Dependency Tree

Universal Dependencies - Czech - CAC

LanguageCzech
ProjectCAC
Corpus Parttrain
AnnotationHladká, Barbora; Zeman, Daniel

Select a sentence

Showing 1 - 100 of 188 • previousnext

s-1 Základním a nejnaléhavějším úkolem péče o jakost v obchodních organizacích je zabránit tomu, aby do velkoobchodních skladů a prodejen pronikaly nekvalitní výrobky.
s-2 Hospodářský zákoník, zákon # , ve znění zákona # , ukládá sice výrobcům povinnost v průběhu výroby a před odesláním dodávky provádět tak účinnou kontrolu, aby nedocházelo k výrobě ani k expedici vadných výrobků, ale dlouholeté zkušenosti ukazují, že přes nepopiratelnou snahu výrobních odvětví není tento úkol dosud všude a v plném rozsahu zajištěn.
s-3 Je tedy důležité, aby odběratelské obchodní organizace prověřovaly pečlivě u každé dodávky plnění hospodářské smlouvy, nebo * na roveň postaveného smluvního vztahu, na jejichž základě se dodávka uskutečňuje.
s-4 U potravinářských výrobků bývá hospodářská smlouva jako taková nahrazena objednávkou.
s-5 Dodavatel objednávku buďto písemně potvrdí, nebo u přímých dodávek a dodávek ze skladů státního obchodu odešle bez zbytečného odkladu objednané zboží a ke vzniku konkludentnímu uzavření smluvního vztahu dojde vlastně tím, že odběratel zboží neodmítne.
s-6 Prověřování plnění je dvoustupňové, odběr je povšechnou kontrolou a provádí se ihned při dodání za účasti pracovníka dodavatelské organizace nebo veřejného dopravce, v obou případech obvykle závozníka, přejímka je detailní kontrolou, která se provádí po odběru a jíž se většinou zástupce nezúčastňuje.
s-7 U některých skupin výrobků nebalených, dodávaných přímo z výrobního závodu do prodejny, u masa, syrového sádla a loje, uzenin, drůbeže, zvěřiny, ryb, nekonzervovaných rybích výrobků, většiny pekárenských a cukrářských výrobků a tekutých mlékárenských výrobků je odběr totožný s přejímkou.
s-8 Při odběru vychází odběratel z průvodních dokladů dodávky.
s-9 Tyto doklady je povinen dodavatel zaslat odběrateli nejpozději s dodávkou.
s-10 Průvodní doklady obsahují především doklad, z něhož jsou zjistitelné údaje o druhu a množství dodávaných výrobků, dodací list, nákladní list, faktura.
s-11 Od výrobních závodů vyžaduje se též osvědčení o jakosti a kompletnosti dodávky.
s-12 Někdy je osvědčení nahrazeno doložkou v dodacím listě nebo ve faktuře.
s-13 Při odběru se kontroluje zejména to, zda skutečný počet odpovídá počtu deklarovanému v průvodním dokladu a zda zásilka nevykazuje zřejmé vady, zejména neúplnost nebo porušenost.
s-14 Z hlediska zajištění důkazu o vadách pro eventuální budoucí reklamační řízení je třeba věnovat odběru mimořádnou pozornost a zjistit všechny možné další vady zásilky, které jsou v této etapě prověřování plnění zjistitelné.
s-15 O vadách zásilky je nutno zajistit maximální počet důkazných prostředků.
s-16 Z nich nejdůležitější, ale ne jediný je zápis o vadách.
s-17 Zápis o vadách sepisuje odběratel se zástupcem dodavatele, závozníkem.
s-18 V zápise se uvádějí zjištěné vady a stanovisko zástupce odběratele i dodavatele k příčinám vadnosti dodávky.
s-19 Zápis podepíše jak zástupce odběratele, tak dodavatele, závozník.
s-20 Odmítne- li zástupce dodavatele, závozník, zápis o vadách sepsat, podepsat, odběratel právo odmítnout převzetí dodávky.
s-21 O zjištěných vadách dodávky uvědomí odběratel ihned dodavatele telegramem.
s-22 * na přejímku kvantitativní a jakostní, kvalitativní.
