s-1
| Základním a nejnaléhavějším úkolem péče o jakost v obchodních organizacích je zabránit tomu, aby do velkoobchodních skladů a prodejen pronikaly nekvalitní výrobky. |
s-2
| Hospodářský zákoník, zákon # , ve znění zákona # , ukládá sice výrobcům povinnost v průběhu výroby a před odesláním dodávky provádět tak účinnou kontrolu, aby nedocházelo k výrobě ani k expedici vadných výrobků, ale dlouholeté zkušenosti ukazují, že přes nepopiratelnou snahu výrobních odvětví není tento úkol dosud všude a v plném rozsahu zajištěn. |
s-3
| Je tedy důležité, aby odběratelské obchodní organizace prověřovaly pečlivě u každé dodávky plnění hospodářské smlouvy, nebo jí * na roveň postaveného smluvního vztahu, na jejichž základě se dodávka uskutečňuje. |
s-4
| U potravinářských výrobků bývá hospodářská smlouva jako taková nahrazena objednávkou. |
s-5
| Dodavatel objednávku buďto písemně potvrdí, nebo u přímých dodávek a dodávek ze skladů státního obchodu odešle bez zbytečného odkladu objednané zboží a ke vzniku konkludentnímu uzavření smluvního vztahu dojde vlastně až tím, že odběratel zboží neodmítne. |
s-6
| Prověřování plnění je dvoustupňové, odběr je povšechnou kontrolou a provádí se ihned při dodání za účasti pracovníka dodavatelské organizace nebo veřejného dopravce, v obou případech obvykle závozníka, přejímka je detailní kontrolou, která se provádí po odběru a jíž se většinou zástupce nezúčastňuje. |
s-7
| U některých skupin výrobků nebalených, dodávaných přímo z výrobního závodu do prodejny, u masa, syrového sádla a loje, uzenin, drůbeže, zvěřiny, ryb, nekonzervovaných rybích výrobků, většiny pekárenských a cukrářských výrobků a tekutých mlékárenských výrobků je odběr totožný s přejímkou. |
s-8
| Při odběru vychází odběratel z průvodních dokladů dodávky. |
s-9
| Tyto doklady je povinen dodavatel zaslat odběrateli nejpozději s dodávkou. |
s-10
| Průvodní doklady obsahují především doklad, z něhož jsou zjistitelné údaje o druhu a množství dodávaných výrobků, dodací list, nákladní list, faktura. |
s-11
| Od výrobních závodů vyžaduje se též osvědčení o jakosti a kompletnosti dodávky. |
s-12
| Někdy je osvědčení nahrazeno doložkou v dodacím listě nebo ve faktuře. |
s-13
| Při odběru se kontroluje zejména to, zda skutečný počet odpovídá počtu deklarovanému v průvodním dokladu a zda zásilka nevykazuje zřejmé vady, zejména neúplnost nebo porušenost. |
s-14
| Z hlediska zajištění důkazu o vadách pro eventuální budoucí reklamační řízení je třeba věnovat odběru mimořádnou pozornost a zjistit všechny možné další vady zásilky, které jsou v této etapě prověřování plnění zjistitelné. |
s-15
| O vadách zásilky je nutno zajistit maximální počet důkazných prostředků. |
s-16
| Z nich nejdůležitější, ale ne jediný je zápis o vadách. |
s-17
| Zápis o vadách sepisuje odběratel se zástupcem dodavatele, závozníkem. |
s-18
| V zápise se uvádějí zjištěné vady a stanovisko zástupce odběratele i dodavatele k příčinám vadnosti dodávky. |
s-19
| Zápis podepíše jak zástupce odběratele, tak dodavatele, závozník. |
s-20
| Odmítne- li zástupce dodavatele, závozník, zápis o vadách sepsat, podepsat, má odběratel právo odmítnout převzetí dodávky. |
s-21
| O zjištěných vadách dodávky uvědomí odběratel ihned dodavatele telegramem. |
s-22
| * na přejímku kvantitativní a jakostní, kvalitativní. |
s-23
| Při množstevní přejímce kontrolujeme, zda výrobky dodané v transportních obalech odpovídají dodavatelovým údajům o množství, počtu, čisté váze či objemu. |
s-24
| U lahvového piva, sodovek a limonád se počet dodaných lahví kontroluje už při odběru. |
s-25
| Při jakostní přejímce srovnáváme jakost přejímaných výrobků s požadavky příslušné technické normy. |
