PML View

ln94205_93

mrp-layerPDT/mrp/tamw/train-2/ln94205_93.mrp.gz
a-layerPDT/pml/tamw/train-2/ln94205_93.a.gz
m-layerPDT/pml/tamw/train-2/ln94205_93.m.gz
t-layerPDT/pml/tamw/train-2/ln94205_93.t.gz
w-layerPDT/pml/tamw/train-2/ln94205_93.w.gz
treex-layerPDT/treex/tamw/train-2/ln94205_93.treex.gz

s-1 Bezlepková dieta - léčba celiakie

s-2 Doc. MUDr. Jiří Nevoral, CSc., gastoenterologické pracoviště I. dětské kliniky v Praze-Motole

s-3 Poradna

s-4 V minulém příspěvku byla v krátkosti popsána celiakie jako příčina neprospívání zažívacích poruch a řady různých dalších potíží.

s-5 Onemocnění se léčí bezlepkovou dietou, tj. dietou, která neobsahuje ve stravě lepek.

s-6 Lepek je směs ve vodě rozpustných bílkovin z povrchní části obilných zrn pšenice, žita, ječmene i ovsa.

s-7 Udržuje-li pacient bezlepkovou dietu, je zcela bez obtíží.

s-8 Podstata bezlepkové diety spočívá v úplném vyloučení mouky z pšenice, žita, ječmene i ovsa a surovin z nich odvozených, jako jsou kroupy, krupice a vločky.

s-9 Z praktického hlediska se jedná o dvě skupiny výrobků.

s-10 V první je mouka základní surovinou, v druhé je přídavkem.

s-11 Do první skupiny patří především různé pečivo, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky.

s-12 V druhé skupině jsou polévky zahuštěné jíškou, polévky s těstovinymi, kroupami, krupicí, omáčky zahuštěn moukou, výrobky z brambor s přídavkem mouky, jako jsou bramborové knedlíky, bramborák, placky.

s-13 Dále do této skupiny patří některé uzeniny, paštiky, pomazánky.

s-14 Z cukrovinek obsahují lepek především plněné čokolády a plněné bonbóny.

s-15 Pivo a lihoviny připraveny z obilovin rovněž obsahují lepek.

s-16 Vyloučení mléka a řepného cukru ze stravy nepatří do bezlepkové diety, někdy je však lékařem ordinováno na krátkou přechodnou dobu na samém počátku onemocnění, kdy sliznice tenkého střeva je vážně poškozena a funkčně nedostatečná.

s-17 S hojící se sliznicí a s růstem obnovujících se střevních klků vlivem bezlepkové diety se zlepšuje i funkční schopnost sliznice a pacient může přijímat mléko a sladit řepným cukrem.

s-18 Bezlepková dieta je racionální dieta a zakázané mouky se nahrazují sojovou moukou, rýžovou moukou nebo rýžovým škrobem, kukuřičnou moukou nebo kukuřičným škrobem, bramborovým škrobem, pohankou, prosem ve formě jáhel nebo mouky.

s-19 Použít lze i pšeničný škrob, ale jen takový, který byl řádně otestován a je zaručeně bezlepkový.

s-20 Suroviny a především potraviny vhodné k bezlepkové dietě musí být podle naší normy označeny žlutým šikmým pruhem nebo přeškrtnutým obilným klasem.

s-21 Přeškrtnutý obilný klas na obalu je mezinárodní označení a setkáváme se s ním stále častěji i na našem trhu.

s-22 Protože příprava bezlepkových jídel v domácím prostředí přináší některé problémy, existuje řada doporučených receptů, které byly uvedeny v různých brožurách a jsou pravidelně zveřejňovány i ve Zpravodaji Klubu celiakie.

s-23 Rodiče dětí s řádně diagnostikovaným onemocněním, které udržují bezlepkovou dietu, mají nárok na přiznání finančního příspěvku.


dependency treetext view