s-1
|
Ještě
k
pravidlům
pravopisu
|
s-2
|
Vzrušené
debaty
kolem
nových
pravidel
českého
pravopisu
už
utichly
a
obě
hlavní
rozhodující
instituce
-
Ústav
pro
jazyk
český
a
ministerstvo
školství,
mládeže
a
tělovýchovy,
zdá
se,
dospěly
ke
konsenzu
či
konsensu
anebo
možná
i
konzenzu.
|
s-3
|
Jak
jsem
si
přečetl,
změny
v
pravidlech
se
snaží
respektovat
a
reflektovat
vývoj
jazyka.
|
s-4
|
Ale
to
přece
vůbec
není
pravda.
|
s-5
|
Spíše
reflektují
vývoj
výslovnosti,
a
to
výslovnosti
povětšině
špatné.
|
s-6
|
Písmeno
g
je
v
českém
pravopise
velmi
vzácné,
ale
hláska
g
naopak
velmi
častá.
|
s-7
|
Každý
říká
gde,
gdo,
gdyž.
|
s-8
|
Proč
k
tomu
autoři
pravidel
nepřihlédli?
|
s-9
|
V
hovorové
řeči
se
naprosto
běžně
tvrdé
ý
zaměňuje
s
ej
-
malej,
vejmysl,
mejdlo,
brejle
apod.
|
s-10
|
Toto
ej
není
novinkou,
nacházíme
je
v
psaných
textech
nejméně
od
konce
středověku.
|
s-11
|
K
důslednému
zavedení
ý
došlo
až
pod
diktátem
pravopisných
pravidel
v
19.
století.
|
s-12
|
Proč
toto
nyní
neuvolnit,
když
správná
výslovnost
ý
na
konci
adjektiv
mužského
rodu
je
tak
nezvyklá,
že
se
jí
bojíme,
abychom
nevypadali
příliš
akademicky?
|
s-13
|
Totéž
se
ovšem
týká
také
é
v
jednotném
čísle
středního
rodu.
|
s-14
|
Kdo
by
si
objednal
malé
pivo?
|
s-15
|
V
poslední
době
se
velmi
množí
bysem
místo
bych,
bysme
místo
bychom.
|
s-16
|
Neměli
bychom
to
také
uzákonit,
když
už
můžeme
psát
ve
2.
pádě
třech
a
čtyřech
vedle
správného
tří
a
čtyř
a
v
televizi
slyšíme
denně
v
pracech
místo
pracích?
|
s-17
|
Ale
právě
proti
tomu
by
měli
pracovníci
Ústavu
pro
jazyk
český
bojovat.
|
s-18
|
Měli
by
poučovat
o
správném
pravopisu
a
správné
výslovnosti
televizní
a
rozhlasové
hlasatele
i
redaktory
denního
tisku,
protože
jejich
špatný
příklad
velice
táhne.
|
s-19
|
Ale
to
je
dost
namávahá
práce,
jednodušší
je
ustoupit
vulgarismům.
|
s-20
|
Je
však
vůbec
možné,
aby
někdo,
kdo
má
alespoň
základní
znalosti
latiny,
svolil
k
pravopisu
diskuze,
když
to
přímo
tahá
za
uši?
|
s-21
|
Anebo
že
by
vědečtí
pracovníci
tohoto
ústavu
latinu
neznali?
|
s-22
|
Z
dopisu
Milana
Stloukala,
Praha
|