít
úspěch
u
lidí,
kteří
se
stravují
doma.
Někteří
analytici
zabývající
se
rychlým
občerstvením
však
tvrdí,
že
nejprve
je
nutné
přijít
na
způsob,
jakým
kuře
udržet
teplé
a
čerstvé.
Mluvčí
společnosti
Kentucky
Fried
Chicken
však
odmítá,
že
by
se
donášková
služba
potýkala
s
problémy
na
trzích,
kde
její
testování
bylo
ukončeno.
Uvedl,
že
zkušební
provoz
pokračuje
ve
městech
Chicago,
Columbus,
Ohio
a
v
několika
dalších.
V
reklamním
průmyslu
se
šušká,
že
společnost
Kentucky
Fried
Chicken
plánuje
ukončení
spolupráce
s
agenturou
Young
&
Rubicam
a
uvažuje
o
najmutí
jiné
reklamní
agentury.
Společnost
se
k
tomu
však
odmítá
vyjádřit.
Emanuel
Goldman,
analytik
společnosti
PaineWebber
Inc.,
předpokládá,
že
společnost
Kentucky
Fried
Chicken
za
rok
1989
oznámí
11%
pokles
čistého
zisku.
"Opožďovali
se,"
říká,
"ale
je
na
čase,
aby
přidali
na
agresivitě."
Váhaví
inzerenti
používají
nevtíravou
reklamu
TOMU
SE
ŘÍKÁ
nulová
reklama.
David
Bear,
konzultant
z
Pittsburghu,
tyto
služby
prodává
klientům,
kteří
se
chtějí
zviditelnit,
ale
příliš
agresivní
reklamě
se
vyhýbají.
Jeho
trik
-
60sekundové
spoty
v
rádiu,
které
dávají
posluchačům
užitečné
tipy.
Jediné
spojení
se
sponzorem
je
krátká
zmínka
na
konci
spotu.
Zprávičky
jsou
podobné
sérii
Business
Traveler
denně
servírující
tipy
na
cesty,
kterou
vymyslel
David
Bear
a
platí
si
ji
cestovní
kanceláře
v
několika
větších
městech.
Mezi
firmy
s
touto
nulovou
formou
reklamy
patří
i
architektonická
firma
Burt
Hill
Kosar
Rittlemann
Associates,
která
spadá
pod
společnost
Butler
z
Pensylvánie.
V
jejích
rádiových
sériích
se
objevují
takové
spoty
jako
"Reflektory
-
večerní
háv
urbanistických
komplexů"
a
"Jak
vybudovat
místo
k
parkování".
Agresivnější
způsob
prodeje,
říká
John
Kosar,
prezident
firmy,
by
"odpoutával
pozornost
od
profese".
Nemocnice
budou
tento
způsob
prezentace
používat
ke
zviditelnění
sbírek
a
společnost
Equitable
Gas
uvažuje
o
tom,
že
spotřebitelům
bude
takto
radit,
jak
ušetřit
energii.
Takovéto
spoty
však
mohou
být
až
příliš
nevtíravé.
"Stále
zde
existuje
riziko
ztracených
poselství,"
říká
John
Fitzgerald,
předseda
společnosti
Ketchum
Advertising
USA,
která
podobné
rádiové
spoty
vyrobila
pro
banku
Pittsburgh
National
Bank.
"Otázkou
je,
kolik
důvěry
získáte
při
riziku,
že
vaši
firmu
nikdo
neidentifikuje."
Maloobchodníci
vidí
v
nátlaku
na
ochranu
přírody
past
OBJEVIL
SE
obchodník,
který
přitvrzuje
v
prosazování
ekologicky
nezávadných
balení
a
výrobků.
Řetězec
supermarketů
Big
Bear
Supermarkets
Inc.
se
sídlem
v
San
Diegu
plánuje
jednak
umístit
označení
do
regálů,
a
jednak
distribuovat
letáky
doporučující
výrobky,
o
kterých
se
předpokládá,
že
jsou
ekologicky
nezávadné.
Vybrané
výrobky
se
budou
zakládat
na
výsledcích
výzkumu
provedeném
Koalicí
za
zdraví
životního
prostředí
ze
San
Diega
a
najdeme
mezi
nimi
výrobky
jako
tekuté
mýdlo
od
firmy
Murphy
a
další
čistící
prostředky
neobsahující
žíraviny.
Avšak
řetězec
si
rychle
uvědomuje
zrádnost
tohoto
doporučování.
Tak
například
doporučují
nechlórovaný
čistící
prostředek
do
myčky
na
nádobí
a
značku
Sunlight
dali
i
na
seznam
ekologicky
nezávadného
zboží.
Společnost
Procter
&
Gamble,
která
vyrábí
čistící
prostředek
do
myčky
na
nádobí
značky
Cascade,
z
toho
není
právě
nadšená.
Mluvčí
této
společnosti
zpochybnil
přesvědčivost
tohoto
seznamu
s
tím,
že
chlór
obsahují
všechny
rozšířené
čistící
prostředky
do
myčky.
Firma
Lever
Bros.
v
podstatě
potvrdila,
že
její
značka
Sunlight
obsahuje
roztok
chlóru,
přestože
není
uveden
na
štítku
práškového
provedení
výrobku.
Thomas
G.
Dahlen,
výkonný
viceprezident
společnosti
Big
Bear,
uvedl,
že
firma
seznam
výrobků
stále
reviduje,
aby
se
podobným
problémům
vyhnula.
"Naším
cílem
je
podporovat
tu
nejlepší
variantu,"
říká.
"A
je
důležité,
abychom
byli
přesní."
Nakonec
však
stejně
zvítězí
přání
zákazníka.
Společnost
Big
Bear
nemá
zájem
o
jednorázové
plenky,
protože
se
biologicky
nerozkládají.
Přesto
je
však
o
ně
mezi
rodiči
zájem.
Thomas
Dahlen
podotýká:
"Vždycky
budeme
nuceni
prodávat
zboží,
které
se
nemusí
shodovat
s
naší
filozofií."
Maličkosti
POŘÁDEK
se
vyplatí
-
alespoň
v
obchodě.
Podle
průzkumu
trhu,
který
provedla
společnost
Safeway,
prodej
mýdla
vzrostl
o
5
%,
když
bylo
zboží
úhledně
naskládané
v
regálech,
a
ne
naházené
v
drátěných
koších...
Kterým
známým
reklamním
osobnostem
věří
lidé
nejvíce?
Podle
newyorské
společnosti
Video
Storyboard
Tests
zvolili
spotřebitelé
potřetí
za
sebou
Billa
Cosbyho
a
Jamese
Garnera
jako
prvního
a
druhého
nejpřesvědčivějšího
účinkujícího
v
televizních
reklamách.
Na
třetím
místě
vystřídal
Michael
J.
Fox
Bruce
Willise
a
Cher
se
podruhé
umístila
na
čtvrté
příčce.