Začal
podnikat
a
vystřízlivěl
Základem
byla
rodinná
tradice
*
Vzniká
model
spolupráce
zemědělců
a
zpracovatelů
Byl
jsem
úplně
naměkko,
neschopen
mluvit
.
Tak
hodnotí
Petr
Chodura,
podnikatel
z
Ostravy,
první
momenty
po
oznámení,
že
se
stal
Vynikajícím
podnikatelem
roku
1993.
Jeho
dojetí
znásobila
při
vyhlašování
přítomnost
Tomáše
Baťi,
Jiřího
Lobkowitze,
Tomáše
Ježka
a
pořadatelů
soutěže
-
Českého
manažerského
centra
v
Čelákovicích.
Na
letošním
ročníku
soutěže
se
spolupodílí
i
Profit.
Jaromír
Složil
Petr
Chodura
podniká
v
oboru
výroby
masných
výrobků.
Úzce
navazuje
na
tradici
podnikání
svého
rodu,
především
dědy.
Jeho
jméno,
to
byl
na
Ostravsku
pojem.
Od
něj
získal
vnuk
výtečné
základy,
ač
sám
vystudoval
školu
zaměřenou
na
dopravu.
Po
vojně
začal
v
Masokombinátu
v
Ostravě-Martinově.
V
dopravě,
ale
zajímal
se
o
všechno
z
provozu.
Vystudoval
Vysokou
školu
ekonomickou
a
přešel
na
obchodní
útvar.
Nakonec
se
stal
asistentem
ředitele.
Koncentrovaly
se
u
něj
informace,
mohl
pomýšlet
na
postup.
V
roce
1990
to
vzdal
a
začal
podnikat.
Cítil,
že
jen
tak
může
uskutečnit
své
představy.
*
Takže
jste
se
cítil
schopen
"jít
do
toho"?
Ve
státním
podniku
mne
ubíjel
stereotyp
a
nepružnost.
Bylo
zřejmé,
že
stav
se
příliš
rychle
nezmění.
Průpravu
jsem
měl
všecho
druhu.
Třeba
při
rozvozu
jsem
denně
přenesl
pěkných
pár
tun
na
zádech.
Jedna
městská
čtvrť
"váží"
sto
kilogramů.
*
Jak
složitý
byl
přechod
na
podnikatelskou
dráhu?
Věděl
jsem
přesně,
co
chci.
Hledal
jsem
ten
nejsprávnější
směr.
Začal
jsem
provozováním
hospody,
která
byla
mnohokrát
vykradena.
Začínal
jsem
mít
pocit,
že
to
nemá
smysl.
Jsem
ale
tvrdohlavý,
neustoupil
jsem.
Hospoda
byla
jen
startem
,
polem
k
podnikání
s
masem
a
masnými
výrobky.
Nyní
mám
firmu,
která
vyrábí
více
jak
dvě
tuny
masných
specialit
denně,
mám
pět
obchodů
na
severu
Moravy.
Celkem
zaměstnávám
zhruba
stovku
lidí.
Prostě
-
starostí
je
spousta.
*
A
samotný
start
po
odchodu
z
Martinova?
Ten
byl
krutý.
Myslel
jsem
si
totiž,
že
už
všechno
umím.
Některé
ekonomické
vazby
jsem
podcenil.
Třeba
cenovou
politiku
při
nákupu
surovin,
kdy
je
nutné
hodně
předvídat.
Nebo
způsob,
jak
se
uplatnit
na
trhu,
který
je
hodně
konzervativní.
Skutečně
se
to
musí
zažít
na
vlastní
kůži.
Okamžitě
jsem
tehdy
vystřízlivěl.
Dělal
jsem
bez
přestávky
celé
týdny,
často
v
noci.
Je
to
šance
-
jako
když
se
prodíráte
křovím
a
v
dáli
svítí
mýtina.
Křoví
je
husté
a
často
neprostupné.
Podnikání
je
obrovská
životní
škola.
*
Možná
jak
pro
koho
...
Stále
ještě
mohou
lidé
začít.
Ale
jsou
pohodlní
a
ani
konkurence
není
dostatečná,
aby
stimulovala
začínající
podnikatele.
Na
začátku
je
nejdůležitější
ujasnit
si
cíle
a
pak
z
cesty
neustupovat.
Svou
myšlenkou
je
třeba
žít,
být
schopen
hodně
obětovat.
A
přesvědčen
jsem
ještě
o
jednom
-
je
třeba
mít
vysoké
cíle
a
s
malými
se
nespokojit.
*
Jak
tomu
rozumět?
Začal
jsem,
řekněme,
jako
provazochodec.
Lidé
chodili
po
zemi,
já
nějakých
dvacet
centimetrů
nad
ní.
Klidně
jsem
mohl
seskočit
a
dál
dělat
ve
státním
podniku,
nic
by
se
nestalo.
Ale
začal
jsem
lano
zvedat
a
seskočit
už
nebylo
možné.
*
Takže
vysoké
nasazení
nepřestává?
Z
domova
odcházím
před
šestou
a
přicházím
před
půlnocí.
Někdy
bývám
v
neděli
doma.
Firma
produkuje
na
padesát
sortimentních
druhů
párků,
klobásek,
salámů,
vyjma
trvanlivých
.