s-26
| V obchodní praxi se jakostní přejímka provádí buďto jako stoprocentní, nebo jako výběrová. |
s-27
| Oba typy přejímky se od sebe liší úplností. |
s-28
| Stoprocentní přejímka je přejímka, při které se kontroluje každý výrobek z dodávky. |
s-29
| Je nutná u dodávek takových výrobků, které jsou příliš různorodé, u vajec, chleba, pečiva. |
s-30
| U výrobků, u nichž poskytuje výrobce dostatečně dlouhou záruční dobu, a pokud mají dostatečně rychlou obrátku, je možno na prodejnách s pultovým prodejem stoprocentní přejímku nahradit stoprocentní kontrolou zboží při prodeji před předáním zákazníkovi. |
s-31
| Daleko rozšířenější než stoprocentní přejímka je v obchodní praxi u potravinářského zboží přejímka výběrová. |
s-32
| Výběrová přejímka spočívá v tom, že se z celé dodávky vybere určitá část výrobků, výběr. |
s-33
| Kontroluje se pouze výběr a výsledky přejímky výběru se vztáhnou na celou dodávku. |
s-34
| Teorie zbožíznalství rozeznává tři druhy výběrové přejímky. |
s-35
| Liší se mezi sebou způsobem výběru a z toho vyplývající přesností a objektivností. |
s-36
| Jsou to namátková přejímka, procentická přejímka, statistická přejímka. |
s-37
| Právní předpisy jakostní přejímku blíže nerozlišují kromě toho, že hospodářský zákoník ve znění zákona # uvádí podmínky použití statistické přejímky. |
s-38
| U potravinářských výrobků se běžně používá namátková přejímka. |
s-39
| Spočívá v tom, že z různých míst dodávky se vybere několik obchodních obalů. |
s-40
| Překontroluje se u nich neporušenost, dodržení předepsaného obalového materiálu a značení. |
s-41
| Poté se vybrané obchodní obaly otevřou a překontroluje se počet spotřebitelských balení v každém z nich. |
s-42
| Z každého obchodního obalu se vybere opět z jeho různých míst několik spotřebitelských balení. |
s-43
| Je vhodné provádět výběr současně při přepočítávání počtu spotřebitelských balení v obchodním obalu. |
s-44
| U vybraných spotřebitelských balení se překontroluje jejich neporušenost, včetně těsnosti uzávěru značení a čerpání záruční doby. |
s-45
| Pokud je výrobek zabalen do průhledného obalového materiálu, skla, průhledné plastické fólie, kontroluje se, zda nejeví vady postřehnutelné zrakem. |
s-46
| Podle potřeby se odebere reprezentativní vzorek pro podrobnější smyslové ohodnocení nebo pro laboratorní rozbor, zásady správného odběru vzorků uvádíme ve # kapitole viz # . |
s-47
| Zjistí- li se, byť jen u jednoho obchodního nebo spotřebitelského balení, závada, dodávka se pozastaví. |
s-48
| Sepíše se zápis o vadách při přejímce dodávky. |
s-49
| Sepisuje se obdobným způsobem jako zápis o vadách při odběru. |
s-50
| K sepsání zápisu o vadách se zve dodavatel, orgán společenské kontroly nebo jiná nestranná osoba, příslušník VB, poslanec NV, zástupce cizího podniku nebo družstva. |
s-51
| Současně se odebírají ze sporné dodávky vzorky pro laboratorní rozbor. |
s-52
| Zápis o vadách a případný laboratorní rozbor jsou pak pro odběratele důkazními prostředky při reklamačním řízení. |
s-53
| V některých případech může být vhodným důkazním prostředkem o zjištěné vadě i fotografie. |
s-54
| V posledních * se osvědčuje zejména u výrobků strojírenských a elektrotechnických přejímka statistická. |
s-55
| Jejím nejvýznamnějším rysem odlišujícím ji od ostatních typů přejímek je objektivita vyplývající z toho, že vychází z matematických zákonitostí, počtu pravděpodobnosti zákona velkých čísel. |
s-56
| Při statistické přejímce si můžeme předem zvolit, s jak vysokou pravděpodobností správného rozhodování chceme dodávku přejímat, jaké má být při přejímce riziko dodavatele a jaké riziko odběratele. |
s-57
