Dependency Tree

Universal Dependencies - Czech - CAC

LanguageCzech
ProjectCAC
Corpus Parttrain
AnnotationHladká, Barbora; Zeman, Daniel

Select a sentence

Showing 101 - 200 of 250 • previousnext

s-101 Knoflík programátoru se otáčí pouze vpravo, se slovní označení zvoleného programu kryje s indexem na nápisové desce.
s-102 Knoflík, který je pro volbu bioprogramu, a knoflík, který je pro volbu teploty, nutno uvést do polohy odpovídající zvolenému programu.
s-103 Po skončené volbě programu se pračka zapíná povytažením knoflíku programátoru.
s-104 Uzavření dveří pračky v době provozu je zajištěno pojistkou s dvojitým pohybováním.
s-105 Stlačením knoflíku pojistky vpravo a stažením dolů se dveře otevřou a pračka se automaticky vypne.
s-106 Biologické programy se používají pro namáčení špinavého prádla se skvrnami organického původu za použití biologických odmašťovačů, ve vodě stále ohřívané do # * , s pozvolným pohybováním bubnu s prádlem.
s-107 # volitelných programů obsahuje předpraní, praní, máchání s meziždímáním, odstřeďování, změkčování, bělení nebo škrobení prádla v různých kombinacích podle druhu prádla a intenzity jeho zašpinění.
s-108 Povrchová úprava, estetický vzhled a technická dokonalost automatické pračky Supertatramat ji řadí mezi spolehlivé výrobky vysoké úrovně.
s-109 Gorenje.
s-110 Gorenje je automatická elektrická pračka s nejmodernější automatikou.
s-111 # volitelných programů, # bioprogramů.
s-112 Prací program se určuje podle druhu a špinavosti prádla, čímž se volí délka trvání praní, teplota vody při ohřívání, počet máchání a intenzita odstřeďování.
s-113 dvě úrovně vodní hladiny, regulaci teploty podle druhů tkanin, dále bělení a bioprogram.
s-114 Prací teplota je # * .
s-115 Její technická dokonalost, estetický vzhled a povrchová úprava ji řadí mezi velmi spolehlivé superautomaty.
s-116 Výběr elektrických praček a odstředivek je jen malou částí širokého sortimentu prodávaného ve speciálních prodejnách elektro podniků, Domácí potřeby.
s-117 Prodejny nabízejí veškeré elektrické spotřebiče pro domácnost.
s-118 Jsou to elektrické sporáky a pečící trouby, tepelné spotřebiče k přihřívání nebo vytápění místnosti, chladničky k uchování potravin.
s-119 Do kuchyně * ještě celou řadu drobnějších elektrických spotřebičů jako mixéry, roboty, grily.
s-120 K rychlejšímu a snadnějšímu úklidu vysavače, leštiče parket a další.
s-121 Pro poučení i zábavu nabízejí celou šíři televizních a rozhlasových přijímačů, gramoradií, gramofonů a magnetofonů.
s-122 z názvu prodejen, speciální, vysvítá, že se tyto prodejny zabývají odborným prodejem maximální šíře elektrovýrobků s poskytováním různých výhodných služeb.
s-123 Velký výběr a odborný prodej nabízejí speciální prodejny Elektro podniků, Domácí potřeby.
s-124 Etagril.
s-125 Elektrický infragril, typ * je určen pro úpravu jídel grilováním nebo opékáním na roštu a grilováním na otočném rožni.
s-126 Je zhotoven z dílů z ocelového plechu povrchově upraveného, kombinovaného s díly z plechu nerezového.
s-127 Jako zdroj infrazáření je použito topného článku, který je uložen v horní části.
s-128 Gril postavíme na stůl nebo jinou vhodnou pracovní podložku tak, aby jeho okolí bylo volné.
