s-1
|
Když
letos
na
podzim
Warren
Winiarski,
vlastník
společnosti
Stag's
Leap
Wine
Cellars
v
Napa
Valley,
oznámil
cenu
75
dolarů
za
Cabernet
ze
sudu
23,
ročník
1985,
bránilo
se
tomu
jen
málo
vináren
a
restaurací
po
celé
zemi.
|
s-2
|
"Toto
je
vrchol
mých
vinařských
zkušeností,"
prohlásil
Winiarski,
když
víno
představoval
na
večeři
v
New
Yorku,
"a
jako
takový
jsem
jej
chtěl
vyzdvihnout."
|
s-3
|
Odhaduji,
že
je
to
nejlepší
víno,
jaké
kdy
bylo
ve
Stag's
Leap
vyrobeno,
a
jelikož
ho
máme
necelých
700
beden,
jistě
se
rychle
vyprodá.
|
s-4
|
Cena
je
novým
vrcholem
za
kalifornský
Cabernet
Sauvignon,
ale
není
nejvyšší.
|
s-5
|
Diamond
Creek
Lake
Vineyard
Cabernet
ročník
1985
měl
letos
na
podzim
na
láhvi
cenovku
100
dolarů.
|
s-6
|
Jedním
z
nejrychleji
rostoucích
segmentů
na
trhu
s
vínem
je
kategorie
nejluxusnějších
vín
-
vín
s
omezenou
výrobou,
s
výjimečnou
kvalitou
(nebo
považovanou
za
výjimečnou,
což
vyjde
nastejno)
a
s
nadmíru
vysokými
cenami.
|
s-7
|
Do
této
skupiny
patří
už
léta
stáj
klasiků
-
první
sklizně
z
Bordeaux
(Lafite-Rothschild,
Latour,
Haut-Brion,
Petrus),
burgundská
vína
Grand
Cru
(Romanee-Conti
a
La
Tache),
prvotřídní
šampaňská
vína
(Don
Perignon
či
Roederer
Cristal),
exkluzivní
sladká
vína
(Chateau
Yquem
či
ryzlinky
Trockenbeerenauslesen
z
Německa
a
Biondi-Santi
Brunello
Riserva
z
Toskánska).
|
s-8
|
Tato
prvotřídní
vína
se
pohybovala
v
cenách
od
40
do
125
dolarů
za
láhev.
|
s-9
|
Zhruba
před
rokem
přijal
však
tento
exkluzivní
klub
několik
nových
zářících
členů.
|
s-10
|
Klasická
vína
prudce
podražila,
aby
se
vyrovnala
konkurenci,
a
téměř
to
vypadá,
že
se
mezi
současnými
zástupci
z
každého
většího
vinařského
regionu
na
světě
soutěží
o
láhev
s
nejvyšší
cenou.
|
s-11
|
Francie
se
může
pochlubit
lvím
podílem
na
nejdražších
lahvích.
|
s-12
|
Láhev
Bordeaux
z
první
sklizně
ročníků
1985
a
1986
stojí
60
až
80
dolarů
(kromě
nejméně
vyráběného
vína,
co
se
týče
množství,
Chateau
Petrus,
které
stojí
kolem
250
dolarů!).
|
s-13
|
V
porovnání
s
jinými
francouzskými
víny
ze
současných
sklizní
se
však
tyto
ceny
zdají
být
poněkud
skromné.
|
s-14
|
Chateau
Yquem,
vedoucí
víno
ze
Sauternes,
se
nyní
u
slabšího
ročníku,
jako
byl
1984,
šplhá
vysoko
nad
100
dolarů
za
láhev;
neuvěřitelně
dobrý
ročník
1983
stojí
179
dolarů.
|
s-15
|
U
šampaňského
se
některá
prestižní
cuvée
blíží
100
dolarům
za
láhev.
|
s-16
|
První
šampaňské,
které
překročilo
tuto
cenovou
hranici,
byl
Salon
de
Mesnil
Blanc
de
Blancs,
ročník
1979.
|
s-17
|
Salon
z
roku
1982
stojí
115
dolarů.
|
s-18
|
Roederer
Cristal
s
90
dolary
za
láhev
se
ihned
vyprodá
po
celé
zemi
a
Comtes
de
Champagne
Blanc
de
Blancs
značky
Taittinger
se
této
hranici
blíží.
|
s-19
|
Skvělá
červená
vína
z
údolí
řeky
Rhone
také
podražila.
|
s-20
|
Například
Cote
Rotie
La
Landonne
značky
E.
