PML View
ln94205_93
mrp-layer | PDT/mrp/tamw/train-2/ln94205_93.mrp.gz |
---|
a-layer | PDT/pml/tamw/train-2/ln94205_93.a.gz |
---|
m-layer | PDT/pml/tamw/train-2/ln94205_93.m.gz |
---|
t-layer | PDT/pml/tamw/train-2/ln94205_93.t.gz |
---|
w-layer | PDT/pml/tamw/train-2/ln94205_93.w.gz |
---|
treex-layer | PDT/treex/tamw/train-2/ln94205_93.treex.gz |
---|
s-1
Bezlepková
dieta
-
léčba
celiakie
s-2
Doc.
MUDr.
Jiří
Nevoral,
CSc.,
gastoenterologické
pracoviště
I.
dětské
kliniky
v
Praze-Motole
s-3
Poradna
s-4
V
minulém
příspěvku
byla
v
krátkosti
popsána
celiakie
jako
příčina
neprospívání
zažívacích
poruch
a
řady
různých
dalších
potíží.
s-5
Onemocnění
se
léčí
bezlepkovou
dietou,
tj.
dietou,
která
neobsahuje
ve
stravě
lepek.
s-6
Lepek
je
směs
ve
vodě
rozpustných
bílkovin
z
povrchní
části
obilných
zrn
pšenice,
žita,
ječmene
i
ovsa.
s-7
Udržuje-li
pacient
bezlepkovou
dietu,
je
zcela
bez
obtíží.
s-8
Podstata
bezlepkové
diety
spočívá
v
úplném
vyloučení
mouky
z
pšenice,
žita,
ječmene
i
ovsa
a
surovin
z
nich
odvozených,
jako
jsou
kroupy,
krupice
a
vločky.
s-9
Z
praktického
hlediska
se
jedná
o
dvě
skupiny
výrobků.
s-10
V
té
první
je
mouka
základní
surovinou,
v
té
druhé
je
přídavkem.
s-11
Do
první
skupiny
patří
především
různé
pečivo,
cukrářské
výrobky,
těstoviny,
knedlíky.
s-12
V
druhé
skupině
jsou
polévky
zahuštěné
jíškou,
polévky
s
těstovinymi,
kroupami,
krupicí,
omáčky
zahuštěn
moukou,
výrobky
z
brambor
s
přídavkem
mouky,
jako
jsou
bramborové
knedlíky,
bramborák,
placky.
s-13
Dále
do
této
skupiny
patří
některé
uzeniny,
paštiky,
pomazánky.
s-14
Z
cukrovinek
obsahují
lepek
především
plněné
čokolády
a
plněné
bonbóny.
s-15
Pivo
a
lihoviny
připraveny
z
obilovin
rovněž
obsahují
lepek.
s-16
Vyloučení
mléka
a
řepného
cukru
ze
stravy
nepatří
do
bezlepkové
diety,
někdy
je
však
lékařem
ordinováno
na
krátkou
přechodnou
dobu
na
samém
počátku
onemocnění,
kdy
sliznice
tenkého
střeva
je
vážně
poškozena
a
funkčně
nedostatečná.
s-17
S
hojící
se
sliznicí
a
s
růstem
obnovujících
se
střevních
klků
vlivem
bezlepkové
diety
se
zlepšuje
i
funkční
schopnost
sliznice
a
pacient
může
přijímat
mléko
a
sladit
řepným
cukrem.
s-18
Bezlepková
dieta
je
racionální
dieta
a
zakázané
mouky
se
nahrazují
sojovou
moukou,
rýžovou
moukou
nebo
rýžovým
škrobem,
kukuřičnou
moukou
nebo
kukuřičným
škrobem,
bramborovým
škrobem,
pohankou,
prosem
ve
formě
jáhel
nebo
mouky.
s-19
Použít
lze
i
pšeničný
škrob,
ale
jen
takový,
který
byl
řádně
otestován
a
je
zaručeně
bezlepkový.
s-20
Suroviny
a
především
potraviny
vhodné
k
bezlepkové
dietě
musí
být
podle
naší
normy
označeny
žlutým
šikmým
pruhem
nebo
přeškrtnutým
obilným
klasem.
s-21
Přeškrtnutý
obilný
klas
na
obalu
je
mezinárodní
označení
a
setkáváme
se
s
ním
stále
častěji
i
na
našem
trhu.
s-22
Protože
příprava
bezlepkových
jídel
v
domácím
prostředí
přináší
některé
problémy,
existuje
řada
doporučených
receptů,
které
byly
uvedeny
v
různých
brožurách
a
jsou
pravidelně
zveřejňovány
i
ve
Zpravodaji
Klubu
celiakie.
s-23
Rodiče
dětí
s
řádně
diagnostikovaným
onemocněním,
které
udržují
bezlepkovou
dietu,
mají
nárok
na
přiznání
finančního
příspěvku.
dependency tree
•
text view