s-23 Při množstevní přejímce kontrolujeme, zda výrobky dodané v transportních obalech odpovídají dodavatelovým údajům o množství, počtu, čisté váze či objemu.
s-24 U lahvového piva, sodovek a limonád se počet dodaných lahví kontroluje při odběru.
s-25 Při jakostní přejímce srovnáváme jakost přejímaných výrobků s požadavky příslušné technické normy.
s-26 V obchodní praxi se jakostní přejímka provádí buďto jako stoprocentní, nebo jako výběrová.
s-27 Oba typy přejímky se od sebe liší úplností.
s-28 Stoprocentní přejímka je přejímka, při které se kontroluje každý výrobek z dodávky.
s-29 Je nutná u dodávek takových výrobků, které jsou příliš různorodé, u vajec, chleba, pečiva.
s-30 U výrobků, u nichž poskytuje výrobce dostatečně dlouhou záruční dobu, a pokud mají dostatečně rychlou obrátku, je možno na prodejnách s pultovým prodejem stoprocentní přejímku nahradit stoprocentní kontrolou zboží při prodeji před předáním zákazníkovi.
s-31 Daleko rozšířenější než stoprocentní přejímka je v obchodní praxi u potravinářského zboží přejímka výběrová.
s-32 Výběrová přejímka spočívá v tom, že se z celé dodávky vybere určitá část výrobků, výběr.
s-33 Kontroluje se pouze výběr a výsledky přejímky výběru se vztáhnou na celou dodávku.
s-34 Teorie zbožíznalství rozeznává tři druhy výběrové přejímky.
s-35 Liší se mezi sebou způsobem výběru a z toho vyplývající přesností a objektivností.
s-36 Jsou to namátková přejímka, procentická přejímka, statistická přejímka.
s-37 Právní předpisy jakostní přejímku blíže nerozlišují kromě toho, že hospodářský zákoník ve znění zákona # uvádí podmínky použití statistické přejímky.
s-38 U potravinářských výrobků se běžně používá namátková přejímka.
s-39 Spočívá v tom, že z různých míst dodávky se vybere několik obchodních obalů.
s-40 Překontroluje se u nich neporušenost, dodržení předepsaného obalového materiálu a značení.
s-41 Poté se vybrané obchodní obaly otevřou a překontroluje se počet spotřebitelských balení v každém z nich.
s-42 Z každého obchodního obalu se vybere opět z jeho různých míst několik spotřebitelských balení.
s-43 Je vhodné provádět výběr současně při přepočítávání počtu spotřebitelských balení v obchodním obalu.
s-44 U vybraných spotřebitelských balení se překontroluje jejich neporušenost, včetně těsnosti uzávěru značení a čerpání záruční doby.
s-45 Pokud je výrobek zabalen do průhledného obalového materiálu, skla, průhledné plastické fólie, kontroluje se, zda nejeví vady postřehnutelné zrakem.
s-46 Podle potřeby se odebere reprezentativní vzorek pro podrobnější smyslové ohodnocení nebo pro laboratorní rozbor, zásady správného odběru vzorků uvádíme ve # kapitole viz # .
s-47 Zjistí- li se, byť jen u jednoho obchodního nebo spotřebitelského balení, závada, dodávka se pozastaví.
s-48 Sepíše se zápis o vadách při přejímce dodávky.
s-49 Sepisuje se obdobným způsobem jako zápis o vadách při odběru.
s-50 K sepsání zápisu o vadách se zve dodavatel, orgán společenské kontroly nebo jiná nestranná osoba, příslušník VB, poslanec NV, zástupce cizího podniku nebo družstva.
s-51 Současně se odebírají ze sporné dodávky vzorky pro laboratorní rozbor.
s-52 Zápis o vadách a případný laboratorní rozbor jsou pak pro odběratele důkazními prostředky při reklamačním řízení.
s-53 V některých případech může být vhodným důkazním prostředkem o zjištěné vadě i fotografie.
s-54 V posledních * se osvědčuje zejména u výrobků strojírenských a elektrotechnických přejímka statistická.
s-55 Jejím nejvýznamnějším rysem odlišujícím ji od ostatních typů přejímek je objektivita vyplývající z toho, že vychází z matematických zákonitostí, počtu pravděpodobnosti zákona velkých čísel.
