Dependency Tree

Universal Dependencies - Czech - CAC

LanguageCzech
ProjectCAC
Corpus Parttest

Select a sentence

Showing 101 - 200 of 263 • previousnext

s-101 Mírně vlhký oděv složte, dosušte nebo lehce přežehlete přes vlhkou látku.
s-102 Žehličku zahřátou na # * nenechte stát na jednom místě.
s-103 Vlna.
s-104 Oděvy z vlněných tkanin nesnášejí dlouhé namáčení, mnutí nebo vyváření.
s-105 Vlna se praním sráží, plstí, ztrácí svůj charakteristický vzhled a vlastnosti.
s-106 Doporučujeme odbornou čistírnu.
s-107 Když vlněný oděv zmokne, je třeba ho zavěsit na správně tvarované ramínko a na kalhotách vyrovnat puky.
s-108 Uschlý oděv vyžehlete a opět nechte dobře vyschnout.
s-109 Pletené výrobky.
s-110 Perte ručně v jemných pracích prostředcích v roztoku teplém do # * .
s-111 Několikrát vymáchejte ve vlažné vodě.
s-112 Vodu odstraňte v odstředivce nebo vytlačením, ale neždímejte.
s-113 Před sušením výrobek rozložte do původního tvaru.
s-114 Zdravotní prádlo.
s-115 Tento druh prádla s protirevmatickými účinky se těší velké oblibě především u starších lidí.
s-116 Doporučujeme Vám, abyste toto prádlo prali co nejčastěji, protože se praním zvyšují příznivé vlastnosti výrobku.
s-117 Perte ve vlažné vodě, teplé, nežehlete.
s-118 Na čistění je možno použít i benzínu.
s-119 Knoflíky.
s-120 Keratinové knoflíky se běžně dávají na obleky a pláště.
s-121 V přímém styku s párou ztrácejí lesk.
s-122 Chemické čistění jim škodí.
s-123 Pravá perleť a pravá rohovina snese praní i chemické čistění.
s-124 Zato knoflíky z umělé perleti je třeba před čistěním a žehlením z oděvu odstranit.
s-125 Polystyrenové módní knoflíky se pod teplou žehličkou taví a neodolají ani chemickému čistění.
s-126 Je nutno je odpárat.
s-127 Hovězí plátek Rema.
s-128 Plátek možno upravit dušením jako roštěnku po vídeňsku, roštěnku po znojemsku, plátek po milánsku, plátek na smetaně, plátek na houbách, vařený s rajskou omáčkou, vařený s koprovou omáčkou, vařený se sardelovou omáčkou.
s-129 Plátek ponoříme do vařící vody na # * a dovařujeme jej v připravené omáčce.
s-130 Zásady správné a úspěšné úpravy.
s-131 Se závitku nebo plátku sejměte papír, na kterém je výrobek položen.
s-132 Každý polotovar před každou další úpravou, kromě smažení jako řízek, musíte krátce na každé straně opéci na rozpáleném tuku, aby se srazila bílkovina.
s-133 S takto připraveným polotovarem pracujete dále normálním způsobem jako s masem.
s-134 Vkládáte na osmaženou cibuli, podléváte vodou a dusíte do měkka, případně s jinými komponenty, houby, zelenina, koření, kečup, u plátků, u závitků, * určené ke smažení se přímo po sejmutí s papíru obalují v mouce, vajíčku a strouhance jako řízek klasickým způsobem.
s-135 Smaží se do zlatova na rozpáleném * .
s-136 Doba smažení je o třetinu kratší než u klasických řízků.
s-137 Do výrobku z rekonstituovaného masa nepíchejte nikdy vidličkou, aby Vám nevyprýštila šťáva.
s-138 Používejte lopatky.
s-139 Thé Salvat.
s-140 Pokyny pro léčebnou výživu při nemocech žlučníku.
s-141 Dietní léčení v období záchvatu žlučové koliky, krátce po něm a při prudkém zánětu žlučníku vyžaduje stálý lékařský dozor, jednotlivé pokrmy je třeba vybírat opatrně a předepisovat je s ohledem na celkový stav nemocného.
s-142 Přechod na volnější a pestřejší dietu musí být pozvolný, aby nedošlo ke zhoršení onemocnění nebo k vyvolání nového záchvatu.
s-143 Při vleklých chronických nemocech žlučníku vyřazujeme ze stravy takové potraviny a pokrmy, po kterých podle klinických zkušeností většina nemocných obtíže nebo které způsobují zhoršení choroby.
s-144 Zvláště nevhodné jsou kombinace bílkovin a tuků a uhlovodanů, přeslazené tukové krémy, tučná sladká těsta.
s-145 Tuky omezujeme.
s-146 Denní množství * v dietě určuje lékař podle funkčního stavu žlučníku.
s-147 Zařazujeme jen čerstvé, nepřepálené, nepřepuštěné máslo nebo olivový olej.
s-148 Všechny ostatní tuky jsou nevhodné.
s-149 Vejce samostatně nepodáváme, zařazujeme nejvíce jeden kus denně k přípravě pokrmů.
s-150 Množství bílků neomezujeme.
s-151 Masa povolujeme jen libová a bez šlach, z uzenin jen libovou šunku.
s-152 Nevhodná jsou tučná, konzervovaná, nakládaná, uzená masa, uzeniny, vnitřnosti, marinované ryby, uzenáče, masa pečená na tuku a smažená.
s-153 Koření omezujeme.
s-154 Přidáváme jen vývar z kmínu nebo tlučený kmín, majoránku, vývar z hub a bobkového listu, zelenou petržel, pažitku, kopr, citronovou i pomerančovou kůru i šťávu, malé množství dobrého octa.
