wsj0261.cz
wsj0261.cz
View options
Tags:
Javascript seems to be turned off, or there was a communication error. Turn on Javascript for more display options.
Byla
to
tedy
čtvrtina,
nebo
polovina
šálku?
Nijak
důvtipná
otázka,
pokud
ovšem
nejste
vrchní
cukrář
restaurace
Chez
Panisse
v
tomto
městě
a
právě
jste
neztratil
drahocenný
osobní
poznámkový
sešit
s
recepty
na
dezerty.
Restaurance
Chez
Panisse
byla
časopisem
Connoisseur
letos
zařazena
na
seznam
30
nejlepších
restaurací
na
světě.
Roztrhaný
černý
pořadač,
přetékající
recepty
nashromážděnými
za
18
let,
který
držel
pohromadě
gumičkami,
byl
právě
v
kabelce
Lindsey
Shereové,
když
byl
nedávno
odcizen
z
jejího
domu.
Policie
v
Berkeley
nemá
žádná
vodítka,
ovšem
pochybuje
o
tom,
že
by
byl
zločin
motivován
touhou
po
sladkostech.
Spíše
se
domnívá,
že
pachatel
vzal
z
peněženky
paní
Shereové
peníze
a
všechny
tipy
v
pořadači
o
rozměrech
5x8
palců
vyhodil.
Restaurace
Chez
Panisse,
jejíž
zakladatelka
Alice
Watersová
je
považována
za
vynálezce
kuchařského
umění
známého
jako
kalifornská
kuchyně
a
jejíž
stálí
zákazníci
si
rezervují
místa
měsíc
předem,
prozatím
kvůli
krádeži
nenabízí
strávníkům
vanilkovou
zmrzlinu.
Lindsey
Shereová
jednak
může
vycházet
ze
své
kuchařky,
publikované
před
čtyřmi
lety
nakladatelstvím
Random
House,
která
oplývá
recepty
na
takové
speciality
jako
šerbet
z
kiwi,
angreštový
blázínek
(smetanová
pochoutka
z
rozmačkaných
dušených
angreštů)
a
"oeufs
a
la
neige"
z
lískových
oříšků.
A
za
druhé,
fanoušci,
kteří
s
ní
soucítí,
poslali
Lindsey
Shereové
kopie
jejích
receptů,
jež
si
během
let
vystřihli
z
časopisů.
Stále
obměňované
menu
hlavních
jídel
o
pěti
chodech
-
od
otevření
v
roce
1971
se
údajně
neopakovalo
jediné
jídlo
-
přesto
vyžaduje
neustálou
improvizaci.
A
to
vyvíjí
ještě
větší
tlak
na
přípravu
moučníků
v
Chez
Panisse.
"Připravujeme
to,
na
co
známe
postup,"
říká
obchodní
manažer
Richard
Mazzera.
Řada
lidí
v
cukrářském
oboru
v
oblasti
zátoky
San
Francisco
nevěří,
že
by
si
Lindsey
Shereová
vedla
jen
jediný
exemplář
tak
cenných
poznámek,
přesto
obdržela
morální
podporu
od
Baker's
Dozen,
skupiny
kalifornských
šéfcukrářů,
která
se
pravidelně
setkává,
aby
prodiskutovala
otázky
typu
jak
zamezit
roztékání
pěnových
pusinek
a
jak
jídelní
zvyklosti
hovězího
dobytka
ovlivňují
složení
másla.
Lindsey
Shereová
nabídla
odměnu
ve
výši
500
dolarů
za
navrácení
sešitu,
avšak
předpokládá,
že
řadu
receptů
bude
muset
znovu
vymyslet
od
začátku.
"Je
to
obrovská
práce,"
říká.
"Existuje
tolik
možných
poměrů,
uvážíte-li,
kolik
věcí
se
vyrábí
z
vajec,
másla
a
mléka."
Download Source Data • Download text
• Dependencies • PML View • PML-TQ Tree View