ps2013-060-06-001-028.tt Parliament of the Czech Republic, Chamber of Deputies
View options
Text : Transcription Written form - Show : Colors - Tags : PoS Tag Features Lemma
Javascript seems to be turned off, or there was a communication error. Turn on Javascript for more display options.
(10.20 hodin)
V současnosti jsou evropské domácí trhy s masem chráněny celními kvótami - po kterých víme , že určitě voláte , aby zmizely - včetně kvót na dovoz z Kanady , aby se značný cenový rozdíl vyvážil . Několik let se kanadské vepřové prodávalo za cenu až 60 % nižší než to evropské . V roce 2014 byla kanadská cena navzdory cenovému propadu na evropském trhu s vepřovým masem stále o 25 % nižší . To je zčásti proto , že kanadští výrobci vepřového masa mají ceny o 15 až 35 % nižší než jejich evropské protějšky . Pokud by CETA povolila otevření těchto trhů , mohli by kanadští výrobci za současných podmínek nabízet své produkty za mnohem nižší ceny než srovnatelní výrobci v Evropské unii .
A nyní mi možná dovolte nějakou malou analýzu . CETA představuje úplné zrušení kvót na téměř veškeré zboží během přechodné doby počínající datem uvedení dohody v platnost . Obě strany si ale vyjednaly zvláštní ustanovení pro některé zemědělské výrobky ve formě kvót pro bezcelní dovoz obzvlášť citlivých produktů , včetně hovězího a vepřového masa , který je citlivý pro Evropskou unii . Pokud CETA vstoupí v platnost , zvýší se kvóty Evropské unie na dovoz kanadského vepřového a hovězího masa 12 krát až 14 krát oproti současnému stavu . Pokud se dovoz skutečně zvětší , bude záviset na schopnosti kanadského vývozního průmyslu zaplnit objem nových kvót bez použití hormonů nebo raktopaminu , což je kontroverzní látka přidávaná do krmiv za účelem urychlení výkrmného procesu .
Výrobní standardy jsou vyšší v Evropské unii než v Kanadě a v mnoha případech jsou stále ovlivňovány drobnými zemědělci . V Evropě je zakázáno používání růstových hormonů nebo antibiotik zvyšujících výnosy . Navíc se v evropské regulaci a standardy pro zacházení s dobytkem například požadavky na prostor , roštové podlahy , schvalovací řízení liší od kanadských . Kanadská jatka zatím nebyla schopna naplnit objem bezcelních kvót Evropské unie pro vepřové a hovězí maso , ale vzhledem k tomu , že by zvýšené kvóty navnadily kanadské výrobce a zpracovatele na výrobu masa bez hormonů na vývoz , mohla by je CETA přimět k restrukturalizaci svých výrobních a porážejících (?) praktik . Pokud by se tak stalo , mohla by následná zvýšení dovozu výrazně tlačit na snížení evropských cen v mase . Dohoda by dovolila kanadskému dovozu tvořit kolem 0 , 4 % evropské spotřeby vepřového masa a 0 , 6 % spotřeby hovězího . Už nyní je v Evropě nadbytek masné a mléčné výroby , což způsobuje likvidační ceny pro výrobce . A myslím si , že mnozí z vás na svém facebookovém profilu nedávno sdíleli máslo za 70 korun . Výborné . Všichni se těšíme na Vánoce . V zájmu další existence lokálního zemědělství musí masný průmysl upřednostnit snížení objemu výroby a soustředit se na spotřebitelské požadavky na kvalitní a společensky odpovědné výrobky . CETA bude mít potenciálně destabilizující účinek na evropský trh s masem .
