Tým
italských,
amerických
a
japonských
vědců
představil
očkovací
látku
proti
černému
kašli,
která
je
izolována
novými
metodami
genetického
inženýrství
a
je
pravděpodobně
bezpečnější.
Tým
oznámil,
že
se
jim
podařilo
izolovat
bakterii,
která
vytváří
netoxickou
verzi
jedovatých
látek
produkovaných
bakterií
způsobující
černý
kašel.
Laboratorní
pokusy
ukázaly,
že
netoxické
verze
těchto
jedovatých
látek
mohou
navodit
imunitu
proti
černému
kašli,
uvedli
badatelé
v
posledním
vydání
týdenníku
Science.
Současná
očkovací
látka
proti
černému
kašli,
neboli
pertussis,
je
součástí
dávky
"DPT"
(proti
záškrtu,
černému
kašli,
tetanu),
kterou
dostává
většina
kojenců
a
malých
dětí.
Tato
očkovací
látka
je
účinnou
prevencí
proti
nemoci,
kterou
stále
každoročně
onemocní
kolem
60
milionů
dětí
na
celém
světě
a
má
na
svědomí
odhadem
milion
úmrtí.
Vakcína
bohužel
způsobuje
alergické
reakce,
které
mohou
být
smrtelné.
Příčinou
těchto
reakcí
je
skutečnost,
že
vakcína
obsahuje
více
exemplářů
celé
bakterie
Bordetella
pertussis,
původce
černého
kašle.
Tato
bakterie
vylučuje
toxin,
který
může
navodit
imunitu
proti
černému
kašli,
je-li
použit
jako
očkovací
látka.
Naneštěstí
je
toxin
také
jedovatý.
Tým
vědců
vedený
Italy
uvedl,
že
se
jim
podařilo
dosáhnout
toho,
aby
bakterie
vyráběla
netoxický
druh
toxinu
černého
kašle,
který
může
být
použit
jako
bezpečná
očkovací
látka.
Badatelé
oznámili,
že
se
jim
podařilo
izolovat
pět
genů,
které
toxin
z
bakterie
černého
kašle
vytvářely.
K
vytvoření
toxinu
je
sice
třeba
všech
pěti
genů,
ale
ukázalo
se,
že
jedovatost
toxinu
způsobuje
pouze
jeden.
Podle
pravidel
genetického
inženýrství
lze
každý
z
těchto
genů,
kromě
toho,
který
způsobuje
jedovatost,
přesunout
do
jiné
bakterie,
např.
E.
coli,
která
by
potom
produkovala
nejedovatou
verzi
toxinu.
Výzkumníci
uvedli,
že
to
udělali,
ale
že
toxin
nenavozoval
imunitu
proti
černému
kašli.
Vědci
potom
vzali
těchto
pět
genů
toxinu
a
vyvolali
mutaci
právě
v
genu
způsobujícím
jedovatost.
Potom
s
použitím
nové
techniky
(zvané
homologická
rekombinace)
pro
vkládání
genů
do
buňky
přesunuli
všech
pět
genů
do
bakterie,
která
je
úzce
příbuzná
s
organismem
bakterie
černého
kašle.
Tito
bakteriální
"bratranci"
obvykle
nevytvářejí
toxiny.
Geny
ovšem
byly
doplněny
o
část
DNA
zvanou
promotér,
která
geny
aktivuje.
Noví
bakteriální
příjemci
genů
začali
vyrábět
toxin
černého
kašle,
který
díky
mutaci
genu
jedovatosti
přestal
být
jedovatý.
Podle
výzkumníků
z
centra
Selavo
Research
Center
v
italské
Sieně,
z
akademie
Medical
College
of
Wisconsin
v
Milwaukee
a
z
Japonských
národních
ústavů
zdraví
pokusy
ukázaly,
že
nový
nejedovatý
toxin
je
schopen
navodit
imunitu.