wsj1128.cz

wsj1128.cz

Date19
Source typenws
Year19
Text typeinf

Javascript seems to be turned off, or there was a communication error. Turn on Javascript for more display options.

Fotografie Soichira Hondy nyní visí vedle fotografie Henryho Forda v Americké automobilové síni slávy a zábavnou hru "Riskuj" brzy bude vlastnit společnost Sony. Ale bez ohledu na to, jak moc se nám Japonsko dostává pod kůži, pořád ještě máme maminku a jablkový koláč. Když o tom tak přemýšlím, možná máme jenom maminku. Japonské jablko s názvem Fuji se totiž začíná objevovat v ovocných sadech podobně jako předtím Honda na amerických silnicích. Do roku 1995 se bude vysazovat více než jakékoli jiné jabloně, jak uvádí nedávný výzkum šesti specialistů na pěstování jablek, provedený zahradnickým odborníkem Robertem Nortonem z Washingtonské státní univerzity. Někteří ovocnářští proroci říkají, že by odrůda Fuji jednoho dne mohla srazit Červený Delicious z nejvyšší pozice mezi americkými jablky. Ale rozhodně se tam nevyšplhá díky vzhledu. Ve srovnání s odrůdou Červený Delicious, typickým příkladem fyzické krásy jablka, rozhodně není odrůda Fuji tak elegantní - celkově je menší, méně dokonalý tvar a nazelenalou barvu s červeným odstínem. Podle amerických pěstitelů bychom stále byli v ráji, kdyby had nabídl Evě toto jablko. Ale jak je sladké. Obsahuje víc cukru "než kterékoli jiné jablko, jaké jsme kdy testovali", říká Duane Greene, pomolog, neboli odborník na jablka, z Massachusettské univerzity. dlouhou skladovatelnost a "nešálí lidi", tvrdí Grady Auvil, pěstitel z Oronda ve státě Washington, který jabloně Fuji vysazuje a šíří jejich dobré jméno. "Zvenku nevypadají nijak pěkně, zato uvnitř jsou chutná." Auvil, v 83 letech stále ostrý jako břitva, za posledních 65 let očesal a vyexpedoval miliony tun jablek. Je známý jako otec americké odrůdy Granny Smith, naprosto odlišného jablka, o němž kdysi panoval rozšířený názor, že se nikdy neuchytí. Uchytilo se a otřáslo zavedeným obchodem s jablky ke kořenům. Teď se zdá, že se blíží ještě radikálnější změny, jelikož velký starý otec amerických jablek hraje roli Rozsévače Hiroshiho jablečných semen. "Z Fuji bude jednička a nahradí Červený Delicious," říká. Nadvláda odrůdy Delicious ale neskončí brzy. Nové jabloně rostou pomalu a Červený Delicious je téměř tak uctívaný jako naše maminky. vlastenecké kořeny - první jabloně byly vysazeny v roce 1872 v sadu poblíž městečka Peru ve státě Iowa, abychom byli přesní. Více než 50 let bylo jablkem našich srdcí. A dobrý Delicious skutečně může být pravá delikatesa. Více než dvojnásobek jablek odrůdy Červený Delicious se pěstuje jako Zlatá odrůda, americké jablko č. 2. Jenže obchod s jablky je zralý na změnu. "Červený Delicious se pěstuje v nadbytečném množství a jeho cena klesla pod výrobní cenu," říká Norton z Washingtonské státní univerzity. Obavy z Alaru, růstového regulátoru, po němž jsou jablka červenější a křupavější, ale možná karcinogenní, způsobily, že spotřebitelé jsou, co se týče odrůdy Delicious, opatrní, ačkoli byla postižena méně než odrůda McIntosh. Přesycení trhu a následné nižší ceny spolu se strachem z rakoviny byla pro pěstitele pořádná rána. "Mnoho pěstitelů tady za pár let nebude," říká Norton, ačkoli přestali Alar užívat. Jedním z nich možná bude William Broderick, pěstitel ze Sterlingu ve státě Massachusetts. "Jsou nádherná," říká a smutně si prohlíží velké bedny čerstvě natrhaných jablek Červený Delicious hned vedle své stodoly. "Jenže na nich budu tratit 50 000 60 000 dolarů. Letos si budu muset najít ještě jednu práci, abych měl vůbec na jídlo." Kromě mizerných cen ho nedávno postihlo krupobití, hordy myší ohlodávající kůru stromů, houby a brouci. V nočních můrách pěstitelů se vrtí, žvýká a skotačí na 500 druhů hmyzu a 150 nemocí včetně nejrůznějších larev, roztočů, plísní, třásněnek, černé hniloby a krasce tupohlavého. A i když je pěstitel přemůže, mohou včely pronajaté za 2 000 dolarů odletět do sadů vašeho souseda, namísto aby opylovaly váš vlastní, říká Broderick. Ačkoli se pěstitelům ne vždycky podaří udržet červy daleko od jablek, mohou chránit sami sebe před cenovými rozmary nějaké jedné odrůdy způsobené rozšířením škály - například o nedávno dovezenou odrůdu Gala, sladkou odrůdu původem z Nového Zélandu, o odrůdu Esopus Spitzenburg, údajně