s-56 Při statistické přejímce si můžeme předem zvolit, s jak vysokou pravděpodobností správného rozhodování chceme dodávku přejímat, jaké být při přejímce riziko dodavatele a jaké riziko odběratele.
s-57 K dodávce obsahující určité malé množství nestandardních výrobků můžeme přistupovat diferencovaně, do určitého procenta výskytu nestandardních výrobků partii odkázat k přetřídění, při vyšším výskytu partii bez přetřiďování přímo vrátit, je možno také na takovouto partii uplatnit určitou slevu, jejíž výše může vycházet z propočtu skutečného obsahu vadných kusů, který je možno na základě výsledku statistické přejímky poměrně přesně propočítat.
s-58 Použitelnost statistické přejímky pro potravinářské výrobky ověřoval v letech # - # Ústav kontroly jakosti potravin, statistická přejímka je pro potravinářské výrobky použitelná pouze v omezeném rozsahu.
s-59 Lze ji používat pouze u dostatečně velkých a dostatečně homogenních dodávek, takových, * jsou v obchodním transportním obalu uspořádány tak, že je možno stanovit jejich pořadí.
s-60 Vážnou provozní potíží, s níž se setkává rozsáhlejší použití statistické přejímky v každodenní organizací, je okolnost, že je pracnější než současná přejímka namátková.
s-61 Proto se počítá zatím pouze s tím, že provádění statistické přejímky bude dohodnuto s dodavatelskými organizacemi pro řešení závažnějších reklamačních sporů dodávek potravinářského zboží.
s-62 Jakostní přejímku je třeba provádět pokud možno ihned při dodávce, nejpozději však do konce záruční doby.
s-63 Jakostní přejímku je třeba provádět u každé dodávky zboží.
s-64 Provádí ji hmotně odpovědný pracovník, ve velkoobchodním skladě úsekový skladník, v prodejně vedoucí nebo jím pověřený pracovník.
s-65 Dodavatel odpovídá odběrateli za plněné dodávky, tedy i za jakost dodávky.
s-66 Odpovědnost dodavatele vůči odběrateli se řídí hospodářským zákoníkem * zákona # a vyplývá z existence smluvního vztahu o dodávce zboží písemné hospodářské potvrzené objednávky, nebo u přímých dodávek a dodávek ze skladů státního obchodu hospodářskou smlouvou.
s-67 Pokud jde o jakost dodaných výrobků, odpovídá dodavatel za to, že dodané výrobky mají po * vlastnosti stanovené technickými normami nebo jinými právními předpisy, smlouvou, rozhodnutím hospodářské arbitráže, opatřením státního, jiného oprávněného orgánu, případně vlastnosti obvyklé.
s-68 Jakost tuzemských potravinářských výrobků se posuzuje podle technických norem.
s-69 Doba, po kterou dodavatel odpovídá za jakost dodaných výrobků, označuje se jako záruční, garanční doba.
s-70 Dodavatelova odpovědnost za zhoršení jakosti dodaných výrobků není neomezená.
s-71 Dodavatel především neručí za zhoršení jakosti, které způsobil po splnění dodávky odběratel.
s-72 Záruka je vždy podmíněna tím, že zboží je skladováno a ošetřováno podle požadavků příslušné technické normy.
s-73 S ohledem na náročnost technických norem, na skladování potravinářských výrobků je tato podmíněnost dodavatelova ručení někdy vážnou překážkou pro starší provozovny, aby právo vyplývající pro z odpovědnosti dodavatele za jakost dodávky uplatnili.
s-74 Dodavatel dále neodpovídá za zhoršení jakosti nebo zkázu výrobku zaviněné veřejným dopravcem ČSD nebo ČSAD.
s-75 Je však zodpovědný za to, že * takových obalů a balení, ložení zásilky, aby při řádném způsobu přepravy nebyla porušena úplnost a jakost dodaných výrobků.
s-76 Mnohdy je velmi obtížné pro odběratele, aby určil, zda ke vzniku zjištěné vady dodávky došlo vinou dodavatele či veřejného dopravce.
s-77 Proto obchodní organizace obvykle uplatňují ihned nároky vyplývající z dodání vadné dodávky proti dodavateli i proti veřejnému dopravci společně.
