jg_017.04
jg_017.04
View options
Tags:
Javascript seems to be turned off, or there was a communication error. Turn on Javascript for more display options.
Ale
asi
jenom
třikrát
a
potom
jsme
si
koupili
vždycky
už
vykrmené
,
protože
je
s
tím
spousta
práce
.
Každý
potom
závidí
,
když
prase
visí
na
háku
,
každý
by
se
o
něj
podělil
,
ale
když
se
to
má
krmit
,
to
už
žádnému
nevoní
.
Ještě
pořád
děláte
zabijačky
?
Samozřejmě
.
Jenomže
teď
už
kamarád
řezník
umřel
,
jeho
syn
má
svůj
krám
,
tak
mně
to
zabíjí
druhý
kamarád
a
tamto
ostatní
si
dělám
sám
.
To
jste
šikovný
.
Naučil
jsem
se
to
od
něj
.
Co
všechno
děláte
?
Teď
už
se
nechá
říct
nic
.
Nejhorší
je
to
přes
zimu
,
protože
člověk
kam
,
venku
je
všechno
sklizené
.
Když
už
se
potom
udělá
pěkně
,
máme
na
zahradě
bazén
,
takže
se
starám
o
bazén
.
Máme
taky
takovou
malou
zahrádku
,
fóliovníček
,
tak
tím
se
tak
zabýváme
,
abychom
měli
,
co
dělat
,
Myslela
jsem
při
zabijačce
.
Nic
.
Maso
se
musí
napytlíkovat
,
musí
se
dát
do
mrazáku
,
aby
to
rychle
zmrzlo
.
Je
s
tím
taky
starost
,
když
potom
není
velká
zima
,
musí
se
to
rychle
uskladnit
,
aby
to
bylo
v
chladu
,
aby
se
to
nezkazilo
.
Děláte
i
jitrnice
?
Jitrnice
,
jelita
,
tlačenku
,
sádlo
se
škvaří
,
všechno
to
,
co
k
tomu
patří
.
Jak
se
to
dělá
?
Maso
se
musí
uvařit
.
Musí
být
vařené
tak
akorát
,
pak
se
to
rozdělí
:
do
jitrnic
zvlášť
,
do
jelit
zvlášť
,
do
tlačenky
zvlášť
.
Když
se
dělá
tlačenka
,
musí
se
to
rozkrájet
na
kostičky
,
pak
se
tam
dají
semleté
kůže
,
aby
to
drželo
pohromadě
,
nacpe
se
to
do
papírů
a
dá
se
to
vařit
.
Vaří
se
to
půl
druhé
hodiny
.
Kdyby
se
dělala
tmavá
,
vaří
se
dvě
hodiny
.
Jitrnice
:
to
se
musí
maso
namlít
,
musí
být
pečená
buchta
a
pak
to
se
pěkně
semele
.
Buchta
se
musí
pěkně
rozmačkat
,
aby
tam
nebyly
kousky
,
a
pak
se
to
musí
ochutit
:
sůl
,
pepř
,
nové
koření
,
majoránka
,
česnek
.
Ještě
se
musí
do
tlačenky
nastrouhat
cibule
.
To
na
jitrnice
se
musí
pěkně
promíchat
a
pak
se
to
nadije
do
střev
a
dá
se
to
vařit
.
Jitrnice
se
vaří
asi
tak
dvacet
minut
.
Když
se
dělají
jelita
,
dají
se
tam
škvarky
,
rozsekají
se
,
kousky
masa
se
musí
taky
nasekat
,
kroupy
,
krev
a
musí
se
tam
dát
sádlo
,
aby
to
nebylo
suché
.
Teď
se
to
promíchá
,
dá
se
tam
jenom
sůl
a
pepř
a
zase
do
střev
a
vařit
.
Pak
už
jenom
jíst
.
To
je
docela
umění
,
ne
?
Ani
ne
.
Když
už
to
člověk
dělá
taková
léta
,
tak
už
to
jde
vlastně
samo
.
Jak
vlastně
probíhá
taková
zabijačka
?
Napřed
se
musí
přivézt
prase
.
To
zavezu
kamarádovi
.
Má
to
tam
mechanizované
.
Zabije
ho
,
opaří
,
pak
ho
vyvrhne
,
prostě
ta
střeva
.
To
se
dnes
vyhazuje
.
Nechají
se
akorát
plíce
,
jazyk
,
srdce
a
ovarové
maso
,
co
se
vaří
.
Ostatní
se
dá
tam
u
něj
do
lednice
.
Druhý
den
potom
rozseká
už
bůčky
,
rozseká
kotlety
,
vykostí
kýtu
a
to
se
potom
jenom
uskladní
.
To
je
zajímavé
.
Pamatujete
si
na
nějakou
výjimečnou
zabijačku
?
Pamatuju
.
Jezdím
pro
prase
kamarádovi
,
chová
je
vždycky
pro
své
kamarády
.
Nemohli
jsme
ho
dostat
do
klece
,
a
tak
jsme
ho
potom
museli
zabít
tam
u
něj
.
Bylo
to
divoké
a
byla
to
fuška
,
ale
dopadlo
to
dobře
,
.
Download Source Data • Download text
• Dependencies • PML View • PML-TQ Tree View