Navrhované zvýšení kvót pro mléčné výrobky by navíc způsobilo větší vývoz evropských sýrů do Kanady , což by vytvořilo srovnatelný tlak na kanadský trh . V současnosti využívá Kanada pro mlékárenský průmysl systém řízení nabídky . Ten zaručuje zemědělcům spravedlivé a stabilní příjmy tím , že zajišťuje , aby nabídka mléčných výrobků odpovídala domácí poptávce . Výrobcům jsou přiděleny kvóty na produkci a za každý litr mléka , který přesahuje , jsou pokutováni . Navíc je celními kvótami omezen dovoz mléčných výrobků . Cena mléka je tak v Kanadě spojena s domácími náklady na výrobu a výrobcům přináší spravedlivou odměnu . Díky tomuto systému dostávají kanadští mlékaři přibližně 50 centů za kilogram . Zato v Evropě v červnu roku 2016 spadla cena mléka až na 25 , 81 centu za kilogram . Tento nedávný propad byl způsoben zrušením kvót na mléko , které v Evropské unii proběhlo v březnu roku 2015 . Snahy Evropské unie nasměrovat svou zemědělskou politiku na vývoz , a tím položit základ pro obchodní dohody jako CETA způsobily pokles cen mléka placených evropským výrobcům . Nízká cena mléka v Evropské unii zajisté ovlivní cenu v Kanadě . Zamýšlenou podporou příjmů pro zemědělce sýrařský průmysl Evropské unie by snadno naplnil nové celní kvóty zavedené dohodou CETA . A je třeba poznamenat , že zemědělská politika Evropské unie se nemůže nazývat udržitelnou , pokud svým vývozem do Kanady bude zasahovat do sociálně zaměřených regulací trhu , jejichž cílem je podpora zemědělcům .
A teď se možná dostanu i k té kvalitě . CETA nejen že bude liberalizovat zemědělské trhy , ale hrozí také oslabením standardů bezpečnosti potravin , například povrchové ošetřování masa chemickými a organickými sloučeninami se může rozšířit . V Evropě obecně zůstávají jatečně upravená těla neošetřena vyjma případů , kdy jsou omyta vodou . V Kanadě je ale běžné je čistit chemikáliemi , například chlorem . Evropská unie už uvolnila své standardy pro ošetřování hovězího masa kyselinou mléčnou . Možná jako předběžný dárek kanadským i americkým obchodním vyjednavačům . Spolu s tím Evropská unie už několik měsíců diskutuje o povolení povrchového ošetřování drůbežího masa kyselinou octovou . CETA může tyto změny upevnit a podpořit další deregulaci . Oslabení standardů pro porážení zvířat nepřinese zisk jen kanadskému drůbežářskému a masozpracovatelskému průmyslu , ale i jejich evropským protějškům tím , že jim dovolí i jejich porážející (?) postupy víc industrializovat . Evropská unie projevila zájem vyměnit kvalitní zpracovávání masa a zajištění kvality na ošetřování založené více na chemii . Ze zemědělského hlediska je tento trend velice problematický . Místo takové deregulace by měla Evropská unie upřednostňovat malá jatka a podporovat etické , bezpečné a udržitelné ošetřovací postupy .
A teď se dostáváme i na úpadek regionální kvality , což bohužel tedy nemůžu říct , že to je se zájmy České republiky , když tady máme i výrobek v rámci regionů . Zeměpisná označení jsou názvy konkrétních regionů a míst , které určují původ některých chráněných potravin . Zemědělská označení umožňují drobným zemědělcům v určitých oblastech požadovat vyšší ceny za známé , kvalitní potraviny a podporu zemědělství s přidanou hodnotou přispívající k regionálnímu hospodářskému rozvoji . Příklady důležitých zeměpisných označení v Německu jsou vyjmenovány - bavorské preclíky , švábské nudle , frankfurtská zelná omáčka atd . V roce 2015 bylo v Evropě zeměpisných označení chráněno 1 308 potravin , 2 883 vín a 332 lihovin . CETA by pomocí zeměpisného označení chránila pouze 173 produktů . Pro kanadské výrobky žádný takový systém neexistuje a kanadští výrobci napodobenin potravin by zeměpisné označení nejradši úplně zrušili .
Download XML • Download text