| K dodávce obsahující určité malé množství nestandardních výrobků můžeme přistupovat diferencovaně, do určitého procenta výskytu nestandardních výrobků partii odkázat k přetřídění, při vyšším výskytu partii bez přetřiďování přímo vrátit, je možno také na takovouto partii uplatnit určitou slevu, jejíž výše může vycházet z propočtu skutečného obsahu vadných kusů, který je možno na základě výsledku statistické přejímky poměrně přesně propočítat. |
s-58
| Použitelnost statistické přejímky pro potravinářské výrobky ověřoval v letech # - # Ústav kontroly jakosti potravin, statistická přejímka je pro potravinářské výrobky použitelná pouze v omezeném rozsahu. |
s-59
| Lze ji používat pouze u dostatečně velkých a dostatečně homogenních dodávek, takových, * jsou v obchodním transportním obalu uspořádány tak, že je možno stanovit jejich pořadí. |
s-60
| Vážnou provozní potíží, s níž se setkává rozsáhlejší použití statistické přejímky v každodenní organizací, je okolnost, že je pracnější než současná přejímka namátková. |
s-61
| Proto se počítá zatím pouze s tím, že provádění statistické přejímky bude dohodnuto s dodavatelskými organizacemi pro řešení závažnějších reklamačních sporů dodávek potravinářského zboží. |
s-62
| Jakostní přejímku je třeba provádět pokud možno ihned při dodávce, nejpozději však do konce záruční doby. |
s-63
| Jakostní přejímku je třeba provádět u každé dodávky zboží. |
s-64
| Provádí ji hmotně odpovědný pracovník, ve velkoobchodním skladě úsekový skladník, v prodejně vedoucí nebo jím pověřený pracovník. |
s-65
| Dodavatel odpovídá odběrateli za plněné dodávky, tedy i za jakost dodávky. |
s-66
| Odpovědnost dodavatele vůči odběrateli se řídí hospodářským zákoníkem * zákona # a vyplývá z existence smluvního vztahu o dodávce zboží písemné hospodářské potvrzené objednávky, nebo u přímých dodávek a dodávek ze skladů státního obchodu hospodářskou smlouvou. |
s-67
| Pokud jde o jakost dodaných výrobků, odpovídá dodavatel za to, že dodané výrobky mají po * vlastnosti stanovené technickými normami nebo jinými právními předpisy, smlouvou, rozhodnutím hospodářské arbitráže, opatřením státního, jiného oprávněného orgánu, případně vlastnosti obvyklé. |
s-68
| Jakost tuzemských potravinářských výrobků se posuzuje podle technických norem. |
s-69
| Doba, po kterou dodavatel odpovídá za jakost dodaných výrobků, označuje se jako záruční, garanční doba. |
s-70
| Dodavatelova odpovědnost za zhoršení jakosti dodaných výrobků není neomezená. |
s-71
| Dodavatel především neručí za zhoršení jakosti, které způsobil po splnění dodávky odběratel. |
s-72
| Záruka je vždy podmíněna tím, že zboží je skladováno a ošetřováno podle požadavků příslušné technické normy. |
s-73
| S ohledem na náročnost technických norem, na skladování potravinářských výrobků je tato podmíněnost dodavatelova ručení někdy vážnou překážkou pro starší provozovny, aby právo vyplývající pro ně z odpovědnosti dodavatele za jakost dodávky uplatnili. |
s-74
| Dodavatel dále neodpovídá za zhoršení jakosti nebo zkázu výrobku zaviněné veřejným dopravcem ČSD nebo ČSAD. |
s-75
| Je však zodpovědný za to, že * takových obalů a balení, ložení zásilky, aby při řádném způsobu přepravy nebyla porušena úplnost a jakost dodaných výrobků. |
s-76
| Mnohdy je velmi obtížné pro odběratele, aby určil, zda ke vzniku zjištěné vady dodávky došlo vinou dodavatele či veřejného dopravce. |
s-77
| Proto obchodní organizace obvykle uplatňují ihned nároky vyplývající z dodání vadné dodávky proti dodavateli i proti veřejnému dopravci společně. |
s-78
| Odpovědnost jedné z obou organizací vyjde většinou najevo už v průběhu průkazního řízení. |
s-79
