Dependency Tree

jg_017.04

Date19
Year19

Select a sentence

s-1 Ale asi jenom třikrát a potom jsme si koupili vždycky vykrmené , protože je s tím spousta práce .
s-2 Každý potom závidí , když prase visí na háku , každý by se o něj podělil , ale když se to krmit , to žádnému nevoní .
s-3 Ještě pořád děláte zabijačky ?
s-4 Samozřejmě .
s-5 Jenomže teď kamarád řezník umřel , jeho syn svůj krám , tak mně to zabíjí druhý kamarád a tamto ostatní si dělám sám .
s-6 To jste šikovný .
s-7 Naučil jsem se to od něj .
s-8 Co všechno děláte ?
s-9 Teď se nechá říct nic .
s-10 Nejhorší je to přes zimu , protože člověk kam , venku je všechno sklizené .
s-11 Když se potom udělá pěkně , máme na zahradě bazén , takže se starám o bazén .
s-12 Máme taky takovou malou zahrádku , fóliovníček , tak tím se tak zabýváme , abychom měli , co dělat ,
s-13 Myslela jsem při zabijačce .
s-14 Nic .
s-15 Maso se musí napytlíkovat , musí se dát do mrazáku , aby to rychle zmrzlo .
s-16 Je s tím taky starost , když potom není velká zima , musí se to rychle uskladnit , aby to bylo v chladu , aby se to nezkazilo .
s-17 Děláte i jitrnice ?
s-18 Jitrnice , jelita , tlačenku , sádlo se škvaří , všechno to , co k tomu patří .
s-19 Jak se to dělá ?
s-20 Maso se musí uvařit .
s-21 Musí být vařené tak akorát , pak se to rozdělí : do jitrnic zvlášť , do jelit zvlášť , do tlačenky zvlášť .
s-22 Když se dělá tlačenka , musí se to rozkrájet na kostičky , pak se tam dají semleté kůže , aby to drželo pohromadě , nacpe se to do papírů a se to vařit .
s-23 Vaří se to půl druhé hodiny .
s-24 Kdyby se dělala tmavá , vaří se dvě hodiny .
s-25 Jitrnice : to se musí maso namlít , musí být pečená buchta a pak to se pěkně semele .
s-26 Buchta se musí pěkně rozmačkat , aby tam nebyly kousky , a pak se to musí ochutit : sůl , pepř , nové koření , majoránka , česnek .
s-27 Ještě se musí do tlačenky nastrouhat cibule .
s-28 To na jitrnice se musí pěkně promíchat a pak se to nadije do střev a se to vařit .
s-29 Jitrnice se vaří asi tak dvacet minut .
s-30 Když se dělají jelita , dají se tam škvarky , rozsekají se , kousky masa se musí taky nasekat , kroupy , krev a musí se tam dát sádlo , aby to nebylo suché .
s-31 Teď se to promíchá , se tam jenom sůl a pepř a zase do střev a vařit .
s-32 Pak jenom jíst .
s-33 To je docela umění , ne ?
s-34 Ani ne .
s-35 Když to člověk dělá taková léta , tak to jde vlastně samo .
s-36 Jak vlastně probíhá taková zabijačka ?
s-37 Napřed se musí přivézt prase .
s-38 To zavezu kamarádovi .
s-39 to tam mechanizované .
s-40 Zabije ho , opaří , pak ho vyvrhne , prostě ta střeva .
s-41 To se dnes vyhazuje .
s-42 Nechají se akorát plíce , jazyk , srdce a ovarové maso , co se vaří .
s-43 Ostatní se tam u něj do lednice .
s-44 Druhý den potom rozseká bůčky , rozseká kotlety , vykostí kýtu a to se potom jenom uskladní .
s-45 To je zajímavé .
s-46 Pamatujete si na nějakou výjimečnou zabijačku ?
s-47 Pamatuju .
s-48 Jezdím pro prase kamarádovi , chová je vždycky pro své kamarády .
s-49 Nemohli jsme ho dostat do klece , a tak jsme ho potom museli zabít tam u něj .
s-50 Bylo to divoké a byla to fuška , ale dopadlo to dobře , .

Text viewDownload CoNNL-U