s-129 Zvláště dbáme, aby nebyl skleněnou stěnou přistaven těsně k nábytku.
s-130 Pro připojení na síť použijeme přívodní šňůry s přístrojovou nástrčkou.
s-131 Šňůru nejdříve zapojíme do grilu a potom do síťové zásuvky, jejíž instalace * odpovídat předpisům ČSN.
s-132 Po ukončeném grilování postupujeme opačně.
s-133 Gril otevřeme tak, že uchopíme držadlo skleněné stěny směrem nahoru, mírně zvedneme a sklopíme dopředu.
s-134 Asi po # minutách vložíme do grilu pokrm na grilovacím roštu.
s-135 Pod rošt dáme odkapní misku sloužící k zachycování přebytečného tuku.
s-136 Grilujeme vždy s otevřenou skleněnou stěnou.
s-137 K vyjmutí teplého roštu slouží držadlo.
s-138 Nahromadí- li se v odkapní misce větší množství tuku, odlijeme jej, aby se nerozstřikoval.
s-139 Gril lze otevírat ze dvou stran, takže misku i rošt vkládáme nebo vyjímáme dle potřeby.
s-140 Údržba grilu.
s-141 Po ukončení grilování omýváme vychladlý gril hadříkem namočeným ve vhodném saponátovém roztoku.
s-142 Misku a rošt myjeme v teplé vodě.
s-143 Celý gril se však nesmí do vody ponořit.
s-144 Upozornění.
s-145 Na bočních stěnách je použito teplovzdorného skla, které je nutno při grilování chránit před postříkáním studenou vodou.
s-146 Grilování na otočném rožni.
s-147 Pro tento způsob je k výrobku přikládán otočný rožeň s unášeči a Hlávkovy grilovací jehly, typ * .
s-148 Příprava grilu je shodná jako při grilování na roštu.
s-149 Grilovací rožeň sestavíme dle obrázku, na rožeň nebo jehly napíchneme příslušný pokrm a po otevření skleněné stěny vložíme otočný rožeň úhlopříčně do vodících vložek.
s-150 Nejvhodnější polohu unášečů na rožni označují důlky.
s-151 Držadlem rožně otáčíme rovnoměrně asi jednou nebo dvakrát za jednu minutu.
s-152 Rožeň je opatřen šestihrannou vložkou zabraňující samovolnému otočení.
s-153 Odkapní miska je pod rožněm a obě skleněné stěny jsou uzavřeny.
s-154 Úprava jídel je popsána v receptáři.
s-155 Uvedené pokyny pro grilování jsou informativní.
s-156 Záleží na zvyklostech, druhu a kvalitě používaného masa, proto se mohou časy uvedené v receptáři lišit.
s-157 Technické údaje.
s-158 Všechny opravy v záruční době provádí v Praze Elektro-Pragaservis, Praha, Jindřišská # , proti věži.
s-159 V Brně Elektro-Pragaservis, Brno, Poštovská # .
s-160 V Bratislavě Elektro-Pragaservis, Bratislava, * Armády # .
s-161 Ze Severomoravského kraje zasílejte všechny záruční opravy na adresu, Trias, opravna elektrospotřebičů, Česká ulice # , Havířov.
s-162 Odjinud všechny opravy zasílejte na adresu, Elektro-Pragaservis, Milotice nad Bečvou # .
s-163 K záruční opravě musí být bezpodmínečně přiložen řádně vyplněný záruční list.
s-164 Na mechanická poškození a vady prokazatelně zaviněné zákazníkem se záruka nevztahuje.
s-165 Záruka se též nevztahuje na skleněné stěny.
s-166 Opravy mimo záruku svěřte vždy odbornému závodu.
s-167 Nepodstatné změny od standardního provedení, které nemají vliv na funkci výrobku, si vyhrazujeme.
s-168 Proč počítat a jak.
s-169 Jde samozřejmě o počítání kalorií ve stravě, kterou člověk sní.
s-170 Každý myslím uvěří, že ze vzduchu a vody se tloustnout nedá a že uložený tuk se musel vytvořit z potravy, kterou jsme snědli.