Guigal
ročník
1982
stojí
120
dolarů.
|
s-21
|
Žádný
z
francouzských
vinařských
regionů
však
nedokáže
vypálit
rybník
Burgundsku.
|
s-22
|
Šest
vín
Domaine
de
la
Romanee-Conti,
72
nejcennějších
akrů
vinohradů
na
celém
světě,
už
několik
let
udává
ceny
v
trojciferných
číslech.
|
s-23
|
Počínaje
sklizní
ročníku
1985
ceny
stouply:
La
Tache
195
dolarů;
Richebourg
180
dolarů;
Romanee-Conti
225
dolarů.
|
s-24
|
Další
malý
burgundský
pozemek,
Coche-Dury,
právě
nabídl
svůj
ročník
1987
Corton-Charlemagne
za
155
dolarů.
|
s-25
|
Z
Itálie
je
tu
Angelo
Gaja
Barbaresco
s
125
dolary
za
láhev,
La
Solaia
značky
Piero
Antinori,
90dolarový
Cabernet
z
Toskánska
a
Biondi-Santi
Brunello
za
98
dolarů.
|
s-26
|
Španělské
víno
Vega
Secilia
Unico
1979
(vydané
pouze
ve
svém
desátém
ročníku)
stojí
70
dolarů,
stejně
jako
australské
Grange
Hermitage,
ročník
1982.
|
s-27
|
"Existují
jistá
kultovní
vína,
která
mohou
diktovat
tyto
vyšší
ceny,"
říká
Larry
Shapiro
ze
společnosti
Marty,
jednoho
z
největších
vinařských
obchodů
v
Dallasu.
|
s-28
|
"Rozdíl
je
v
tom,
že
se
to
teď
děje
s
mladými
právě
nastupujícími
víny.
|
s-29
|
Příčinu
vidíme
částečně
v
tom,
že
staré
sklizně
jsou
stále
vzácnější."
|
s-30
|
Vinařské
aukce
už
omezené
zásoby
těchto
vín
téměř
vyčerpaly,
a
Shapiro
pokračoval:
"Zažili
jsme
dramatický
pokles
poptávky
po
vínech
ze
40.
a
50.
let,
která
stojí
300
až
400
dolarů
za
láhev.
|
s-31
|
Některá
mladší
vína,
dokonce
i
ta
za
90
až
100
dolarů
za
láhev,
jsou
téměř
zadarmo."
|
s-32
|
Vezměme
si
třeba
Lake
Vineyard
Cabernet
z
Diamond
Creek.
|
s-33
|
Vyrábí
se
jen
v
letech,
kdy
hrozny
perfektně
dozrají
(posledně
to
byl
ročník
1979)
a
pocházejí
z
jediného
akru
vinohradu,
který
v
roce
1987
vynesl
pouhých
75
beden.
|
s-34
|
Majitel
Al
Brownstein
jej
původně
plánoval
prodávat
za
60
dolarů
za
láhev,
ale
když
se
ho
maloobchodník
z
jižní
Kalifornie
zeptal:
"Je
to
velkoobchodní
nebo
maloobchodní
cena?",
rozmyslel
si
to.
|
s-35
|
Nabídl
víno
za
zhruba
65
dolarů
za
láhev
ve
velkoobchodě
(100
dolarů
v
maloobchodě)
a
rozeslal
obchodníkům
v
celé
zemi
formulář
s
žádostí,
aby
zaškrtli
jednu
ze
tří
odpovědí:
1)
ne,
víno
je
příliš
drahé
(2
odpovědi);
2)
ano,
je
drahé,
ale
vezmu
ho
(2
odpovědi);
3)
vezmu
vše,
co
bude
k
dostání
(58
odpovědí).
|
s-36
|
Víno
bylo
rozesíláno
v
baleních
po
šesti
lahvích
namísto
běžných
12,
ale
i
tak
se
ho
nedostávalo,
protože
putovalo
k
62
maloobchodníkům
ve
28
státech.
|
s-37
|
"Mysleli
jsme
si,
že
je
strašně
drahé,"
řekl
Sterling
Pratt,
ředitel
společnosti
Schaefer
ze
Skokie
v
Illinois,
jednoho
z
předních
obchodů
na
předměstí
Chicaga,
"ale
jsou
lidé,
kteří
mají
velmi
rozdílné
názory
na
hodnotu.
