Dependency Tree

Universal Dependencies - Czech - CAC

LanguageCzech
ProjectCAC
Corpus Parttrain
AnnotationHladká, Barbora; Zeman, Daniel

Select a sentence

Showing 1 - 100 of 197 • previousnext

s-1 Podle dlouhodobé koncepce rozvoje zelinářství se rozhodující část výroby zeleniny v naší zemi soustředí ve vybraných klimaticky příznivých oblastech.
s-2 Produkcí zeleniny se budou zabývat sdružené podniky, ve kterých se uplatní moderní výrobní technologie.
s-3 Přestože výroba většiny zelinářských plodin se bude řešit pomocí komplexních mechanizačních linek, zůstane několik druhů zeleniny, u kterých mechanizace v nejbližších letech nebude dostatečně vyřešena.
s-4 Některé druhy vyžadují zase jisté specifické podmínky při manipulaci a skladování.
s-5 Proto se i v budoucnu počítá s rozvojem příměstských zelinářských podniků, které by se zaměřily na pěstování několika takových druhů zeleniny ve vhodné kombinaci k zásobování blízkých sídelních středisek.
s-6 JZD Leština u Zábřehu neleží ve vybrané zelinářské oblasti.
s-7 Přesto se výrobní činnost družstva v příštím období specializuje tak, že výroba zeleniny se stane jedním z rozhodujících výrobních odvětví.
s-8 V dřívějších letech byla v družstvu vybudována klasická sestava dvou skleníků se * skleníkem, které tvoří jádro nynějšího zelinářského střediska.
s-9 Pěstitelské výsledky nebyly z počátku dobré.
s-10 Zdálo se, že zelinářský úsek stihne osud tolik typický pro mnoho jiných výrobních podniků, s postupující specializací výroby z družstva vymizí.
s-11 Po nástupu nového, organizačně schopného vedoucího střediska se dostavily i první úspěchy.
s-12 Ukázalo se, že výroba zeleniny může být i za méně příznivých výrobních podmínek ekonomicky zajímavá.
s-13 Při úvahách o další hospodářské činnosti družstva se přihlíželo i k jiným okolnostem.
s-14 Družstvo nemá ucelené pěstební plochy vhodné pro velkoplošnou mechanizaci, jaká se uplatňuje při pěstování většiny běžných zemědělských plodin.
s-15 Na pozemky připadající v úvahu pro pěstování zeleniny se může přivádět dostatečné množství kvalitní závlahové vody.
s-16 Konečně družstvo úzce spolupracuje se zahradnickou školou v Zábřehu na Moravě a možnost získat pro své záměry dostatečný počet mladých odborně vyškolených absolventů.
s-17 Ve Výzkumném ústavu zelinářském v Olomouci byla vypracována celková jednotící koncepce rozvoje zelinářského úseku družstva, která byla schválena na vědecké radě ústavu # prosince.
s-18 Ve smyslu této koncepce vybuduje družstvo v nejbližším období # fóliových rychlíren v návaznosti na stávající zasklenou plochu, kde se bude pěstovat sadba.
s-19 Po získaných zkušenostech se perspektivně počítá s dalším rozšířením ploch pod fólií, popřípadě i s jejich vytápěním po přestavbě kotelny.
s-20 Uplatní se konstrukce fóliových rychlíren o větších rozměrech, které již umožňují použití běžné polní mechanizace.
s-21 V převážné míře se bude přirychlovat salát, kedlubny a okurky, doplňkově i ředkvička, karotka.
s-22 Na # * venkovních pěstebních ploch se budou pěstovat mezidobé košťáloviny, o jejichž výrobu odběratelská organizace zvláštní zájem, neboť v měsících červenci a srpnu bývá zpravidla v oblasti nedostatek této zeleniny na trhu.
s-23 Podstatně se rozšíří i pěstování karotky a petržele.