s-171 Také se říci, že je to uložená energie, kterou jsme nevydali svalovou činností, prací, sportem, chůzí i další činností.
s-172 Přitom je celkem lhostejné, zda člověk skutečně nadměrné množství potravy, nebo zda je množství celkem přiměřené, avšak chybí tělesný pohyb.
s-173 Takové situace nejednou v životě nastanou, stačí déletrvající ležení při nemoci a úrazech, těhotenství a mateřství nebo i přechod na zaměstnání bez větší tělesné námahy.
s-174 Nepřizpůsobí- li člověk svůj systém stravování i kalorickou dávku změněným okolnostem, velmi pravděpodobně bude hromadit tuk a přibývat na váze.
s-175 Ne ovšem každý.
s-176 Někteří jedinci mohou jíst podle chuti a přece si udržují stálou tělesnou váhu.
s-177 Při posuzování výživy ani při léčení otylosti nevystačíme s jednoduchými rovnicemi, podle nichž je na jedné straně příjem energie potravou a na druhé výdej energie pohybem.
s-178 Ve hře je více faktorů a některé z nich nemůžeme ani dobře zachytit, ani změřit.
s-179 Člověk se do jisté míry dovede na změněný příjem potravy i adaptovat.
s-180 Potřebujeme- li si svůj příjem kalorií hlídat nebo se chceme přesvědčit o tom, kolik kalorií vlastně jíme, nezbývá, než si za pomoci tabulek spočítat kalorickou hodnotu své stravy a potom ji porovnat s doporučenou kalorickou dávkou.
s-181 Výživové doporučené dávky mají skupiny podle pracovního zatížení a neberou v úvahu mimopracovní činnost.
s-182 Dvě ženy ze stejného pracoviště mohou mít dosti rozdílnou kalorickou potřebu, jestliže jedna žije sama a druhá pečuje o početnou rodinu nebo vydatně sportuje.
s-183 Při počítání kalorické hodnoty stravy musíme zásadně a vždycky potraviny vážit.
s-184 Nikdy nespoléháme na odhad.
s-185 Počítáme- li hodnotu pokrmu připraveného doma, vážíme použité potraviny v syrovém stavu, mouka, mléko, vejce, cukr na pečivo, a z nich vypočteme kalorickou hodnotu připraveného pokrmu.
s-186 Zaznamenáme si, kolik porcí nebo jakou váhu pokrmu jsme snědli sami, a z toho zjistíme, kolik kalorií připadlo na nás z # kousků moučníku.
s-187 Potraviny počítáme v čisté váze po odstranění nejedlých částí, kostí, pecek, slupek, skořápky.
s-188 Při počítání kalorií se nikdy nevyplácí lhát si do kapsy a přesvědčovat okolí, že vůbec nejíme, a přece nehubneme.
s-189 Nakonec ještě poznámku o tom, že k docílení úbytku na váze zdaleka nestačí jíst množství potravy přiměřené způsobu života, nýbrž je naprosto nutné kalorickou dávku velmi výrazně omezit.
s-190 Jinak se při nejlepším udržuje tělesná váha na stejné hodnotě.
s-191 Elektrický trubkový rychlovařič, typ * .
s-192 Trubkové rychlovařiče jsou hospodárnější na rozdíl od starých typů elektrických vařičů.
s-193 Je to proto, že přímo a bezprostředně přenášejí teplo.
s-194 Proto vaří rychleji a také levněji.
s-195 Trubkový rychlovařič tyto rozměry: # * # * a jeho plotýnka průměr # * .
s-196 Vařič váží # * a příkon # * .
s-197 Další údaje jsou vyraženy na dně vařiče.
s-198 Trubková plotýnka spočívá na podpěrkách, které dosedají na podstavec vařiče.
s-199 Podstavec vařiče je vylisován z kvalitního plechu a tvoří zároveň odrazovou a odkapní mísu.
s-200 Jak správně vařit.

Text viewDownload CoNNL-U