|
s-38
|
Dostali
jsme
dvě
balení
po
šesti
lahvích
-
a
už
jsou
pryč."
|
s-39
|
Pratt
poznamenal,
že
si
myslí,
že
ceny
tak
vzrostly
proto,
že
výrobci
neradi
vidí,
když
špičková
vína
výrazně
podraží
později.
|
s-40
|
I
když
se
zákazníci
nejprve
zdráhají,
nakonec
se
víno
s
vysokým
oceněním
od
kritiků
prodá.
|
s-41
|
"Zpočátku
mohou
zákazníci
na
cenu
reagovat
šokem,"
řekl
Pratt,
"ale
jak
se
o
víně
víc
mluví
a
začne
se
prodávat,
nakonec
se
nadchnou
a
rozhodnou
se,
že
i
ta
astronomická
cena
stojí
za
to,
aby
si
ho
přidali
do
své
sbírky."
|
s-42
|
"U
některých
lidí
je
to
jen
druh
čekání,
než
do
toho
někdo
půjde
první,"
dodal
Larry
Shapiro.
|
s-43
|
"Rádi
mluví
o
tom,
že
mají
nové
víno
Red
Rock
Terrace
[jeden
z
Cabernetů
z
Diamond
Creek],
nebo
Cabernet
Dunn
ročník
1985
nebo
Petrus.
|
s-44
|
Výrobci
vidí,
že
se
tento
trh
otvírá,
a
nyní
vyrábějí
vína,
která
tyto
lidi
osloví."
|
s-45
|
Tím
se
vysvětluje,
proč
tak
rychle
stoupá
počet
těchto
vín.
|
s-46
|
Zákazníci,
kteří
vína
na
této
úrovni
kupují,
jsou
však
také
více
znalí,
než
byli
před
pár
lety.
|
s-47
|
"Když
víno
nebude
kvalitní,
nekoupí
je,"
řekl
Cedric
Martin
ze
společnosti
Martin
Wine
Cellar
v
New
Orleans.
|
s-48
|
"Nebo
když
cítí,
že
je
víno
předražené
a
že
mohou
dostat
něco
stejně
dobrého
za
méně
peněz."
|
s-49
|
C.
Martin
zvýšil
ceny
některých
vín
(jako
Grgich
Hills
Chardonnay,
nyní
za
32
dolarů),
jen
aby
zpomalil
prodej,
ale
začíná
pozorovat
jistou
zdráhavost
vůči
drahým
červeným
burgundským
vínům,
Cabernetům
a
Chardonnay
v
rozpětí
mezi
30
a
40
dolary.
|
s-50
|
Co
se
prodává
a
co
ne,
souvisí
samozřejmě
do
velké
míry
s
image
a
nedá
se
to
vynutit.
|
s-51
|
Obchodníci
s
vínem
sotva
udrží
Roederer
Cristal
na
skladě,
ale
Salon
le
Mesnil
musí
prosazovat,
dokonce
snížením
jeho
ceny
ze
115
na
90
dolarů.
|
s-52
|
Stěží
je
to
otázka
kvality
-
Salon
ročník
1982
je
výtečné
víno,
ale
jak
poznamenal
Pratt,
lidé
mají
své
vlastní
představy
o
hodnotě.
|
s-53
|
Je
také
zajímavé
zjistit,
že
hodně
drahých
vín
se
vždy
rychle
neprodá.
|
s-54
|
Například
na
každém
větším
trhu
v
USA
můžete
koupit
La
Tache
ročník
1986
nebo
Richebourg,
doslova
všechny
první
sklizně
Bordeaux
(kromě
Petruse),
stejně
jako
Opus
One
a
Dominus
z
Kalifornie
a
v
současnosti
Sud
23
od
Stag's
Leap
ročník
1985.
|
s-55
|
S
tím,
jak
s
blížícími
se
prázdninami
přichází
největší
období
prodeje
vína
v
roce,
bude
zajímavé
sledovat,
jak
si
nejluxusnější
vína
vedou.
|
s-56
|
V
lednu
by
už
mělo
být
poměrně
jasné,
co
je
v
kurzu
-
a
co
ne.
|
s-57
|
Paní
Ensrudová
je
newyorskou
spisovatelkou
na
volné
noze,
která
se
zabývá
psaním
o
víně.
|