s-24 Pro tyto druhy se zajistí komplexní mechanizovaná linka včetně třídičky.
s-25 V realizaci je již výstavba přechodného skladu pro sklizenou zeleninu a závlahy na ploše # * .
s-26 Pro své záměry našli družstevníci nejen plné pochopení u výkupní organizace Zelenina Olomouc, ale i podporu u řídících stranických a státních orgánů okresu a kraje.
s-27 V uskutečnění celé koncepce se spatřuje jedna z cest, jak zlepšit situaci v zásobování obyvatelstva okolních měst kvalitní čerstvou zeleninou.
s-28 V klimatických podmínkách našeho státu se hlavní druhy zeleniny pěstují ze sazenic.
s-29 Pro ranou polní výrobu zeleniny stejně jako pro pěstování plodových zelenin se sazenice pěstují nebo pěstovaly v pařeništích.
s-30 Je známo, že tento způsob pěstování sazenic je velmi pracný, nákladný, málo hygienický a je kolem něho mnoho problematiky, včetně potíží se zajišťováním potřebného materiálu.
s-31 Tento způsob pěstování sazenic zastaral a je překonán.
s-32 Před jedním dvěma roky ještě někteří přední odborníci, zelináři zastávali názor, že buď se budou muset sazenice zeleniny dále předpěstovávat v pařeništích, nebo že předpěstování sazenic je v podmínkách socialistické velkovýroby zbytečné, neboť může být nahrazeno pěstováním z přímých výsevů.
s-33 Žádný striktně vyhraněný názor na biologickém úseku nemívá plnou pravdu, a tak také ani tento názor neodpovídá skutečnosti.
s-34 Sadbu bude třeba pěstovat i nadále, avšak modernějšími a vhodnějšími způsoby.
s-35 V našem státě se pěstují zeleniny na ploše větší než # * .
s-36 Tato plocha se dělí na část, kde se pěstují zeleniny z přímých výsevů, a na část, kde se rostlinky předpěstují.
s-37 Počítá se, že zelenina se předpěstovává v současné době pro plochu asi # * , přičemž jde o zeleniny, které se předpěstovávají výhradně, i o zeleniny, které se částečně předpěstovávají a částečně pěstují z přímého výsevu, například zelí, kedlubny.
s-38 Jestliže se počítá s průměrem chráněné plochy pro vypěstování sazenic # * na # * , představuje to potřebu # * pouze pro předpěstování sadby.
s-39 Tato plocha představuje ohromnou investici, jde o skleníky nebo pařeniště.
s-40 Obrovská spotřeba je též biotopiva, řeziva.
s-41 V celostátním měřítku bylo potřeba v minulých letech pro pařeniště asi # * hnoje.
s-42 Tedy při starém, tradičním způsobu představovala položka na vypěstování sazenic z celkových nákladů zhruba asi # * .
s-43 Toto zjištění signalizuje, že je nutné přejít k levnějšímu a efektivnějšímu způsobu, který by jednak odstranil nedostatky a jednak snížil výrobní cenu zeleniny.
s-44 Hledá se proto nejvhodnější typ pěstebního zařízení, které by mělo být levné, mělo by umožnit použití nejvyššího stupně mechanizace a automatizace a mělo by zlepšit pracovní podmínky.
s-45 Nutnost modernizace předpěstování sadby viděli naši přední pěstitelé zeleniny již před několika roky.
s-46 Například JZD Labe v Českých Kopistech začalo tento problém řešit ve spolupráci s naším ústavem před # lety.
s-47 Vycházelo se pochopitelně z tehdejších znalostí a možností a výsledkem bylo na tehdejší dobu poměrně dobré zařízení pro předpěstování sadby, které většina zelinářů zná, a které v Českých Kopistech splnilo a plní požadavky na moderní předpěstování sadby.
s-48 Tehdy byly s realizací nemalé potíže a to nejen technické, ale hlavně s přesvědčením samotných pěstitelů a družstevníků, že je třeba způsob předpěstování sadby změnit.
