Dependency Tree

wsj0071.cz

ProjectPCEDT

Select a sentence

s-1 Když letos na podzim Warren Winiarski, vlastník společnosti Stag's Leap Wine Cellars v Napa Valley, oznámil cenu 75 dolarů za Cabernet ze sudu 23, ročník 1985, bránilo se tomu jen málo vináren a restaurací po celé zemi.
s-2 "Toto je vrchol mých vinařských zkušeností," prohlásil Winiarski, když víno představoval na večeři v New Yorku, "a jako takový jsem jej chtěl vyzdvihnout."
s-3 Odhaduji, že je to nejlepší víno, jaké kdy bylo ve Stag's Leap vyrobeno, a jelikož ho máme necelých 700 beden, jistě se rychle vyprodá.
s-4 Cena je novým vrcholem za kalifornský Cabernet Sauvignon, ale není nejvyšší.
s-5 Diamond Creek Lake Vineyard Cabernet ročník 1985 měl letos na podzim na láhvi cenovku 100 dolarů.
s-6 Jedním z nejrychleji rostoucích segmentů na trhu s vínem je kategorie nejluxusnějších vín - vín s omezenou výrobou, s výjimečnou kvalitou (nebo považovanou za výjimečnou, což vyjde nastejno) a s nadmíru vysokými cenami.
s-7 Do této skupiny patří léta stáj klasiků - první sklizně z Bordeaux (Lafite-Rothschild, Latour, Haut-Brion, Petrus), burgundská vína Grand Cru (Romanee-Conti a La Tache), prvotřídní šampaňská vína (Don Perignon či Roederer Cristal), exkluzivní sladká vína (Chateau Yquem či ryzlinky Trockenbeerenauslesen z Německa a Biondi-Santi Brunello Riserva z Toskánska).
s-8 Tato prvotřídní vína se pohybovala v cenách od 40 do 125 dolarů za láhev.
s-9 Zhruba před rokem přijal však tento exkluzivní klub několik nových zářících členů.
s-10 Klasická vína prudce podražila, aby se vyrovnala konkurenci, a téměř to vypadá, že se mezi současnými zástupci z každého většího vinařského regionu na světě soutěží o láhev s nejvyšší cenou.
s-11 Francie se může pochlubit lvím podílem na nejdražších lahvích.
s-12 Láhev Bordeaux z první sklizně ročníků 1985 a 1986 stojí 60 80 dolarů (kromě nejméně vyráběného vína, co se týče množství, Chateau Petrus, které stojí kolem 250 dolarů!).
s-13 V porovnání s jinými francouzskými víny ze současných sklizní se však tyto ceny zdají být poněkud skromné.
s-14 Chateau Yquem, vedoucí víno ze Sauternes, se nyní u slabšího ročníku, jako byl 1984, šplhá vysoko nad 100 dolarů za láhev; neuvěřitelně dobrý ročník 1983 stojí 179 dolarů.
s-15 U šampaňského se některá prestižní cuvée blíží 100 dolarům za láhev.
s-16 První šampaňské, které překročilo tuto cenovou hranici, byl Salon de Mesnil Blanc de Blancs, ročník 1979.
s-17 Salon z roku 1982 stojí 115 dolarů.
s-18 Roederer Cristal s 90 dolary za láhev se ihned vyprodá po celé zemi a Comtes de Champagne Blanc de Blancs značky Taittinger se této hranici blíží.
s-19 Skvělá červená vína z údolí řeky Rhone také podražila.
s-20 Například Cote Rotie La Landonne značky E. Guigal ročník 1982 stojí 120 dolarů.
s-21 Žádný z francouzských vinařských regionů však nedokáže vypálit rybník Burgundsku.
s-22 Šest vín Domaine de la Romanee-Conti, 72 nejcennějších akrů vinohradů na celém světě, několik let udává ceny v trojciferných číslech.
s-23 Počínaje sklizní ročníku 1985 ceny stouply: La Tache 195 dolarů; Richebourg 180 dolarů; Romanee-Conti 225 dolarů.
s-24 Další malý burgundský pozemek, Coche-Dury, právě nabídl svůj ročník 1987 Corton-Charlemagne za 155 dolarů.
s-25 Z Itálie je tu Angelo Gaja Barbaresco s 125 dolary za láhev, La Solaia značky Piero Antinori, 90dolarový Cabernet z Toskánska a Biondi-Santi Brunello za 98 dolarů.
s-26 Španělské víno Vega Secilia Unico 1979 (vydané pouze ve svém desátém ročníku) stojí 70 dolarů, stejně jako australské Grange Hermitage, ročník 1982.
s-27 "Existují jistá kultovní vína, která mohou diktovat tyto vyšší ceny," říká Larry Shapiro ze společnosti Marty, jednoho z největších vinařských obchodů v Dallasu.
s-28 "Rozdíl je v tom, že se to teď děje s mladými právě nastupujícími víny.
s-29 Příčinu vidíme částečně v tom, že staré sklizně jsou stále vzácnější."