s-78 Odpovědnost jedné z obou organizací vyjde většinou najevo v průběhu průkazního řízení.
s-79 Dodavatel rovněž neodpovídá za zhoršení jakosti nebo zkázu výrobků způsobené neodvratitelnou událostí, živelnou škodou.
s-80 V těchto případech je obvyklou formou ručení prostřednictvím uzavřené pojistné smlouvy.
s-81 Záruční doba potravinářských výrobků je stanovena v technických normách.
s-82 Obvykle počíná záruční doba potravinářských výrobků běžet od data výroby.
s-83 V některých případech se však záruční doba počítá od okamžiku dodání nebo od okamžiku vyskladnění.
s-84 Pokud se počítá záruční doba od data výroby, je obvykle v příslušné technické normě stanoven podíl, který z smí maximálně čerpat dodavatelská organizace.
s-85 U potravinářských výrobků dodávaných podniky státního obchodu jiným socialistickým organizacím, velkoobchodním skladem podniku Potraviny Restauracím a jídelnám, prodejnám lidových spotřebních družstev, vojenským útvarům, je přesně stanoveno v příloze # k vyhlášce # , jaký podíl ze záruční doby musí podnik státního obchodu poskytnout svému odběrateli.
s-86 Obdobně by měla být rozdělena záruční doba mezi velkoobchodní sklad a prodejny téhož podniku Potraviny, Pramen, LSD, Jednota.
s-87 U potravinářských výrobků, které nejsou v uvedeném seznamu, platí pro dělení záruční doby mezi velkoobchodním skladem a prodejnou ustanovení směrnice MVO, že se v tomto případě záruční doba dělí na polovinu.
s-88 Délka záruční doby nemusí být totožná s trvanlivostí konkrétního potravinářského výrobku nebo dokonce s dobou, po kterou je tento výrobek zdravotně nezávadný.
s-89 Projití záruční doby nemusí ještě znamenat, že konkrétní potravinářský výrobek je zkažený nebo zdravotně závadný.
s-90 U výrobků s prošlou záruční dobou je však podstatně větší pravděpodobnost, že budou zkaženy nebo zdravotně závadné, než u výrobků, které jsou v záruční době.
s-91 Proto se přejímání a prodej potravinářských výrobků, u kterých prošla záruční doba, řídí zvláštním předpisem, a to směrnicí MVO pro přejímání a prodej zboží, u kterého prošla záruční doba.
s-92 U dodávek zboží z dovozu nejsou stanoveny záruční doby, ale lhůty, do kterých musí být zjištěné vady dodávky * , jsou tedy reklamační lhůty.
s-93 Tyto lhůty jsou stanoveny základními podmínkami dodávky potravin z dovozu a platí pro většinu druhů potravinářských výrobků.
s-94 Musí být proto reklamovány vady množství a vady, které jsou zjistitelné při prověřování dodávky u rychle se kazících potravinářských výrobků do # dnů, vady množství a vady, které jsou zjistitelné při prověřování dodávky u ostatních potravinářských výrobků do # dnů, vady zjistitelné rozborem, pokud je jeho provádění stanoveno jako obvyklé do # dnů, ostatní vady do # měsíců.
s-95 Pro některé potravinářské výrobky, ryby a rybí výrobky, jsou ve zvláštní části základních podmínek dodávky potravin z dovozu stanoveny odlišné reklamační lhůty.
s-96 Jednou z hlavních podmínek, aby obchodní organizace mohla v průběhu záruční doby uplatňovat vůči dodavateli nároky vyplývající z jeho odpovědnosti za jakost, je správné, technickým normám odpovídající skladování potravinářských výrobků.
s-97 Potravinářské výrobky jsou při skladování vystaveny řadě vlivů, které se mohou negativně odrazit v jejich jakosti natolik, že se stanou nestandardními, případně nepoživatelnými.
s-98 Účinek jednotlivých vlivů se s dobou jejich působení zvyšuje.
s-99 Vlivy, které se při skladování potravin uplatňují, dělíme na klimatické, relativní, vlhkost vzduchu, vliv slunečního záření, oxidační působení vzdušného kyslíku, manipulační, biologické.
s-100 Teplota je pro udržení jakosti skladovaných potravinářských výrobků nesmírně důležitá.

Text viewDownload CoNNL-U