s-49 Dnes v Kopistech všichni vidí, že sadba vypěstovaná v moderních sklenících je pro polní výsadbu výborná, a že tento způsob pěstování je ve všech směrech lepší.
s-50 Snahy po moderním předpěstování sadby zeleniny se rozrůstají v mnoha zemích.
s-51 Vezměme si například Holandsko.
s-52 Holandské zelinářství je výhradně v rukou drobných pěstitelů a průměrná zasklená plocha jednoho rodinného závodu se tam pohybuje kolem # * .
s-53 Prakticky se tedy hovoří o půlhektarových rodinných zelinářských závodech a tak si každý předpěstovává sadbu vždy výhradně sám.
s-54 Při své první návštěvě v Holandsku jsem však viděl jeden závod o výměře asi # * zasklené plochy, který se již před # lety zabýval výhradně pěstováním zeleninových sazenic.
s-55 Byl to tehdy první specializovaný závod na pěstování sadby zeleniny.
s-56 Vývoj zelinářství v Holandsku jde rychle kupředu a dnes je tam víc specializovaných závodů, které se zabývají pěstováním sazenic pro okolní zelináře.
s-57 Ukazuje se tam, že tyto kupované sazenice předčily kvalitou a zdravotním stavem sadbu vlastního pěstění.
s-58 Dnes největší holandský závod specializovaný na předpěstování sazenic plochu # * skleníků.
s-59 Tento závod produkuje ročně # salátových sazenic, # rajčat, mnoho dalších sazenic zeleniny, a kromě jiného i # sazenic čekanky.
s-60 Zaměstnává # stálých pracovníků a v pracovní špičce ještě navíc # pomocných sil, ročně kupuje # * zeminy pro balíčkování a hrnkování a sazenice rozváží vlastními dopravními prostředky, # * produkce vyváží do přilehlých oblastí Německé spolkové republiky.
s-61 Závod je výborně technicky vybaven, dobré balíčkovací stroje, k výsevům se používá obalované osivo, které se vysévá automaticky.
s-62 K vyzvedávání a přemísťování sadby byly vyvinuty speciální stroje, používá se přisvětlovací zařízení, všechny zeminy jsou propařované.
s-63 Heslem tohoto závodu je, že vypěstované sazenice musí být levnější i kvalitnější než sazenice, které si vypěstuje zelinář sám.
s-64 V zemích socialistického tábora se problematika předpěstování sazenic zeleniny také řeší velmi intenzívně i s dostatečnou velkorysostí.
s-65 Problémem se zabývají zejména v Sovětském svazu, v Maďarsku a v Bulharsku.
s-66 V Maďarsku je možno dnes vidět předpěstování sazenic velkovýrobními metodami na velkých plochách.
s-67 V Bulharsku se touto problematikou zabývá zejména zelinářská stanice Sandanski a tam to z celonárodního hlediska znamená veliké přeměny, neboť pěstování zeleniny je tam mnohem významnějším oborem než u nás.
s-68 Náš Výzkumný ústav zelinářský již před dvěma lety vypracoval návrh na specializovaný velkozávod v okrese Mělník, s kterým jsme zelinářskou veřejnost seznámili v Zahradnických listech.
s-69 Škoda že se realizace značně opožďuje, takže předstih, který byl, se postupně ztratil a současně přicházíme o zkušenosti, které jsme již dnes mohli s výstavbou a provozem těchto předpěstíren mít.
s-70 Věříme, že k realizaci dojde brzy.
s-71 Specializace a koncentrace výroby zeleninových sazenic je problémem, který se u nás musí řešit.
s-72 Vynucuje si to potřeba postupného zprůmyslnění zelinářské výroby jako celku.
