jg_017.04

jg_017.04

ProjectPDTSC

Javascript seems to be turned off, or there was a communication error. Turn on Javascript for more display options.

Ale asi jenom třikrát a potom jsme si koupili vždycky vykrmené , protože je s tím spousta práce . Každý potom závidí , když prase visí na háku , každý by se o něj podělil , ale když se to krmit , to žádnému nevoní . Ještě pořád děláte zabijačky ? Samozřejmě . Jenomže teď kamarád řezník umřel , jeho syn svůj krám , tak mně to zabíjí druhý kamarád a tamto ostatní si dělám sám . To jste šikovný . Naučil jsem se to od něj . Co všechno děláte ? Teď se nechá říct nic . Nejhorší je to přes zimu , protože člověk kam , venku je všechno sklizené . Když se potom udělá pěkně , máme na zahradě bazén , takže se starám o bazén . Máme taky takovou malou zahrádku , fóliovníček , tak tím se tak zabýváme , abychom měli , co dělat , Myslela jsem při zabijačce . Nic . Maso se musí napytlíkovat , musí se dát do mrazáku , aby to rychle zmrzlo . Je s tím taky starost , když potom není velká zima , musí se to rychle uskladnit , aby to bylo v chladu , aby se to nezkazilo . Děláte i jitrnice ? Jitrnice , jelita , tlačenku , sádlo se škvaří , všechno to , co k tomu patří . Jak se to dělá ? Maso se musí uvařit . Musí být vařené tak akorát , pak se to rozdělí : do jitrnic zvlášť , do jelit zvlášť , do tlačenky zvlášť . Když se dělá tlačenka , musí se to rozkrájet na kostičky , pak se tam dají semleté kůže , aby to drželo pohromadě , nacpe se to do papírů a se to vařit . Vaří se to půl druhé hodiny . Kdyby se dělala tmavá , vaří se dvě hodiny . Jitrnice : to se musí maso namlít , musí být pečená buchta a pak to se pěkně semele . Buchta se musí pěkně rozmačkat , aby tam nebyly kousky , a pak se to musí ochutit : sůl , pepř , nové koření , majoránka , česnek . Ještě se musí do tlačenky nastrouhat cibule . To na jitrnice se musí pěkně promíchat a pak se to nadije do střev a se to vařit . Jitrnice se vaří asi tak dvacet minut . Když se dělají jelita , dají se tam škvarky , rozsekají se , kousky masa se musí taky nasekat , kroupy , krev a musí se tam dát sádlo , aby to nebylo suché . Teď se to promíchá , se tam jenom sůl a pepř a zase do střev a vařit . Pak jenom jíst . To je docela umění , ne ? Ani ne . Když to člověk dělá taková léta , tak to jde vlastně samo . Jak vlastně probíhá taková zabijačka ? Napřed se musí přivézt prase . To zavezu kamarádovi . to tam mechanizované . Zabije ho , opaří , pak ho vyvrhne , prostě ta střeva . To se dnes vyhazuje . Nechají se akorát plíce , jazyk , srdce a ovarové maso , co se vaří . Ostatní se tam u něj do lednice . Druhý den potom rozseká bůčky , rozseká kotlety , vykostí kýtu a to se potom jenom uskladní . To je zajímavé . Pamatujete si na nějakou výjimečnou zabijačku ? Pamatuju . Jezdím pro prase kamarádovi , chová je vždycky pro své kamarády . Nemohli jsme ho dostat do klece , a tak jsme ho potom museli zabít tam u něj . Bylo to divoké a byla to fuška , ale dopadlo to dobře , .

Download Source DataDownload textDependenciesPML ViewPML-TQ Tree View