oblíbené jablko Thomase Jeffersona, - odrůdami odolnými proti nemocem, jako je Liberty. " jsem vytrhal hodně Deliciousů" a narouboval stromy spoustou nejrůznějších odrůd, říká Steve Wood, pěstitel z West Lebanonu ve státě New Hampshire, který se nedávno jednoho mrazivě štiplavého podzimního dne procházel po svém 100akrovém sadu Poverty Lane. "Mám 70 druhů jablek. Tady je Waltana," zvolá a jedno utrhne. Kousne si, zašklebí se a odhodí je. "To je ale šmejd." I supermarkety najíždějí na pestrost. Nadále nakupují především velká, červená, pěkně vypadající jablka - proto jich tolik chutná jako by pocházely ze zásob sviště amerického. Jenže čerstvé zboží se počítá za víc než dřív a obchody rozšiřují prostory v regálech pro netradiční, avšak chutnější a obyčejně i cenově výhodnější jablka. "Místo prodeje odrůdy Delicious za 39 centů za libru bychom možná spíš prodali Fuji za 79 centů za libru," říká Chuck Tryon, ředitel úseku rychle se kazícího zboží společnosti Super Valu Inc., minneapoliského řetězce supermarketů a distributora potravin. Fuji je výsledkem přepečlivých japonských pomologických inženýrů, kteří je vypěstovali před 50 lety ve státních výzkumných sadech. Japonští výzkumníci vypěstovali desítky druhů odrůdy Fuji, aby vybrousili její barvu, chuť a skladovatelnost. Teď se ty nejlepší z nich dožívají podobně ctihodného věku jako odrůdy Granny, zlatý standard skladovatelnosti v tomto odvětví. Z hojnosti moderních jablek vyčnívá rekordní historie odrůdy Fuji: za posledních 15 let se téměř z nuly vyšplhala na 50 % japonského trhu. "Japonský trh s jablky je výrazně naladěný na vysokou kvalitu," říká David Lane, vědec z kanadského zahradnického výzkumného centra v Summerlandu v Britské Kolumbii, takže jablka jsou tam spíše delikatesou než velkou potravinářskou komoditou. Americké ministerstvo zemědělství odhaduje, že Američané v letošním roce snědí asi o 40 % čerstvých jablek na osobu víc než Japonci. Odrůda Fuji je ve Spojených státech stále málo rozšířená, prodává se převážně ve specializovaných obchodech s ovocem. Avšak v Kalifornii, uvádí Craig Ito, pěstitel jablek Fuji, "nastal kult jablek Fuji. Jakmile jedno sníte, nechcete žádné jiné." Pan Auvil, pěstitel ze státu Washington, říká, že by Fuji mohl prodávat tchajwanským kupcům za 40 dolarů za bednu, kdyby je však měl. (Tchajwan je velkým dovozcem Fuji i z jiných zemí, dodává.) Jenže svou první úrodu sklidí příští rok. "Očekávám, že dalších 10 15 let bude poptávka po odrůdě Fuji převyšovat nabídku," dodává. Mimochodem, stávající velkoobchodní cena za washingtonský Červený Delicious není ani 10 dolarů za bednu. Auvil považuje Fuji, alespoň částečně, za útok na zvrácenost amerických jablek nabízených v supermarketech. "Když se uchytily prodejní řetězce, přerušila se vazba mezi pěstitelem a spotřebitelem. V kanceláři sedí nějaký chlap a rozhoduje o tom, co budete jíst." Konec konců, do 50. let byl dokonce i Červený Delicious solidní, úchvatné sousto. A pak, když je pěstitelé začali pěstovat spíš kvůli jeho vzhledu a uspokojení poptávky supermarketových řetězců na dlouhodobé uskladnění, Delicious upadl. Teď jsou ty červené věci připomínající jablka, které obchody v létě prodávají, výstavně krásné, ale obvykle nechutnají nejlépe. Přesto si zaslouží respekt - jsou téměř rok staré, což se patrně rovná asi 106 rokům člověka. Ani odrůda Fuji bezesporu není bez poskvrnky. Dozrává později než většina jablek a pěstovat ji ve Spojených státech v oblastech se sychravým podzimem může být ošidné. Nepříliš vzhledná odrůda Fuji navíc musí soutěžit se stále vybroušenější odrůdou Delicious. Broderick, pěstitel z Massachusetts, říká, že "velký šéf" v supermarketovém řetězci dokonce jeho jablka Červený Delicious nedávno odmítl, protože nebyla navoskovaná a vyleštěná do bezvadného lesku. Ani neaplikoval hormony, které řada pěstitelů využívá k tomu, aby jejich jablka Delicious déle a více lahodila oku. Přesto Auvil zdůrazňuje, že jablka Granny získala oblibu i bez toho, že by byla velká a červená, tak proč ne i Fuji? Vidí posun v amerických hodnotách - alespoň co se týče jablek - směrem k většímu důrazu na obsah a menšímu důrazu na vzhled. "Konečně se do popředí dostala chuť," říká. Nebo, v tomto případě, ohryzek.


Download Source DataDownload textDependenciesPML ViewPML-TQ Tree View