| Dodavatel rovněž neodpovídá za zhoršení jakosti nebo zkázu výrobků způsobené neodvratitelnou událostí, živelnou škodou. |
s-80
| V těchto případech je obvyklou formou ručení prostřednictvím uzavřené pojistné smlouvy. |
s-81
| Záruční doba potravinářských výrobků je stanovena v technických normách. |
s-82
| Obvykle počíná záruční doba potravinářských výrobků běžet od data výroby. |
s-83
| V některých případech se však záruční doba počítá od okamžiku dodání nebo od okamžiku vyskladnění. |
s-84
| Pokud se počítá záruční doba od data výroby, je obvykle v příslušné technické normě stanoven podíl, který z ní smí maximálně čerpat dodavatelská organizace. |
s-85
| U potravinářských výrobků dodávaných podniky státního obchodu jiným socialistickým organizacím, velkoobchodním skladem podniku Potraviny Restauracím a jídelnám, prodejnám lidových spotřebních družstev, vojenským útvarům, je přesně stanoveno v příloze # k vyhlášce # , jaký podíl ze záruční doby musí podnik státního obchodu poskytnout svému odběrateli. |
s-86
| Obdobně by měla být rozdělena záruční doba mezi velkoobchodní sklad a prodejny téhož podniku Potraviny, Pramen, LSD, Jednota. |
s-87
| U potravinářských výrobků, které nejsou v uvedeném seznamu, platí pro dělení záruční doby mezi velkoobchodním skladem a prodejnou ustanovení směrnice MVO, že se v tomto případě záruční doba dělí na polovinu. |
s-88
| Délka záruční doby nemusí být totožná s trvanlivostí konkrétního potravinářského výrobku nebo dokonce s dobou, po kterou je tento výrobek zdravotně nezávadný. |
s-89
| Projití záruční doby nemusí ještě znamenat, že konkrétní potravinářský výrobek je zkažený nebo zdravotně závadný. |
s-90
| U výrobků s prošlou záruční dobou je však podstatně větší pravděpodobnost, že budou zkaženy nebo zdravotně závadné, než u výrobků, které jsou v záruční době. |
s-91
| Proto se přejímání a prodej potravinářských výrobků, u kterých prošla záruční doba, řídí zvláštním předpisem, a to směrnicí MVO pro přejímání a prodej zboží, u kterého prošla záruční doba. |
s-92
| U dodávek zboží z dovozu nejsou stanoveny záruční doby, ale lhůty, do kterých musí být zjištěné vady dodávky * , jsou tedy reklamační lhůty. |
s-93
| Tyto lhůty jsou stanoveny základními podmínkami dodávky potravin z dovozu a platí pro většinu druhů potravinářských výrobků. |
s-94
| Musí být proto reklamovány vady množství a vady, které jsou zjistitelné při prověřování dodávky u rychle se kazících potravinářských výrobků do # dnů, vady množství a vady, které jsou zjistitelné při prověřování dodávky u ostatních potravinářských výrobků do # dnů, vady zjistitelné rozborem, pokud je jeho provádění stanoveno jako obvyklé do # dnů, ostatní vady do # měsíců. |
s-95
| Pro některé potravinářské výrobky, ryby a rybí výrobky, jsou ve zvláštní části základních podmínek dodávky potravin z dovozu stanoveny odlišné reklamační lhůty. |
s-96
| Jednou z hlavních podmínek, aby obchodní organizace mohla v průběhu záruční doby uplatňovat vůči dodavateli nároky vyplývající z jeho odpovědnosti za jakost, je správné, technickým normám odpovídající skladování potravinářských výrobků. |
s-97
| Potravinářské výrobky jsou při skladování vystaveny řadě vlivů, které se mohou negativně odrazit v jejich jakosti natolik, že se stanou nestandardními, případně nepoživatelnými. |
s-98
| Účinek jednotlivých vlivů se s dobou jejich působení zvyšuje. |
s-99
| Vlivy, které se při skladování potravin uplatňují, dělíme na klimatické, relativní, vlhkost vzduchu, vliv slunečního záření, oxidační působení vzdušného kyslíku, manipulační, biologické. |
s-100
| Teplota je pro udržení jakosti skladovaných potravinářských výrobků nesmírně důležitá. |