s-155 Všechno ostatní koření vylučujeme.
s-156 Zelenina a ovoce jsou vhodným doplňkem této diety, kterou nemocný dodržuje zpravidla dlouhou dobu.
s-157 Zařazujeme je často v takovém výběru, který nedělá nemocnému obtíží.
s-158 Z dovolených druhů zelenin uvádíme mrkev, květák, mladou brukev, chřest, špenát, rajčata, červenou řepu, hlávkový salát, zelený hrášek.
s-159 Fazolky v menším množství a lisované, pórek a celer v omezeném množství do polévek.
s-160 Je možno použít i zeleniny mražené a konzervované ve slaném nálevu.
s-161 Nevhodné jsou všechny druhy, které způsobují nemocným nadýmání, mají značný obsah buničiny nebo jsou příliš aromatické.
s-162 Ovoce zařazujeme jen tehdy, snáší- li je nemocný.
s-163 Alkoholické nápoje jsou zakázány.
s-164 Pečivo doporučujeme jen starší, netučné, včetně chleba.
s-165 Rozdíl kuchyňské úpravy pokrmů proti normální stravě spočívá v tom, že polévky, omáčky i masové šťávy zahušťujeme moukou opraženou nasucho bez tuku a čerstvé nepřepálené máslo přidáváme do hotových pokrmů těsně před podáním.
s-166 Masa před dušením a pečením opékáme rovněž bez tuku a teprve před dokončením úpravy doplníme olejem nebo čerstvým máslem.
s-167 Pudinky a nákypy připravujeme v tak zvané vodní lázni tak, že nádobu, v které pokrm připravujeme, vložíme do druhé, větší nádoby s vařící vodou.
s-168 Dosáhneme tak úpravy bez kůrek.
s-169 Vážený spotřebiteli.
s-170 Obuv značky Botas, kterou jste si zakoupil, je určena pro sálové sporty.
s-171 Tuto obuv lze použít na parketách, palubovkách, případně na hracích plochách s umělým povrchem.
s-172 Svršek obuvi je vyráběn z hladkých vlasových případně textilních materiálů.
s-173 Spodek obuvi je vyráběn lepeným způsobem a na podešev je použito transparentní pryže, která vykazuje dobrou přilnavost k povrchu podlah a neklouže.
s-174 Ošetřování obuvi.
s-175 Po použití opatřte obuv napínáky, případně vycpěte měkkým papírem.
s-176 Po vyschnutí obuv zbavte nečistoty a suchou krémujte bezbarvým krémem a po zaschnutí obuv vyleštěte.
s-177 Obuv z vlasových materiálů, jako je velur, pouze vyčistěte od nečistot vykartáčováním a poškozená místa zapravte tužkou v příslušné barvě.
s-178 Obuv vyrobená z textilních materiálů nevyžaduje zvláštní ošetřování.
s-179 Čistí se omytím ve vlažné vodě pomocí kartáčku.
s-180 Při velkém znečištění možno použít saponát.
s-181 Hladké kožené dílce po umytí a zaschnutí se krémují bezbarvým krémem.
s-182 Vlhkou obuv sušte zvolna v místnosti s normální teplotou, nikdy ne u kamen anebo na ústředním topení.
s-183 Spodek této obuvi chraňte před stykem s benzinem, oleji a podobnými chemikáliemi.
s-184 Při dodržování těchto zásad budete s obuví jistě spokojeni a Vaše spokojenost je přáním výrobců v Botaně.
s-185 Záruční list.
s-186 Výrobek byl před odesláním ze závodu přezkoušen.
s-187 Výrobce ručí za to, že výrobek bude mít po celou dobu záruky vlastnosti stanovené příslušnými technickými normami za toho předpokladu, že ho bude spotřebitel užívat způsobem, který je popsán v návodu.
s-188 Jestliže přesto během záruční doby dojde k poruše výrobku, která nebude zaviněna jeho uživatelem nebo vyšší mocí, spotřebitel právo, aby mu byla vada bezplatně a řádně odstraněna, pokud nedemontovaný výrobek předá některé ze servisních opraven pověřených prováděním záručních oprav.
s-189 Adresy těchto opraven jsou uvedeny v návodu k obsluze.
s-190 Poskytnutá záruka se prodlužuje o dobu, po kterou byl výrobek v záruční opravě.
s-191 Pro případ výměny výrobku anebo zrušení kupní smlouvy platí ustanovení * a * .
s-192 Výrobek do záruční opravy odešlete vždy se záručním listem, na dodatečně zaslané záruční listy nelze brát zřetel.
s-193 K výrobku připojte průvodní dopis s udáním důvodu reklamace.
s-194 Výrobek vyčistěte a pečlivě zabalte.
s-195 Z hygienických důvodů nepřijímáme znečištěné výrobky do opravy.
s-196 Při reklamaci v záruční době se obracejte na opravny podle adres v návodu.
s-197 Není- li opravna v místě nebo blízkém okolí, obracejte se na prodejnu, kde byl výrobek zakoupen.
s-198 Při opodstatněné reklamaci v záruční době budou náklady na dopravu vadného výrobku veřejným dopravním prostředkem, poštou hrazeny výrobním podnikem po předložení potvrzeného přepravního dokladu.
s-199 Vždy uveďte svoji přesnou adresu.
s-200 Bez data a razítka prodejny je záruční list neplatný a oprava v záruce nebude provedena.

Text viewDownload CoNNL-U