Zatím
jsem
nikdy
neměl
vlastní
kancelář,
nepotřeboval
jsem
ji.
Vše
se
odbývá
v
poklusu,
na
cestě.
*
Provoz
má
přece
už
svůj
rytmus.
Cílem
je
produkce
okolo
sedmi
až
deseti
tun
denně.
Především
potřebujeme
dokonalé
zázemí,
abychom
byli
určitou
jistotou
pro
*
Jakápak
jistota
v
tržních
podmínkách?
Nechci
být
jednou
nahoře,
podruhé
dole.
Pro
zásobování
Ostravska
a
Frýdeckomístecka
potřebuje
firma
svá
jatka.
Dnes
nakupujeme
maso
zprostředkovaně.
Čili
za
vyšší
ceny,
než
si
představuji.
Potřebuji
větší
nezávislost
a
výsledky
budou
lepší.
*
V
čem
má
nezávislost
spočívat?
Pracuji
na
modelu
spolupráce
zemědělců
se
zpracovateli.
Je
otázkou,
zda
všude
najdu
správné
lidi,
myslící
tržně
a
dynamicky.
Spolupráce
by
měla
dostat
patřičný
rytmus,
režim.
Vysoké
využití
podhorských
pastvin,
nejkvalitnější
stáda.
To
jsou
předpoklady
pro
výrobu
kvalitních
potravin.
Moderní
technologii
máme
my,
kvalitní
stáda
by
měli
zemědělci.
Výsledkem
musí
být
kvalitní
zboží
a
pro
všechny
zisk.
*
Vaše
myšlenka
mi
připadá
idealistická.
Cena
masa
doslova
kličkuje,
zemědělci
se
bouří
nad
růstem
nákladů.
Jen
málo
z
nich
není
ztrátových,
a
vy
v
tuto
chvíli
přicházíte
s
potřebou
pravidelných
dodávek,
za
stabilní
ceny,
ve
vysoké
kvalitě.
Časem
to
přijde.
Chci
jen
vysvětlit
-
mně
nejde
o
nějaké
bezmála
kartelové
dohody.
Doba
gigantománie
je
pryč.
Vždyť
i
nová
jatka,
pro
něž
potřebujeme
maso,
budou
mít
jen
osmdesát
pracovních
míst.
Denní
kapacitu
tři
až
čtyři
sta
kusů
vepřového
a
do
stovky
hovězího.
Zjednodušeně
řečeno,
kolik
region
vyprodukuje,
a
také
spotřebuje.
Ve
výhledu
počítáme
i
se
skopovým,
které
nabízí
exportní
možnosti.
*
Pořád
nechápu,
kde
je
ta
šance
pro
zemědělce?
V
garanci
stabilních
odběrů
hospodářských
zvířat.
Ne
na
rok,
ale
na
delší
období.
Spolupráce
bude
jasná
pro
obě
strany.
Cílem
je
zkvalitňovat
chovy.
Vyžádá
si
to
také
spoluúčast
na
budování
farem.
*
Trochu
velký
záběr.
Myslíte
si,
že
na
to
stačíte?
Určitou
svou
představu
si
chci
ověřit
a
potvrdit
při
cestě
po
USA,
kterou
jsem
obdržel
za
vítězství
v
soutěži
podnikatelů.
*
K
různým
soutěžím
mám
výhrady.
Myslet
si
můžete
leccos.
Poté,
kdy
se
výběr
soutěžících
zúžil
na
osm,
šlo
do
tuhého.
Čtrnáct
dnů
před
vyhlášením
vítěze
byla
firma
pod
rentgenem.
Doslova.
*
To
se
tak
jen
říká.
Možná.
V
našem
případě
se
jednalo
o
hloubkovou
prověrku
začátků,
současnosti
i
budoucnosti
firmy.
Kontrole
byl
podroben
každý
provoz.
Přijeli
podnikatelé
z
Kanady
a
posuzovali
zcela
nestranně.
Prověřovali
vše
do
detailů.
Ptali
se
na
ekonomiku,
investice,
kvalitu,
prodejnost,
marketing,
výběr
lidí.
Debatovali
s
mými
zaměstnanci.
V
programu
měli
i
rozhovor
s
vedením
spořitelny.
Ta
je
mým
jediným
bankovním
ústavem.
Kontrolu
zajímala
jen
fakta.
Nabyla
přesvědčení,
že
do
finále
patřím.
*
A
finále
samotné?
Když
mne
v
Brně
posadili
do
první
řady,
trochu
jsem
znejistěl
a
tušil,
že
osmý
asi
nebudu.
Výhra
mne
potěšila.
Byly
to
hezké
okamžiky,
ale
druhý
den
znovu
do
práce.
Nebojím
se
jí,
spíše
lidské
závisti.
Kontakt:
Firma
Chodura,
30.
dubna
8,
701
00
Ostrava
1,
tel/FAX:
(069)
23
13
98,
výrobna
Stará
Ves
nad
Ondřejnicí
552,
tel.:
(0658)
92 715
Foto:
MARKET
CHODURA
V
HAVÍŘOVĚ:
Prodejna
stále
nabízí
široký
sortiment
specialit.
A
jak
chutnají.
Citát:
Podnikání
je
bezpochyby
krutá
dřina,
ale
krásná