s-73 Musíme k této přeměně přistupovat velmi vážně a celou problematiku řešit pečlivě, protože nejde o záležitost krátkodobou, nýbrž vytváříme tím podmínky pro rozvoj zelinářství pro příští léta a snad pro celá příští desetiletí.
s-74 Kultury rychleného salátu mohou být poškozovány nejen houbovými chorobami, plíseň salátová, podehnívání rostlin, botrytida, ale i neparazitickými činiteli.
s-75 Kultury se mohou špatně vyvíjet nejen při nedostatku živin, ale i při jejich nadbytku.
s-76 Různé druhy zeleniny nesnášejí různé koncentrace živin, a mezi nejcitlivější patří salát.
s-77 Hraniční hodnota koncentrace solí je asi # * .
s-78 V humóznějších zeminách, obsah humusu # * , se škodlivost zasolení projevuje při koncentraci vyšší než # * .
s-79 Je známo, že při propařování zemin se uvolňují živiny, například dusík v amoniakální formě, mangan, a koncentrace půdního roztoku se zvětšuje.
s-80 Často se stává, že v propařených, živinami bohatých zeminách se rostliny špatně vyvíjejí.
s-81 U salátu se objevují různé formy odumírání a nekróz okraje listů.
s-82 U jarních rychlených salátů je to nejčastěji odumírání a hnědnutí okrajů povrchových listů uzavírajících hlávku a listů těsně pod nimi.
s-83 Poškození se objevuje krátce před sklizní, když po období podmračného počasí následují slunné dny.
s-84 Vlastní příčinou je pravděpodobně relativní nedostatek vápníku v poškozených částech listů, který může vzniknout při nadměrných dávkách draselných hnojiv a hnojiv dusíkatých v amoniakální formě.
s-85 Intenzita poškození bývá vyšší při silném zvýšení transpirace za současného nedostatečného přívodu vody, při vysoké koncentraci solí, při nízké hodnotě * , při vysokých nočních teplotách a nesprávném půdním vytápění.
s-86 Odumírání a hnědnutí okrajů vnějších listů se vyskytuje především u salátů rychlených na podzim a v zimě, často však i u kultur časného jarního rychlení.
s-87 Poškození se objevuje hlavně v případech, když se musí při poklesech vnějších teplot topit a kdy je transpirace poměrně silná.
s-88 Na okrajích listů vznikají obloukovité hnědé plošky odumřelého pletiva.
s-89 Nedostatečná půdní vlhkost a šokování růstu podporují výskyt choroby.
s-90 V zahraniční literatuře se uvádí, že mezi odrůdami jsou v náchylnosti k chorobě značné rozdíly.
s-91 Další poškození neparazitního původu se projevuje hnědnutím nervů.
s-92 Vyskytuje se hlavně u kultur rychlených na podzim.
s-93 Jemné listové nervy v krajové zóně listů široké # * , později i pletivo mezi nimi, se barví dohněda.
s-94 Poškozené pletivo napadají často mikroorganismy způsobující hnilobu.
s-95 Hnědnutí nervů může být důsledkem déle trvající sklovitosti okrajů listů, mezibuněčné prostory jsou naplněny vodou při vysokém příjmu vody a nízké transpiraci, pletivo sklovitý vzhled.
s-96 Sklovitost okrajů listů může zmizet při včasném zvýšení transpirace ovlivněném topením a větráním.
s-97 Intenzita hnědnutí nervů bývá vyšší po propaření zemin, které jsou silně zásobeny živinami, při vysokých dávkách dusíku především v amoniakální formě a při vysoké koncentraci solí.
s-98 V zahraniční literatuře se uvádí ještě latexové poškození okrajů listů.
s-99 Některé odrůdy salátu pěstované pod sklem v pozdním jaru a v letních měsících mají sklon vylučovat na okrajích listů mléčnou šťávu.
s-100 Mléčná šťáva zasychá, hnědne a způsobuje místní odumření listového pletiva.

Text viewDownload CoNNL-U