s-30 Vinařské aukce omezené zásoby těchto vín téměř vyčerpaly, a Shapiro pokračoval: "Zažili jsme dramatický pokles poptávky po vínech ze 40. a 50. let, která stojí 300 400 dolarů za láhev.
s-31 Některá mladší vína, dokonce i ta za 90 100 dolarů za láhev, jsou téměř zadarmo."
s-32 Vezměme si třeba Lake Vineyard Cabernet z Diamond Creek.
s-33 Vyrábí se jen v letech, kdy hrozny perfektně dozrají (posledně to byl ročník 1979) a pocházejí z jediného akru vinohradu, který v roce 1987 vynesl pouhých 75 beden.
s-34 Majitel Al Brownstein jej původně plánoval prodávat za 60 dolarů za láhev, ale když se ho maloobchodník z jižní Kalifornie zeptal: "Je to velkoobchodní nebo maloobchodní cena?", rozmyslel si to.
s-35 Nabídl víno za zhruba 65 dolarů za láhev ve velkoobchodě (100 dolarů v maloobchodě) a rozeslal obchodníkům v celé zemi formulář s žádostí, aby zaškrtli jednu ze tří odpovědí: 1) ne, víno je příliš drahé (2 odpovědi); 2) ano, je drahé, ale vezmu ho (2 odpovědi); 3) vezmu vše, co bude k dostání (58 odpovědí).
s-36 Víno bylo rozesíláno v baleních po šesti lahvích namísto běžných 12, ale i tak se ho nedostávalo, protože putovalo k 62 maloobchodníkům ve 28 státech.
s-37 "Mysleli jsme si, že je strašně drahé," řekl Sterling Pratt, ředitel společnosti Schaefer ze Skokie v Illinois, jednoho z předních obchodů na předměstí Chicaga, "ale jsou lidé, kteří mají velmi rozdílné názory na hodnotu.
s-38 Dostali jsme dvě balení po šesti lahvích - a jsou pryč."
s-39 Pratt poznamenal, že si myslí, že ceny tak vzrostly proto, že výrobci neradi vidí, když špičková vína výrazně podraží později.
s-40 I když se zákazníci nejprve zdráhají, nakonec se víno s vysokým oceněním od kritiků prodá.
s-41 "Zpočátku mohou zákazníci na cenu reagovat šokem," řekl Pratt, "ale jak se o víně víc mluví a začne se prodávat, nakonec se nadchnou a rozhodnou se, že i ta astronomická cena stojí za to, aby si ho přidali do své sbírky."
s-42 "U některých lidí je to jen druh čekání, než do toho někdo půjde první," dodal Larry Shapiro.
s-43 "Rádi mluví o tom, že mají nové víno Red Rock Terrace [jeden z Cabernetů z Diamond Creek], nebo Cabernet Dunn ročník 1985 nebo Petrus.
s-44 Výrobci vidí, že se tento trh otvírá, a nyní vyrábějí vína, která tyto lidi osloví."
s-45 Tím se vysvětluje, proč tak rychle stoupá počet těchto vín.
s-46 Zákazníci, kteří vína na této úrovni kupují, jsou však také více znalí, než byli před pár lety.
s-47 "Když víno nebude kvalitní, nekoupí je," řekl Cedric Martin ze společnosti Martin Wine Cellar v New Orleans.
s-48 "Nebo když cítí, že je víno předražené a že mohou dostat něco stejně dobrého za méně peněz."
s-49 C. Martin zvýšil ceny některých vín (jako Grgich Hills Chardonnay, nyní za 32 dolarů), jen aby zpomalil prodej, ale začíná pozorovat jistou zdráhavost vůči drahým červeným burgundským vínům, Cabernetům a Chardonnay v rozpětí mezi 30 a 40 dolary.
s-50 Co se prodává a co ne, souvisí samozřejmě do velké míry s image a nedá se to vynutit.
s-51 Obchodníci s vínem sotva udrží Roederer Cristal na skladě, ale Salon le Mesnil musí prosazovat, dokonce snížením jeho ceny ze 115 na 90 dolarů.
s-52 Stěží je to otázka kvality - Salon ročník 1982 je výtečné víno, ale jak poznamenal Pratt, lidé mají své vlastní představy o hodnotě.
s-53 Je také zajímavé zjistit, že hodně drahých vín se vždy rychle neprodá.
s-54 Například na každém větším trhu v USA můžete koupit La Tache ročník 1986 nebo Richebourg, doslova všechny první sklizně Bordeaux (kromě Petruse), stejně jako Opus One a Dominus z Kalifornie a v současnosti Sud 23 od Stag's Leap ročník 1985.
s-55 S tím, jak s blížícími se prázdninami přichází největší období prodeje vína v roce, bude zajímavé sledovat, jak si nejluxusnější vína vedou.
s-56 V lednu by mělo být poměrně jasné, co je v kurzu - a co ne.
s-57 Paní Ensrudová je newyorskou spisovatelkou na volné noze, která se zabývá psaním o víně.

Text viewDownload CoNNL-U